Na świat przyszedł wreszcie długo wyczekiwany maluszek. Cieszymy się jego obecnością, skupiamy uwagę tylko na nim. Ale często mamy zapominają o sobie. Ciąża i poród to ogromne obciążenie dla organizmu kobiety. Warto zadbać o siebie już w początkowym okresie. Liczy się nie tylko odpoczynek, ale także dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jak powinna wyglądać dieta w połogu? Co jeść po porodzie?
- Z ilu posiłków powinna składać się dieta mamy karmiącej? Niczym się nie wyróżnia. Pięć posiłków dziennie jest standardem.
- Dlaczego niedobory są niebezpieczne? Szkodzą nie tylko kobiecie, ale również dziecku.
- Jakich produktów unikać? Posiłków ciężkostrawnych i bogatych w węglowodany proste.
- Czy stosować dietę eliminacyjną? Tylko w przypadku wskazań lekarza.
Mniej znaczy więcej? Dieta w połogu
Połóg to jeden z najtrudniejszych okresów po narodzeniu dziecka. To czas przeznaczony na regenerację i stopniowy powrót do formy. Opieka nad dzieckiem jest niezwykle absorbująca. Maluszek i mama dopiero się poznają. Zmęczenie nie pozwala na wykonywanie codziennych obowiązków. Gotowaniem może zająć się tata, babcia lub dziadek. Powinniśmy jednak pamiętać o pełnowartościowych posiłkach. W jakie składniki warto uzupełnić dietę mamy karmiącej? Oprócz tego, że powinniśmy przyjmować 500-600 kcal więcej, istnieje kilka złotych zasad:
- Jedz mniej, a częściej. Lepiej spożywać pięć mniejszych niż trzy duże posiłki;
- Stosuj dietę bogatą w węglowodany złożone, które dostarczają energię: pełnoziarnistą kaszę, ryż, makaron, pieczywo razowe, ale też warzywa;
- Dodawaj także warzywa do każdego posiłku. Niektóre możesz zastąpić owocami.
- Dieta nie powinna być monotonna i musi zawierać produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, ryby i chude mięso;
- Należy również odpowiednio nawadniać organizm wodą i herbatą owocową (co najmniej 2 litrów płynów dziennie).
Omega-3, wapń, żelazo. Co jeść po porodzie?
Minerały i witaminy są niezastąpione w regeneracji po porodzie. Które składniki odgrywają największą rolę i gdzie się znajdują?
- zdrowe tłuszcze Omega-3. Występują w oleju rzepakowym, oleju lnianym, orzechach włoskich, jak również w rybach morskich.
- białka, które pełnią funkcję budulcową organizmu. Znajdziemy je w chudym mięsie (indyk, kurczak), rybach, roślinach strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica, cieciorka), ziarnach (komosa ryżowa) czy orzechach.
- węglowodany dostarczają energię. Sięgajmy zarówno po pieczywo pełnoziarniste, jak i płatki wielozbożowe.
- żelazo, wspiera układ odpornościowy i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Bogate w ten składnik jest chude mięso, zielone warzywa i suszone owoce.
- wapń, podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Znajdziemy go w nabiale, rybach i zielonych warzywach.
Nawadnianie kluczem do sukcesu. Dieta w połogu
Nie musimy pić wyłącznie wody niegazowanej. Świetnym uzupełnieniem będą herbaty ziołowe. Niektóre z nich są zakazane – serdecznik, krwawnik pospolity i pluskwica groniasta. W przypadku karmienia piersią unikajmy także szałwii, która hamuje laktację. Po jakie napary możemy sięgać?
- malina właściwa – wpływa korzystnie na produkcję mleka, a także wzmacnia mięśnie macicy,
- pokrzywa zwyczajna – zapobiega niedokrwistości dzięki obecności wapnia i żelaza,
- melisa lekarska – niweluje przygnębienie, pomaga w bólach głowy,
- mniszek lekarski – bogaty w witaminę A i potas, korzystnie wpływa na trawienie,
- przywrotnik pospolity – zapobiega krwawieniom poporodowym i i wzmacnia macicę.
Opracowała: Karolina Bielawska, Ann Asystent Zdrowia
Czytaj więcej w Ann Asystent Zdrowia:
- Mięśnie brzucha w ciąży i połogu? Możemy o nie zadbać lepiej [WIDEO]
- Połóg po porodzie. O czym się nie mówi? [ROZMOWA]
- Poród w szpitalu. Jak się do niego dobrze przygotować? [WEBINAR]
