Są idealną przekąską na energetyczne doładowanie w ciągu dnia. Skład jest prosty i równie banalne jest ich przygotowanie. Możesz zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły i sięgnąć po nie, gdy złapie cię ochota na coś słodkiego. Sprawdź przepis i razem z dietetyczką Anną Kałużną przygotuj pyszne praliny orzechowo-figowe!
Praliny orzechowo-figowe
Orzechy włoskie są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są istotne dla zdrowia serca. Zawierają wiele minerałów, takich jak magnez, miedź i mangan. Oczywiście w przepisie można zamienić je na inny rodzaj orzechów – laskowe, nerkowca czy migdały.
Czytaj także: Orzechy i ich zdrowotna moc
Przepis na praliny
Składniki na 6 pralin:
- filiżanka orzechów włoskich (45g)
- 8 sztuk suszonych fig (115g)
- 3 kostki gorzkiej czekolady (30g)
- 3 łyżki mleka (30ml)
Do dekoracji (opcjonalnie):
- kilka orzechów włoskich
- jadalny mech
Sposób przygotowania:
- Orzechy rozdrobnij w blenderze. Figi zalej gorącą wodą i gotuj ok 8 min, następnie odlej wodę i zblenduj na gładko.
- Wymieszaj ręcznie rozdrobnione orzechy z figami, uformuj kulki i delikatnie rozpłaszcz, następnie włóż do zamrażarki.
- W tym czasie w rondelku rozpuść czekoladę z mlekiem (jeśli czekolada wyjdzie zbyt gęsta dodaj więcej mleka).
- Wyjmij praliny z zamrażarki, polej z wierzchu czekoladą i udekoruj według uznania. Ja w swojej wersji wykorzystałam rozdrobnione orzechy oraz jadalny mech do dekoracji.
- Jadalny mech powstał na bazie 2 żółtek, banana, 2 łyżek mąki oraz dużej garści szpinaku, które blendujemy. Następnie mieszamy delikatnie z pianą ubitą z 2 białek. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy z obu stron pod przykryciem. Następnie ciasto chłodzimy i rwiemy na kawałeczki.
Wartość odżywcza w jednej porcji (2 sztuki):
- Energia: 277 kcal
- Białko: 4,75g
- Tłuszcze: 13,13g
- Węglowodany: 37,97g
A jeśli chcesz zobaczyć, jak prosty w przygotowaniu są praliny orzechowo-figowe, zajrzyj do Anny Kałuży. TU znajdziesz przepis w wersji wideo.
Sprawdź inne przepisy w Ann: