Ma dużo kalorii, jest bogaty w tłuszcze, przyczynia się do wielu chorób sercowo-naczyniowych. A my spożywamy go na potęgę. Mowa to oczywiście o oleju palmowym, inaczej nazywany też tłuszczem palmowym. Jest stosowany jako stabilizator i zagęstnik w wielu produktach spożywczych, w tym popularnych margarynach, czy czekoladach, a to tylko kilka przykładów z wielu. Jak spożywanie oleju palmowego wpływa na nasz organizm? W jakich produktach możemy go znaleźć, i na które powinniśmy uważać? Więcej na temat oleju palmowego dowiecie się w wywiadzie z dietetyczką Anną Piętą.
Czym jest olej palmowy i jak jego spożycie wpływa na nasz organizm?
Olej palmowy to roślinny olej spożywczy otrzymywany z owoców olejodajnej palmy oleistej. Jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym do produkcji żywności ale i również w przemyśle kosmetycznym do produkcji mydeł i kosmetyków.
Wiktoria Kmiecik, Ann Asystent Zdrowia: Jak spożywanie oleju palmowego wpływa na nasze zdrowie?
Anna Pięta, dietetyk: Olej ten posiada wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwas palmitynowy. Jeśli spożywamy go w dużych ilościach to możemy zwiększać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, takich jak choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze i zawał serca. Spożywanie dużej ilości oleju palmowego może podnosić poziom cholesterolu LDL (zwanego „złym” cholesterolem) we krwi. Wówczas zwiększa się u nas ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych.
Olej palmowy jest też bogaty w kalorie, podobnie jak inne tłuszcze. Spożywanie go w nadmiarze może prowadzić do nadwagi i otyłości, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca i niektóre rodzaje nowotworów.
Jednak ważne jest zauważenie, że wpływ oleju palmowego na zdrowie zależy od całej diety i stylu życia. Musimy pamiętać o umiarkowanym spożywaniu, w połączeniu z olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek oraz o aktywnym trybie życia. Wtedy obecność oleju palmowego w diecie nie musi być szkodliwa.
Przeczytaj też: Olej z poziomki na choroby cywilizacyjne? To fakt!
Olej palmowy w produktach spożywczych
W jakich produktach spożywczych znajdziemy olej palmowy?
Ze względu na swoją konsystencję, jest stosowany jako stabilizator i zagęstnik. Wykorzystuje się go w wielu produktach spożywczych, takich jak margaryna, ciasta, pieczywo, czekolada, kremy do smarowania i inne przetworzone produkty. Wiele ciastek, ciast, biszkoptów i innych wyrobów cukierniczych może go zawierać. Olej palmowy jest często stosowany w przetwarzanych produktach spożywczych, takich jak frytki, chrupki, przekąski, sosy, dressingi do sałatek i gotowe dania.
Warto zauważyć, że olej palmowy może być również obecny w wielu innych produktach spożywczych, nie tylko w wymienionych powyżej. Dlatego zawsze warto sprawdzać etykiety produktów spożywczych, aby dowiedzieć się, czy zawierają olej palmowy.
Olej palmowy ma szerokie zastosowanie
Jak już wspomniałaś wcześniej, poza tym, że olej palmowy jest używaniu w przemyśle spożywczym, to używa się go również do produkcji kosmetyków, ale nie tylko. Gdzie jeszcze producenci mogą go dodawać?
Olej palmowy jest szeroko stosowany w różnych dziedzinach i sektorach. Jest jednym z najpopularniejszych olejów spożywczych na świecie stosowanych do produkcji żywności ze względu na swoje właściwości smarujące, stabilność w wysokich temperaturach i trwałość.
Olej palmowy jest przez nas wykorzystywany w produkcji kosmetyków i produktów do pielęgnacji skóry, takich jak mydła, kremy, balsamy, szampony i wiele innych. Ma właściwości nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę. Może być też surowcem do produkcji detergentów, środków czyszczących i olejów przemysłowych. Olej palmowy może być przetwarzany na biopaliwa, takie jak biodiesel, które znajdują zastosowanie jako alternatywa dla paliw kopalnych.
Warto zauważyć, że ze względu na duże zapotrzebowanie na olej palmowy i rosnące obawy dotyczące zrównoważonego rozwoju i środowiska, produkcja oleju palmowego jest przedmiotem kontrowersji. Chodzi tu głównie o zmiany związane z wylesianiem, degradacją środowiska i związanymi z tym konsekwencjami dla bioróżnorodności i zmian klimatycznych.
Przeczytaj również: Ann AI pisze: Odkryj moc zdrowych tłuszczów. Jakie oleje warto włączyć do diety?
Olej palmowy – lepiej unikać, a może niekoniecznie?
No właśnie, rozwiążmy w końcu ten spór. Dbając o lepsze zdrowie, czy powinniśmy wyeliminować olej palmowy z naszej diety?
Ze względu na rosnącą popularność oleju palmowego, toczą się debaty na temat jego wpływu na zdrowie człowieka i środowisko. Z jednej strony, olej palmowy ma korzystne właściwości, takie jak długotrwałość i stabilność, co czyni go atrakcyjnym w przemyśle spożywczym. Z drugiej strony, wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie, szczególnie jeśli spożywamy go w nadmiarze. Ponadto, produkcja oleju palmowego wiąże się z wylesianiem i degradacją siedlisk naturalnych, co ma negatywny wpływ na środowisko i bioróżnorodność.
Ważne jest zatem, żebyśmy spożywali olej palmowy umiarkowanie, jako część zrównoważonej i różnorodnej diety.
Rozmawiała: Wiktoria Kmiecik, Ann Asystent Zdrowia
*Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść dostarcza się jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
O ekspertce:
Dietetyczka Anna Pięta: dyplomowana dietetyczka. Pracuje w Gabinecie Dietetycznym Bonne Santé w Kielcach. We współpracy z pacjentami stosuje szereg metod psychodietetycznych, czego efektem jest trwała zmiana nawyków żywieniowych. Pomaga swoim podopiecznym wyjść z błędnego koła diet i osiągnąć zamierzone cele, bez efektu jo-jo.
Więcej ciekawych artykułów w Ann: