Dziś światowy dzień jabłka! Te witaminy opóźnią starzenie

Światowy dzień jabłka przypada 28 września. Jabłka zawierają wiele cennych witamin, a także błonnika. Jedzenie jabłek dobrze wpływa na odporność – co dziś szczególnie ważne – jak również znacznie zmniejsza ilość szkodliwego cholesterolu w organizmie. Dlatego warto jeść jabłka nie tylko od święta.

Światowy dzień jabłka. Jakie ma witaminy?

Te popularne owoce to przede wszystkim cała paleta korzystnych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych. Wśród nich oczywiście witamina C, która zwiększa odporność organizmu i blokuje szkodliwe działanie np. wolnych rodników czy innych substancji.

Jabłko warto zjadać w całości, razem ze skórką. Ponad połowa bowiem wszystkich najcenniejszych składników jabłek znajduje się tuż pod nią. W światowy dzień jabłka warto dodać, że oprócz witaminy C zawierają one także witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Przyczynia się ona do opóźniania procesów starzenia i dlatego nazywana jest witaminą młodości i płodności.

Jabłka to również bogactwo witaminy K, która odpowiada m.in. za krzepliwość krwi. To jej zwiększona obecność będzie sprawiała, że na naszym ciele nie będą pojawiały się mocne siniaki. W jabłkach znajdziemy ponadto witaminy z grupy B (wspomaga serce, mięśnie, nerwy, skórę, czy układ naczyniowy, a także wpływa np. na przemianę materii). Te popularne owoce zawierają też beta-karoten, czyli prowitaminę A, która ma właściwości przeciwzmarszczkowe, a także wzmacnia odporność organizmu. W jabłkach znajdziemy też magnez, potas, wapń, żelazo, czy fosfor i sód.

światowy dzień jabłka, jabłko, kobieta
Fot. nata_vkusidey / Adobe Free Stock.

Pektyny w jabłku to jego prawdziwa moc

Jabłka uznawane są za jeden z najzdrowszych owoców świata ze względu na obecność pektyn, czyli błonnika, który rozpuszcza się w wodzie. Daje on poczucie sytości, obniża stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, a także reguluje pracę jelit. Włączenie jabłek do codziennej diety polecają specjaliści ds. żywienia z portalu WygodnaDieta.pl.

Jabłko pomoże zmniejszyć problemy związane z trawieniem, usprawni pracę przewodu pokarmowego i przyspieszy proces przemiany materii. Ponadto, pektyny mają zdolność do „wymiatania” z naszych jelit niestrawionych resztek pokarmu i innych szkodliwych substancji.

Jedzenie nawet jednego jabłka w ciągu dnia może mieć wpływ na poprawę jakości mikroflory jelitowej, a nawet zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Owoce te mogą przynieść ulgę przy niektórych dolegliwościach takich jak biegunki, wzdęcia czy zaparcia.

Jabłko. Doskonała przekąska

Jabłko może stanowić doskonałą przekąskę dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami – przekonują specjaliści z WygodnaDieta.pl.

Owoc ten waży średnio około 150 gramów i zawiera jedynie 80 kcal. Charakteryzuje się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym (IG=38), dzięki czemu nie powoduje gwałtownego skoku glukozy we krwi zaraz po spożyciu. Pozwala to uniknąć nagłych napadów apetytu. Z tego samego powodu po jabłka mogą bezpiecznie sięgać również diabetycy – czytamy.

Owoce te mogą stanowić też zdrowszą alternatywę dla słodyczy. Jeśli starasz się dbać o linię, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast czekolady czy batonika, schrup jabłko. Możesz również pokroić je na kawałki, posypać cynamonem i orzechami i upiec w piekarniku – otrzymasz zdrowy deser, pełen wartościowych składników.

Nie bez powodu jabłka za swoje dobroczynne właściwości doceniane były już w średniowieczu. W przeciwieństwie jednak do naszych przodków sprzed setek lat, my powinniśmy jabłka dobrze umyć przed spożyciem. Należą one bowiem do grupy roślin, do których uprawy wykorzystuje się największe ilości pestycydów, a te z kolei mogą już mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Dowiedz się więcej o owocach w Wirtualnym Klubie Medycznym:

światowy dzień jabłka, jabłko, kobieta
Fot. Drobot Dean / Adobe Free Stock.
0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *