Kanapka z chrupiącym kalmarem i sosem alioli – bocadillo de calamares – to symbol Madrytu. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania kanapki.
Gotowanie Ann: Bocadillo de calamares – kanapka z chrupiącym kalmarem i sosem alioli
– Hola amigos! Dziś będziemy przyrządzać bocadillo de calamares, czyli sandwicha z kalmarami. To danie pochodzące z Madrytu, ze stolicy Hiszpanii. Dobrze, żebyście wiedzieli po dzisiejszym Gotowaniu, że w Madrycie znajduje się największy na świecie, po Japonii, targ rybny – zaprasza Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić kanapkę z kalmarem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 1 kanapkę (dla 2 osób):
- 10 pierścieni kalmarów
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- ½ szklanki mleka
- 1 bagietka
- oliwa extra virgen
- sos alioli
Sos alioli:
- 1 średniej wielkości ząbek czosnku
- 1 jajko
- 250 ml oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
Przygotowanie:
- Aby zmiękczyć kalmary, umieszczamy krążki w misce i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy je na 30 minut.
- Łączymy mąkę pszenną i mąkę z ciecierzycy, dodajemy szczyptę soli. Następnie obtaczamy w niej wyciągnięte z mleka pierścienie kalmarów.
- Na patelnię wlewamy sporą ilość oliwy (taką, by zanurzyć w niej kalmary) i rozgrzewamy do około 190 stopni.
- Kalmary otrzepujemy z nadmiaru mąki i przekładamy na patelnię. Następnie smażymy z obu stron do zezłocenia, około minutę z każdej strony.
- Kalmary przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Bagietkę przekrawamy wzdłuż i smarujemy każdą część sosem alioli.
- Na dolną część bagietki wykładamy kalmary, przykrywamy drugą połówką i gotowe!
Sos alioli:
- Do wysokiego pojemnika wkładamy obrany czosnek, dodajemy szczyptę soli i sok z cytryny.
- Następnie dodajemy jajko i wlewamy strumieniem olej.
- Miksujemy wszystko uważając, by się nie ścięło. Zaczynamy od kilkunastu sekund bez większego mieszania całej masy, a następnie miksujemy przez kilka sekund.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja (kanapka z połowy bagietki bez sosu) | 480 kcal | 210 g | 20.5 g | 9.6 g | 77.9 g |
Pochodzenie dania: Hiszpania, Madryt
O daniu: Kanapka typowa dla Madrytu, którą można zjeść w większości barów w stolicy Hiszpanii, szczególnie w okolicach Plaza Mayor. Jak kalmary przywędrowały do Madrytu? Najprawdopodobniej w XIX wieku wraz z kucharzami z Galicji i Asturii, którzy zakładali w stolicy wiele restauracji. Byli przyzwyczajeni do pracy z owocami morza, takimi jak kalmary. Co ciekawe, w tym samym czasie do Madrytu zaczęła napływać ludność także z Andaluzji. Wraz z nimi, poza flamenco, przybyły inne tradycje, takie jak sposób przyrządzania ryb poprzez ich smażenie i panierowanie. Szybko ta technika gotowania została powszechnie zaakceptowana w Madrycie, ponieważ dostarczała dodatkowych kalorii, bardzo potrzebnych w czasach niedoboru żywności. Z tego powodu, mimo że Madryt jest miastem położonym w głębi lądu, od dawna miał dostęp do jakościowych owoców morza i ryby. Obecnie w mieście znajduje się na przykład drugi co do wielkości targ rybny na świecie, Mercamadrid.
W XX wieku kanapka z kalmarami przeżywała w Madrycie swój złoty wiek. W latach 50-tych był to klasyk w mieście, do dzisiaj zresztą kanapka pozostaje symbolem stolicy.
Ciekawostka zdrowotna: Kalmary są dobrym źródłem wysokiej jakości białka, zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, które muszą być dostarczane wraz z dietą. Charakteryzują się sporą zawartością fluoru, żelaza, jodu, czy potasu oraz są źródłem witamin z grupy B. Jak wykazują badania, ich regularne włączanie do posiłków pozytywnie wpływa na działanie układu sercowo-naczyniowego. Warto sięgnąć po kalmary także jeśli zmagamy się z cellulitem, cierpimy z powodu chorej tarczycy czy pragniemy poprawić naszą zdolność koncentracji.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Bocadillo de calamares!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: