Gotowanie Ann: Aromatyczny gulasz Migas Manchegas [WIDEO]

Gulasz z kawałków chleba i chorizo to jedno z najbardziej tradycyjnych i popularnych dań Kastylii La Manchy. Co ciekawe, aromatyczna potrawa była spożywana na Półwyspie Iberyjskim już za czasów Imperium Rzymskiego. O tym, jak przygotować Migas Manchegas, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: gulasz Migas Manchegas

Hola chicos! Dziś będziemy gotować z Ann i znów będziemy wracać do Hiszpanii. Ostatnim razem podróżowaliśmy trochę po Portugalii, tym razem będziemy wybierać się do Kastylii La Manchy, znanej między innymi z Don Quijote de la Mancha​, ale znanej również z jednego z ciekawszych i najbardzie zero wastowych dań w Hiszpaanii. Będzie to Migas Manchegas – zapowiada Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić gulasz, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Gulasz Migas Manchegas

Przepis

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g czerstwego chleba
  • 250 ml wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 g chorizo
  • 70 g boczku w kostce
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pietruszka/winogrona do dekoracji
Całe wideo oraz przepis na potrawę z Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Chleb kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Wlewamy odrobinę wodę, tak, aby jedynie zwilżyć pieczywo i dodajemy szczyptę soli.
  2. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy boczek. Po zrumienieniu dodajemy pokrojone w kostkę 1x1cm chorizo. Smażymy przez kilka minut, po czym ściągamy z patelni.
  3. Na pozostałą po smażeniu oliwę oliwek wrzucamy obrane ząbki czosnku i dodajemy paprykę.
  4. Smażymy całość przez chwilę, uważając jednak, aby nie przypalić czosnku.
  5. Następnie dorzucamy okruchy czerstwego chleba. Stale mieszamy.
  6. Gdy chleb się zezłoci, dodajemy chorizo ​​i boczek. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez chwilę.
  7. Całość posypujemy natką pietruszki lub dekorujemy na wierzchu winogronami.

Wartość odżywczaKalorieMasa    Białka  TłuszczWęglowodany
1 porcja470 kcal217,5 g17,9 g23,2 g53 g

Pochodzenie dania: Kastylia-La Mancha, Hiszpania

O daniu: Migas to jedna z najbardziej tradycyjnych i popularnych potraw Kastylii La Manchy, której nazwa oznacza bułkę tartą lub okruchy, bo właśnie one są głównym składnikiem tej potrawy. Jej różne odmiany możemy spotkać np. w Murcji (podawana zwykle w deszczowe dni), w Aragonii, czy Andaluzji. Potrawa przypominająca dzisiejsze Migas była spożywana na Półwyspie Iberyjskim już za czasów Imperium Rzymskiego, gdzie połamany / pokruszony chleb smażony był na tłuszczu z dodatkiem kawałków mięsa. Kolejnym momentem historii, w którym napotkamy Migas, są czasy panowania Arabskiego, gdzie w XII wieku jadano okruchy chleba z gulaszem z mięsa jagnięcego. W kolejnych stuleciach potrawa pojawiała się coraz rzadziej na iberyjskich stołach. Dzisiejsze Migas z chorizo i papryką wędzoną zawdzięczamy odkryciom Ameryki i sprowadzeniu papryki do Europy. Przez kolejne stulecia potrawa znajdowała się na stołach rolników i wojskowych w obu Kastyliach, Murcji, Andaluzji i Extremadurze, którzy potrzebowali taniej, sytej i szybkiej do przyrządzenia potrawy.

Ciekawostka zdrowotna: Papryka słodka mielona zawiera w składzie duże ilości witaminy C, witaminę B oraz jest bogata w przeciwutleniacze. Dzięki temu chroni nasz organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Przypisuje się jej też właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze oraz zdolność do stymulowania odporność organizmu w trakcie przeziębienia. Barwniki zawarte j papryce mają także bardzo pozytywny wpływ na wzrok i kondycję skóry.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczny gulasz Migas Manchegas!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Gulasz Migas Manchegas

Fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *