
Nadchodzi najwyższy czas na skomponowanie Sylwestrowego menu. Sylwestrowe przysmaki muszą nie tylko pysznie smakować, ale również być łatwymi do podania i zjedzenia. Faszerowane pieczarki to niebanalna przekąska idealna na sylwestrowy wieczór, która z pewnością oczaruje naszych najbliższych i gości. Jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Zobacz cały przepis!
Gotowanie Ann: Faszerowane pieczarki na sylwestrowy stół
– Hola Amigos! Zapraszam was na prawdziwą sylwestrową fiestę w Ann. Już dzisiaj będziemy przyrządzać Sylwestrowe przekąski, czyli pieczarki nadziewane serem Manchego i szynką Serrano. Jestem pewien, że wam się ten przepis spodoba! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić faszerowane pieczarki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia hiszpańskiego dania.
Składniki do przygotowania faszerowanych pieczarek
Składniki na 4 porcje:
- 16-20 dużych pieczarek (najlepiej Portobello)
- 100 g szynki Serrano
- 1 średnia cebula
- 100 ml tomato frito lub sosu pomidorowego
- pół kieliszka białego wina
- oregano
- oliwa z oliwek
- sól
- 100 g sera półtwardego, np. ser owczy Queso Manchego
Faszerowane pieczarki na sylwestrowy stół – przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C
- Dobrze oczyszczamy grzyby i ostrożnie oddzielamy pień od kapelusza, który będziemy później wypełniać.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na kilku łykach oliwy extra.
- Gdy cebula zacznie robić się miękka i przezroczysta, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę Serrano i posiekane na mniejsze kawałki trzony i grzybów. Smażymy przez kilka minut.
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do miski, mieszając ze smażonym pomidorem/sosem pomidorowym i łyżką oregano.
- Kapelusze grzybów napełniamy przygotowaną mieszanką, pomagając sobie łyżką.
- Ścieramy ser Manchego i posypujemy obficie każdy z grzybów.
- W szklanym naczyniu, nadającym się do piekarnika, układamy grzyby, a na dno naczynia
- wlewamy wino.
- Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i bardzo ostrożnie serwujemy.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 275 kcal | 250 g | 21 g | 19.7 g | 4.1 g |
Ciekawostki o faszerowanych pieczarkach
Pochodzenie dania: Hiszpania
O daniu: Faszerowane pieczarki to niebanalna przekąska idealna na sylwestrowy wieczór, która z pewnością oczaruje naszych najbliższych i gości. Przekąska typu finger food sprawdzi się także w okresie karnawałowych spotkań.
Ciekawostka zdrowotna: Regularne spożywanie pieczarek w zbilansowanej diecie pomaga wzmocnić układ odpornościowy, grzyby są też niskokaloryczne, więc nie trzeba się martwić ich spożywaniem, a nawet jest to dobry sposób na odchudzanie ze względu na dużą ilość wody i błonnika. Mają moc przeciwutleniającą, która zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, a także kontrolują poziom cukru we krwi, dlatego są wysoce zalecane dla osób cierpiących na cukrzycę.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszne pieczarki!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: