Komosa ryżowa jest niezwykle bogata w wartości odżywcze. Dostarcza białka, witamin i składników mineralnych, a także jest źródłem błonnika. Można wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów. Jednym z pysznych pomysłów na przepis z quinoa są pyszne i zdrowe gofry. Obejrzyj cały przepis i zobacz, jakie to proste!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Gofry z komosy ryżowej
– Zazwyczaj gofry kojarzą się z kalorycznym, tłustym i słodkim daniem, przygotowanym z mąki pszennej z niskiego przemiału. Dziś przygotujemy je w dużo zdrowszej i nie mniej smacznej wersji – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.
Tego, jak odpowiednio przyrządzić zdrowe gofry ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Składniki na 4 porcje:
- 140 g mąki z komosy ryżowej (quinoa)
- 2 jaja kurze
- 160 ml napoju sojowego
- 5 g cukru waniliowego
- 2 g proszku do pieczenia
- 5 g oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Zaczynamy od włączenia gofrownicy, aby była gorąca, gdy ciasto będzie gotowe.
- Mąkę przesypujemy do miski, a następnie dodajemy do niej partami mleko lub napój roślinny, dokładnie mieszając.
- Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy cukier i proszek do pieczenia.
- Gofrownicę smarujemy olejem za pomocą pędzelka i wylewamy partie ciasta.
- Pieczemy gofry kilka minut do zarumienienia.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 190 kcal | 100 g | 10 g | 6.7 g | 22 g |
Ciekawostka zdrowotna: Quinoa, zwana również komosą ryżową, to jedno z najbardziej odżywczych i wartościowych zbóż dostępnych na rynku. Jest znakomitym źródłem białka roślinnego i dostarcza szereg witamin, w tym witaminę B6, kwas foliowy, witaminę E i witaminę B2. Komosa ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją odpowiednim produktem spożywczym dla osób z cukrzycą. Quinoa jest także naturalnie bezglutenowa.
W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny dlatego jest to narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: