Dlaczego warto jeść czarne jagody? 

Autorka: Svitlana Slyvchenko, Ann Asystent Zdrowia

Pomaga na biegunkę, poprawia wzrok i ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Działanie lecznicze jagody czernicy wynika z zawartych w niej substancji czynnych. Jakie jeszcze właściwości mają czarne jagody? Czy każdy może je spożywać? Dowiedz się w Ann!

Czarna jagoda, czyli borówka czernica

Borówka czernica, znana również jako czarna jagoda, to niewielka krzewinka, która naturalnie występuje głównie w lasach sosnowych, świerkowych oraz mieszanych. Można ją spotkać nie tylko w Polsce, ale również w północnej i środkowej Europie, Ameryce Północnej oraz północnej Azji. Borówka czernica preferuje wilgotne i kwaśne gleby, a najlepiej rośnie w półcieniu. Jest rośliną owadopylną, a jej nasiona są rozprzestrzeniane przez zwierzęta. 

Surowiec leczniczy, czyli owoce i czasem liście, jest pozyskiwany z naturalnych stanowisk, poprzez zbieranie ich w lasach. Prób uprawy borówki czarnej nie udało się zrealizować z sukcesem, ponieważ nie można było odtworzyć sztucznych warunków odpowiadających tym naturalnym, które zapewniają obfite owocowanie. Owoce zbiera się na przełomie czerwca i lipca, a następnie suszy w przewiewnych, cienistych miejscach lub w suszarniach w temperaturze 50–60°C.

Czerwony kubek czarnych jagód na drewnianym stole na świeżym powietrzu.
Borówka czernica, znana również jako czarna jagoda, to niewielka krzewinka, która naturalnie występuje głównie w lasach sosnowych, świerkowych oraz mieszanych; Fot. New Africa / Shutterstock.com

Czarne jagody: składniki odżywcze 

Jagody są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Wśród zawartych w nich pierwiastków mineralnych warto wymienić selen, miedź, cynk oraz mangan. Zawierają także witaminy C, A, B i PP.

Jagody są również obfite w błonnik, który pomaga usuwać cholesterol z układu pokarmowego wraz z toksynami i kwasami żółciowymi, co zapobiega przenikaniu tych substancji do naczyń krwionośnych. 

W jagodach znajdują się także fitoestrogeny – roślinne hormony, które hamują enzymy odpowiedzialne za rozwój nowotworów hormonozależnych, takich jak nowotwory wątroby czy tarczycy. Ponadto, jagody zawierają kwas foliowy i kwas elagowy, które mają podobne działanie ochronne przeciw nowotworom.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Czarne jagody i ich prozdrowotne działanie 

Jagody są powszechnie znane ze swojego korzystnego wpływu na wzrok. Wiele naturalnych preparatów wykorzystuje tę dobroczynną właściwość jagód, która pomaga utrzymać prawidłowe widzenie dzięki zawartości luteiny. Dzięki bogactwu witamin i minerałów, jagody wzmacniają odporność oraz wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pomagają także w regulowaniu problemów z zaparciami i biegunkami. Oprócz zastosowań kulinarnych, jagody są również używane jako środek poprawiający wygląd skóry.

Co ciekawe, w czasach, kiedy nie znano jeszcze antybiotyków, owoc ten służył nawet do leczenia tyfusa i gronkowca.

Czarne jagody na biegunkę

Najlepszym sposobem na szybkie złagodzenie dolegliwości żołądkowych jest sok z jagód lub napar z ich liści. Dzięki zawartości garbników, te preparaty pomagają uszczelnić błony śluzowe żołądka. Garbniki również neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają pracę jelit. Ponadto, sok z jagód neutralizuje toksyny, które mogą powodować zatrucia, i chroni przed pylicą. Tego rodzaju napoje są szczególnie zalecane dla górników oraz pracowników kamieniołomów i cementowni.



Czarne jagody dla lepszej pamięci

Działanie jagód nie ogranicza się tylko do poprawy wyglądu i urody. Badania przeprowadzone wśród osób starszych sugerują, że jagody mogą również pozytywnie wpływać na proces zapamiętywania.

Czarne jagody a walka ze szkodliwymi bakteriami 

Jagody zawierają związki podobne do tych obecnych w żurawinie. Dzięki tym związkom bakterie nie przywierają do ścian pęcherza moczowego, co pomaga chronić przed wystąpieniem stanów zapalnych dróg moczowych.

Czarne jagody: zastosowanie na kuchni 

Jagody najlepiej spożywać na surowo, ale można je również dodawać do ciast i deserów, a także używać jako nadzienie do pierogów i bułeczek drożdżowych. Doskonale nadają się również do przygotowania zup, kompotów i soków.

Surowe owoce, zwłaszcza borówki amerykańskie, można także zamrozić. Są one odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu zachowują swój smak oraz wygląd.

Piękne dojrzałe borówki i czarne jagody
Jagody są powszechnie znane ze swojego korzystnego wpływu na wzrok; Fot. Radovan1 / Shutterstock.com

Borówka czernica: przeciwwskazania

Nie zaleca się stosowania owoców borówki czernicy ani jej przetworów w przypadku stwierdzonej nadwrażliwości oraz u osób poddawanych leczeniu przeciwkrzepliwemu, ze względu na zwiększone ryzyko krwawień. Przeciwwskazane jest także długotrwałe i wysokodawkowe stosowanie liści jagody czarnej. Badania na zwierzętach sugerują, że może to prowadzić do anemii, żółtaczki oraz spadku masy ciała.

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść dostarcza się jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *