Fit deser: praliny orzechowo-figowe 

Są idealną przekąską na energetyczne doładowanie w ciągu dnia. Skład jest prosty i równie banalne jest ich przygotowanie. Możesz zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły i sięgnąć po nie, gdy złapie cię ochota na coś słodkiego. Sprawdź przepis i razem z dietetyczką Anną Kałużną przygotuj pyszne praliny orzechowo-figowe!

Praliny orzechowo-figowe

Orzechy włoskie są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są istotne dla zdrowia serca. Zawierają wiele minerałów, takich jak magnez, miedź i mangan. Oczywiście w przepisie można zamienić je na inny rodzaj orzechów – laskowe, nerkowca czy migdały.



Przepis na praliny

Składniki na 6 pralin: 

  • filiżanka orzechów włoskich (45g)
  • 8 sztuk suszonych fig (115g)
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (30g)
  • 3 łyżki mleka (30ml)

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • kilka orzechów włoskich
  • jadalny mech

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy rozdrobnij w blenderze. Figi zalej gorącą wodą i gotuj ok 8 min, następnie odlej wodę i zblenduj na gładko.
  2. Wymieszaj ręcznie rozdrobnione orzechy z figami, uformuj kulki i delikatnie rozpłaszcz, następnie włóż do zamrażarki.
  3. W tym czasie w rondelku rozpuść czekoladę z mlekiem (jeśli czekolada wyjdzie zbyt gęsta dodaj więcej mleka).
  4. Wyjmij praliny z zamrażarki, polej z wierzchu czekoladą i udekoruj według uznania. Ja w swojej wersji wykorzystałam rozdrobnione orzechy oraz jadalny mech do dekoracji. 
  5. Jadalny mech powstał na bazie 2 żółtek, banana, 2 łyżek mąki oraz  dużej garści szpinaku, które blendujemy. Następnie mieszamy delikatnie z pianą ubitą z 2 białek. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy z obu stron pod przykryciem. Następnie ciasto chłodzimy i rwiemy na kawałeczki.

Wartość odżywcza w jednej porcji (2 sztuki):

  • Energia: 277 kcal
  • Białko: 4,75g
  • Tłuszcze: 13,13g
  • Węglowodany: 37,97g

Praliny orzechowo-figowe/fot. Anna Kałużna

A jeśli chcesz zobaczyć, jak prosty w przygotowaniu są praliny orzechowo-figowe, zajrzyj do Anny Kałuży. TU znajdziesz przepis w wersji wideo.

Sprawdź inne przepisy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *