
Gofry z komosy ryżowej to doskonała propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie lub przekąskę. Ta potrawa jest nie tylko smaczna, ale także bogata w substancje odżywcze. Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, dostarcza cennego białka i błonnika, co sprawia, że gofry są zarówno sycące, jak i zdrowe. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować te pyszne gofry, nie zapomnij śledzić naszego przepisu już w czwartek o 12:00!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Gofry z komosy ryżowej
– Jeśli gofry kojarzą Wam się tylko z tłustymi i słodkimi nadmorskimi wypiekami, koniecznie obejrzyjcie najnowszy odcinek Gotowania z dietetyczką w Ann. Pokażę w nim prosty, szybki i bardzo zdrowy pzepis na gofry z komosy ryżowej. Gwarantuję, że Wasze dzieci nie zauważą różnicy między nimi a tymi tradycyjnymi! – mówi w nagraniu Sara Gawrońska, dietetyczka.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić zdrowe gofry, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w czwartek o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować gofry z komosy.
Składniki na 4 porcje:
- 140 g mąki z komosy ryżowej (quinoa)
- 2 jaja kurze
- 160 ml napoju sojowego
- 5 g cukru waniliowego
- 2 g proszku do pieczenia
- 5 g oliwy z oliwek
Quinoa, zwana również komosą ryżową, to jedno z najbardziej odżywczych i wartościowych zbóż dostępnych na rynku. Jest znakomitym źródłem białka roślinnego i dostarcza szereg witamin, w tym witaminę B6, kwas foliowy, witaminę E i witaminę B2. Komosa ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją odpowiednim produktem spożywczym dla osób z cukrzycą. Quinoa jest także naturalnie bezglutenowa.

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: