Dieta w połogu. Co jeść po porodzie? 

Data i czas rozpoczęcia
Liczba miejsc 5

Na świat przyszedł wreszcie długo wyczekiwany maluszek. Cieszymy się jego obecnością, skupiamy uwagę tylko na nim. Ale często mamy zapominają o sobie. Ciąża i poród to ogromne obciążenie dla organizmu kobiety. Warto zadbać o siebie już w początkowym okresie. Liczy się nie tylko odpoczynek, ale także dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jak powinna wyglądać dieta w połogu? Co jeść po porodzie? 

  • Z ilu posiłków powinna składać się dieta mamy karmiącej? Niczym się nie wyróżnia. Pięć posiłków dziennie jest standardem. 
  • Dlaczego niedobory są niebezpieczne? Szkodzą nie tylko kobiecie, ale również dziecku. 
  • Jakich produktów unikać? Posiłków ciężkostrawnych i bogatych w węglowodany proste. 
  • Czy stosować dietę eliminacyjną? Tylko w przypadku wskazań lekarza. 

Mniej znaczy więcej? Dieta w połogu 

Połóg to jeden z najtrudniejszych okresów po narodzeniu dziecka. To czas przeznaczony na regenerację i stopniowy powrót do formy. Opieka nad dzieckiem jest niezwykle absorbująca. Maluszek i mama dopiero się poznają. Zmęczenie nie pozwala na wykonywanie codziennych obowiązków. Gotowaniem może zająć się tata, babcia lub dziadek. Powinniśmy jednak pamiętać o pełnowartościowych posiłkach. W jakie składniki warto uzupełnić dietę mamy karmiącej? Oprócz tego, że powinniśmy przyjmować 500-600 kcal więcej, istnieje kilka złotych zasad: 

  • Jedz mniej, a częściej. Lepiej spożywać pięć mniejszych niż trzy duże posiłki; 
  • Stosuj dietę bogatą w węglowodany złożone, które dostarczają energię: pełnoziarnistą kaszę, ryż, makaron, pieczywo razowe, ale też warzywa; 
  • Dodawaj także warzywa do każdego posiłku. Niektóre możesz zastąpić owocami. 
  • Dieta nie powinna być monotonna i musi zawierać produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, ryby i chude mięso; 
  • Należy również odpowiednio nawadniać organizm wodą i herbatą owocową (co najmniej 2 litrów płynów dziennie). 
Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia!

Omega-3, wapń, żelazo. Co jeść po porodzie? 

Minerały i witaminy są niezastąpione w regeneracji po porodzie. Które składniki odgrywają największą rolę i gdzie się znajdują? 

  • zdrowe tłuszcze Omega-3. Występują w oleju rzepakowym, oleju lnianym, orzechach włoskich, jak również w rybach morskich. 
  • białka, które pełnią funkcję budulcową organizmu. Znajdziemy je w chudym mięsie (indyk, kurczak), rybach, roślinach strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica, cieciorka), ziarnach (komosa ryżowa) czy orzechach. 
  • węglowodany dostarczają energię. Sięgajmy zarówno po pieczywo pełnoziarniste, jak i płatki wielozbożowe. 
  • żelazo, wspiera układ odpornościowy i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Bogate w ten składnik jest chude mięso, zielone warzywa i suszone owoce. 
  • wapń, podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Znajdziemy go w nabiale, rybach i zielonych warzywach.  

Nawadnianie kluczem do sukcesu. Dieta w połogu 

Nie musimy pić wyłącznie wody niegazowanej. Świetnym uzupełnieniem będą herbaty ziołowe. Niektóre z nich są zakazane – serdecznik, krwawnik pospolity i pluskwica groniasta. W przypadku karmienia piersią unikajmy także szałwii, która hamuje laktację. Po jakie napary możemy sięgać? 

  • malina właściwa – wpływa korzystnie na produkcję mleka, a także wzmacnia mięśnie macicy, 
  • pokrzywa zwyczajna – zapobiega niedokrwistości dzięki obecności wapnia i żelaza, 
  • melisa lekarska – niweluje przygnębienie, pomaga w bólach głowy, 
  • mniszek lekarski – bogaty w witaminę A i potas, korzystnie wpływa na trawienie, 
  • przywrotnik pospolity – zapobiega krwawieniom poporodowym i i wzmacnia macicę.  

Opracowała: Karolina Bielawska, Ann Asystent Zdrowia 

Czytaj więcej w Ann Asystent Zdrowia:

Fot. Romanova Anna / Shutterstock
0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *