Czarna, czerwona, biała i zielona – różne rodzaje herbaty i różne właściwości. Czy każdą z nich przygotowujemy tak samo? Czy herbata na pewno pomaga na odchudzanie oraz czy ten napój odwadnia? Odkrywamy fakty i obalamy mity na temat herbaty!
Herbata to obok kawy, jeden z najpopularniejszych napojów wśród Polaków. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na zlecenie Fuzetea prawie połowa z nas sięga po herbatkę każdego dnia bez względu na porę roku, a co trzeci Polak pije ją nawet kilka razy dziennie.
Herbata: co o niej wiemy?
Herbata przywędrowała do nas w XVII w. z Chin. Ten napój kojarzy się z leniwymi wieczorami pod kocem z książką w rękach oraz z rozgrzaniem w chłodne zimowe dni. Chińska legenda głosi że, dawno temu mityczny cesarz wynalazł sztukę parzenia herbaty i wkrótce napój stał się sławny i uwielbiany w Chinach i Japonii.
Wbrew pozorom, wszystkie rodzaje herbat dostępne na rynku: czarne, zielone, czerwone czy białe, pochodzą z jednego krzewu herbacianego, który różni się jedynie odmianami. Napój jest ceniony za wpływ na nasze zdrowie, a także na urodę. Przede wszystkim herbata jest źródłem katechin, czyli ważnych związków aktywnych, które mają działanie przeciwutleniające, a także hamują procesy starzenia się komórek naszego organizmu. Czarna herbata jest np. polecana do łagodzenia objawów zatrucia pokarmowego. Działa odkażająco i łagodzi ból żołądka poprzez regulację soków trawiennych. Biała herbata zaś pobudza tak efektywnie, że może zastąpić kawę. Picie herbaty, dzięki zawartym w tym napoju związkom fluoru, wspomaga również walkę z próchnicą.
Herbata – 5 najpopularniejszych mitów
MIT 1: Herbata pomaga schudnąć
Faktem jest to, że herbata przyspiesza metabolizm. Jednakże nie znaczy, że jest ona środkiem odchudzającym. Zawarte w herbacie związki przyspieszają trawienie i hamują apetyt, a także działają moczopędnie. Więc może ona ułatwić odchudzanie, ale nie zastąpi diety i ćwiczeń fizycznych. Do herbat wspomagających odchudzanie szczególnie zaliczamy herbaty Pu-erh, które potocznie nazywane są spalaczami tłuszczu, oraz herbaty zielone.

MIT 2: Herbatę w torebce parzy się krócej niż sypką?
Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, ponieważ czas, a także temperatura parzenia się herbaty zależy od gatunku i jakości tej herbaty.
– Każdą herbatkę przygotowuje się inaczej. My zaś na Zachodzie, bardzo uogólniamy proces, upraszczamy wiele rzeczy. Istnieją trzy bardzo ważne elementy: czas parzenia, temperatura wody oraz gramatura liści. Garmatura suszu herbacianego na 100 ml herbaty to średnio około 2-2.5 gr. Odnosząc się do temperatury wody, należy pamiętać, że zielona herbata nie lubi wrzątku. Parzymy ją wodą o temperaturze 70-75 stopni Celsjusza. Porównując, herbaty czarne czy czerwone – 90 stopni. Jeżeli zalejemy zieloną herbatę wodą o wyższej temperaturze, zaczną z niej uwalniać się gorzkie, cierpkie aromaty, które są niepożądane. Czas parzenia herbatki zależy od tego, jaki cel chcemy osiągnąć. Herbatę zieloną parzymy 2-3 minuty, jeśli chcemy, by miała właściwości pobudzające, lub 4-6 minut, jeśli zamierzamy, by podziałała na nas uspokajająco – wyjaśnia w rozmowie z Ann Alicja Domańska.
MIT 3: Herbata odwadnia
Jest to jeden z najpopularniejszych mitów pojawiających się w Internecie. Nie znajduje on jednak potwierdzenia w rzeczywistości. Wielokrotne badania potwierdzają, że herbata wcale nie odwadnia. Chociaż zawiera teinę, która działa moczopędnie, nie przyczynia się do nadmiernej utraty wody z organizmu. Ilość tej substancji w herbacie jest zbyt mała, aby wywołać taki efekt. Ponadto okazuje się, że niektóre gatunki herbaty nawadniają podobnie jak woda.
MIT 4: Herbata zielona jest zdrowsza niż herbata czarna czy czerwona
Jak już wspomniano na początku każda herbata pochodzi z tej samej rośliny, a więc nie ma herbaty zdrowszej i mniej zdrowej. Jest zaś lepszej czy gorszej jakości. Uważa się, że zielona herbata słynie z zawartości polifenoli, pomagających zwalczać wolne rodniki, które wywołują przedwczesne starzenie się komórek, choroby układu krążenia i nowotwory. Warto jednak podkreślić, że czarna czy czerwona herbata zawierają dokładnie takie same składniki.
MIT 5: Herbata nie posiada daty ważności
Herbaty nie mają oznaczenia “termin ważności”, tylko “najlepiej spożyć przed”. Nie znaczy to jednak, że nie posiadają one daty ważności. Po określonym czasie większość rodzajów suszu straci charakterystyczny smak i aromat oraz swoje zdrowotne właściwości. Najkrótszy termin ważności mają herbaty owocowe, zielone i białe. Są one najbardziej wrażliwe na działanie tlenu. Najmniej tracą na wartości czarne oraz czerwone herbaty. Można je przechowywać nawet około 5 lat.
Autor: Svitlana Slyvchenko, Ann Asystent Zdrowia