Gofry z komosy ryżowej [WIDEO]

Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowi

Komosa ryżowa jest niezwykle bogata w wartości odżywcze. Dostarcza białka, witamin i składników mineralnych, a także jest źródłem błonnika. Można wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów. Jednym z pysznych pomysłów na przepis z quinoa są pyszne i zdrowe gofry. Obejrzyj cały przepis i zobacz, jakie to proste!

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Gofry z komosy ryżowej

Zazwyczaj gofry kojarzą się z kalorycznym, tłustym i słodkim daniem, przygotowanym z mąki pszennej z niskiego przemiału. Dziś przygotujemy je w dużo zdrowszej i nie mniej smacznej wersji – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.

Tego, jak odpowiednio przyrządzić zdrowe gofry ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Składniki na 4 porcje:  

  • 140 g mąki z komosy ryżowej (quinoa) 
  • 2 jaja kurze 
  • 160 ml napoju sojowego 
  • 5 g cukru waniliowego 
  • 2 g proszku do pieczenia 
  • 5 g oliwy z oliwek 

Przygotowanie:    

  1. Zaczynamy od włączenia gofrownicy, aby była gorąca, gdy ciasto będzie gotowe. 
  2. Mąkę przesypujemy do miski, a następnie dodajemy do niej partami mleko lub napój roślinny, dokładnie mieszając. 
  3. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. 
  4. Na koniec dodajemy cukier i proszek do pieczenia. 
  5. Gofrownicę smarujemy olejem za pomocą pędzelka i wylewamy partie ciasta. 
  6. Pieczemy gofry kilka minut do zarumienienia.  

Smacznego!

Wartość odżywcza   Kalorie    Masa   Białko    Tłuszcz   Węglowodany   
1 porcja   190 kcal 100 g 10 g 6.7 g 22 g 

Ciekawostka zdrowotna: Quinoa, zwana również komosą ryżową, to jedno z najbardziej odżywczych i wartościowych zbóż dostępnych na rynku. Jest znakomitym źródłem białka roślinnego i dostarcza szereg witamin, w tym witaminę B6, kwas foliowy, witaminę E i witaminę B2. Komosa ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją odpowiednim produktem spożywczym dla osób z cukrzycą. Quinoa jest także naturalnie bezglutenowa.

Gofry z komosy ryżowej, polecane również dla osób z cukrzycą, zdrowe gofry
Gofry z komosy ryżowej / fot. S.Gawrońska

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny dlatego jest to narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *