Dieta seniora: warzywa i owoce to podstawa

Każda grupa wiekowa ma swoje specjalne potrzeby żywieniowe. Szczególną grupą pod tym względem są seniorzy. Dieta seniora powinna być dopasowana nie tylko do ograniczeń związanych z przebytymi chorobami, ale także w ogóle – ze względu na procesy starzenia.

Dieta seniora: należy unikać przetworzonych cukrów

Dobrze zbilansowana dieta jest ważnym elementem zachowania zdrowia w okresie starzenia się. Dieta może pomóc utrzymać zdrową wagę, zachować energię, a także uzyskać potrzebne składniki odżywcze. Ponadto zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca.

W przypadku seniorów dieta ma szczególnie znaczenie dla układu odpornościowego. Niedożywienie stwarza ryzyko nadwagi lub niedowagi. Może osłabiać mięśnie i kości.

Aby zaspokoić potrzeby żywieniowe, osobom starszym należy spożywać pokarmy bogate w błonnik, witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Muszą oni ograniczyć żywność o wysokiej zawartości przetworzonych cukrów, tłuszczów nasyconych i trans oraz soli.

Miej zawsze zdrowie w kieszeni z aplikacją Ann Asystent Zdrowia.

Co należy brać pod uwagę w diecie osoby starszej?

Choroby i przyjmowane leki

Niektóre choroby przewlekłe mogą istotnie zmieniać zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Zalecenia żywieniowe muszą być zmienione przy takich chorobach jak cukrzyca, choroba niedokrwienna serca i zaburzenia lipidowe, a także niewydolność nerek, niedokrwistość czy osteoporoza. Na potrzeby żywieniowe starszej osoby mogą wpływać także choroby demencyjne. Niektóre medykamenty wpływają nie tylko na obniżenie apetytu lecz mogą też istotnie upośledzać wchłanianie składników odżywczych. Konieczna jest wówczas modyfikacja diety.

Procesy starzenia się

Należy pamiętać, że z wiekiem upośledzeniu może ulec wchłanianie pokarmu z przewodu pokarmowego. Stąd warto porozmawiać na ten temat z lekarzem lub dietetykiem, którzy sprawdzą, czy przewód pokarmowy pracuje jak należy.

Zdrowie jamy ustnej

Seniorzy mają swoje własne problemy ze zdrowiem jamy ustnej. Niektóre z nich mogą zakłócać zdolność do jedzenia. Na przykład protezy, które nie są odpowiednio dopasowane, mogą prowadzić do złych nawyków żywieniowych i niedożywienia. Również powodować problemy mogą infekcje jamy ustnej.

Układ odpornościowy

Układ odpornościowy słabnie z wiekiem. Zwiększa to ryzyko chorób przenoszonych drogą pokarmową lub zatrucia pokarmowego. Jakość i bezpieczeństwo żywności są ważne w każdym wieku. Jednak może być konieczne podjęcie dodatkowych środków ostrożności w przypadku osoby starszej. Na przykład lekarz może zalecić unikanie pokarmów zawierających surowe jajka.

Co powinien jeść senior?

Podstawę diety seniora powinny stanowić warzywa i owoce (co najmniej połowę całego jadłospisu, najlepiej jako dodatek do każdego posiłku). Kolejne miejsca zajmują produkty zbożowe – najlepiej pełnoziarniste, produkty mleczne oraz w dalszej kolejności ryby, jaja, chude mięso i nasiona roślin strączkowych, a także oleje roślinne (w ograniczonych ilościach mięso czerwone, przetworzone produkty mięsne i tłuszcze zwierzęce). Należy ograniczyć spożycie pokarmów wysokokalorycznych.

Pamiętaj o wodzie!

Nie można zapominać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Wraz z wiekiem zmniejsza się zawartość wody w organizmie i rośnie ryzyko odwodnienia organizmu u osób starszych. Statystyki wskazują, że odwodnienie jest jedną z głównych przyczyn hospitalizacji osób starszych.

Czytaj więcej w Ann:

Źródło: healthline.com.

dieta seniora
Fot. WavebreakmediaMicro / Adobe Free Stock
0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *