Faszerowane pieczarki na sylwestrowy stół [WIDEO]

Gotuje: Adrian Stojewski, Ann Asystent Zdrowia

Nadchodzi najwyższy czas na skomponowanie Sylwestrowego menu. Sylwestrowe przysmaki muszą nie tylko pysznie smakować, ale również być łatwymi do podania i zjedzenia. Faszerowane pieczarki to niebanalna przekąska idealna na sylwestrowy wieczór, która z pewnością oczaruje naszych najbliższych i gości. Jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Zobacz cały przepis!

Gotowanie Ann: Faszerowane pieczarki na sylwestrowy stół

– Hola Amigos! Zapraszam was na prawdziwą sylwestrową fiestę w Ann. Już dzisiaj będziemy przyrządzać Sylwestrowe przekąski, czyli pieczarki nadziewane serem Manchego i szynką Serrano. Jestem pewien, że wam się ten przepis spodoba! zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić faszerowane pieczarki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia hiszpańskiego dania.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Składniki do przygotowania faszerowanych pieczarek

Składniki na 4 porcje:

  • 16-20 dużych pieczarek (najlepiej Portobello) 
  • 100 g szynki Serrano 
  • 1 średnia cebula 
  • 100 ml tomato frito lub sosu pomidorowego 
  • pół kieliszka białego wina 
  • oregano 
  • oliwa z oliwek 
  • sól 
  • 100 g sera półtwardego, np. ser owczy Queso Manchego 

Całe wideo, a także przepis na faszerowane pieczarki znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Faszerowane pieczarki na sylwestrowy stół – przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C 
  2. Dobrze oczyszczamy grzyby i ostrożnie oddzielamy pień od kapelusza, który będziemy później wypełniać. 
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na kilku łykach oliwy extra.  
  4. Gdy cebula zacznie robić się miękka i przezroczysta, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę Serrano i posiekane na mniejsze kawałki trzony i grzybów. Smażymy przez kilka minut. 
  5. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do miski, mieszając ze smażonym pomidorem/sosem pomidorowym i łyżką oregano. 
  6. Kapelusze grzybów napełniamy przygotowaną mieszanką, pomagając sobie łyżką. 
  7. Ścieramy ser Manchego i posypujemy obficie każdy z grzybów.  
  8. W szklanym naczyniu, nadającym się do piekarnika, układamy grzyby, a na dno naczynia  
  9. wlewamy wino. 
  10. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut. 
  11. Wyjmujemy z piekarnika i bardzo ostrożnie serwujemy.  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 275 kcal 250 g 21 g 19.7 g 4.1 g  

Ciekawostki o faszerowanych pieczarkach

Pochodzenie dania: Hiszpania

O daniu: Faszerowane pieczarki to niebanalna przekąska idealna na sylwestrowy wieczór, która z pewnością oczaruje naszych najbliższych i gości. Przekąska typu finger food sprawdzi się także w okresie karnawałowych spotkań. 

Ciekawostka zdrowotna: Regularne spożywanie pieczarek w zbilansowanej diecie pomaga wzmocnić układ odpornościowy, grzyby są też niskokaloryczne, więc nie trzeba się martwić ich spożywaniem, a nawet jest to dobry sposób na odchudzanie ze względu na dużą ilość wody i błonnika. Mają moc przeciwutleniającą, która zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, a także kontrolują poziom cukru we krwi, dlatego są wysoce zalecane dla osób cierpiących na cukrzycę.

Faszerowane pieczarki na sylwestrowy stół
fot. Adrian Stojewski

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszne pieczarki!

To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *