Edukacja Ann: Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna [PODCAST]

Data i czas rozpoczęcia
Liczba miejsc 5

Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe schorzenie, które może dotyczyć każdego z odcinków przewodu pokarmowego. Niestety choroba jest nieuleczalna, jednak za pomocą odpowiedniego odżywiania można złagodzić jej objawy. Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, a jakich należy unikać? O tym między innymi mówi w Ann dr n. med. Dorian Nowacki, adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, dietetyki kliniczny w poradni dietetycznej Health Inn Med.

Posłuchaj podcastu: Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia: Jakie dolegliwości układu pokarmowego są związane z chorobą Leśniowskiego-Crohna?

dr n. med. Dorian Nowacki: Odpowiedź nie jest jednoznaczna, dlatego że zależy to od etapu choroby. Na początkowym etapie objawy bywają dość niespecyficzne i mogą być mylone z innymi chorobami. Do objawów należą gorączka, brak łaknienia, osłabienie czy uczucie wyczerpania. Natomiast w miarę postępującej choroby mogą się pojawić kolejne objawy, takie jak bóle – zwykle są to bóle skurczowe w dolnej i środkowej części brzucha. Kolejnym objawem jest biegunka zawierająca elementy śluzu i krew, chociaż krew jest bardziej charakterystyczna dla colitis ulcerosa, czyli dla wrzodziejącego zapalenie jelita grubego. W dalszej kolejności pojawiają się wzdęcia, wychudzenie i niedokrwistość. Przy czym dwa ostatnie objawy są powikłaniami dłuższego borykania się z chorobą.

Choroba Leśniowskiego-Crohna: ważna rola suplementacji

Czy jesteśmy w stanie dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych za pomocą diety czy potrzebne są suplementy?

Jeżeli stosujemy żywność przemysłową, to co do zasady powinna ona dostarczyć wszystkich substancji odżywczych. Natomiast oczywistym jest, że wchłanianie w jelicie cienkim i grubym w momencie, kiedy mamy przetoki czy zaawansowany stan zapalny, jest znacząco ograniczone. Dlatego osoby zmagające się z chorobą z czasem tracą na wadze i zdarza się u nich niedobór żelaza, czyli anemia, a także niedobór witaminy b12 i kwasu foliowego. Pacjenci często suplementują witaminy z grupy B, witaminę D. Ważna jest także suplementacja prebiotyczna i probiotyczna – literatura wskazuje na ich skuteczność. Możemy połączyć dwa preparaty i zakupić synbiotyk.

Jak ważne jest nawodnienie w diecie Leśniowskiego-Crohna?

Nawodnienie w każdym żywieniu jest bardzo ważne i należy spożywać od 1,5 do 2 litrów płynów dziennie. Oczywiście, kiedy mamy biegunki, to mamy większe straty płynów. Wówczas należy zwiększyć ich spożycie nawet do 3 litrów. W początkowym etapie choroby na pewno proponowałbym łagodne wywary z ziół, słabą herbatę. Dobrze się też sprawdzą soki, warzywne czy owocowo-warzywne. Co ważne, jeżeli mamy zaawansowany etap choroby, to soki powinniśmy rozcieńczacz wodą 1:1. Dzięki temu mniej obciążamy układ pokarmowy.

Podczas rozmowy poruszyliśmy następujące zagadnienia:

  • W jaki sposób dieta wpływa na zdrowie pacjentów?
  • Jakie produkty powinny się znaleźć w diecie osób zmagających się z chorobą Leśniowskiego-Crohna?
  • Jakich produktów należy unikać?
  • Co należy jeść w okresie zaostrzenia objawów?

Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia

Więcej ciekawych rozmów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *