Dieta po cesarce 

Ciąża to szczególny czas zarówno w życiu kobiety, jak i dziecka. O ile większość ciężarnych zwraca uwagę na to, co je, po porodzie to się zmienia. Wyczerpanie, ból i brak czasu sprawiają, że zapominają o zbilansowanej diecie. Zarówno poród naturalny, jak i cesarskie cięcie wymagają prawidłowego odżywiania, aby jak najszybciej się zregenerować. Jak wygląda dieta po cesarce? Jak zapobiec anemii? W jaki sposób zdrowe odżywianie może skrócić proces gojenia się rany pooperacyjnej? 

Co można jeść? Dieta po cesarce 

Jako że cesarskie cięcie jest zabiegiem inwazyjnym, warto zwrócić uwagę na to, czym się żywimy. Pochłanianie zbyt dużych ilości słodyczy, chociaż z pewnością poprawia nastrój z okresie połogu, działa także prozapalnie i może spowolnić zdrowienie. Kluczową rolę odgrywają: białko, minerały (zwłaszcza wapń i żelazo), a także witaminy z grupy C, A i E.  

Nie można również zapominać o nawodnieniu, dlatego przy łóżku warto przygotować dużą butelkę wody mineralnej, bogatej w magnez i wapń. Jeżeli potrzebujemy urozmaicenia, sięgajmy po soki owocowe i warzywne (najlepiej świeżo wyciskane lub tłoczone) lub zieloną herbatę.  

Białko i witaminy. Gdzie się znajdują? 

Nie liczy się tylko ilość, ale również jakość spożywanych składników odżywczych. W trakcie połogu kobiety powinny jeść lekkostrawne posiłki bogate w białko (1,3 g / kg masy ciała). Dlatego najlepiej sprawdzą się produkty wysokobiałkowe obecne w: 

  • Przetworach mlecznych (jogurt, twaróg) 
  • Jajach 
  • Rybach morskich 
  • Chudym mięsie (kurczak, indyk). 

Nie zapomnijmy o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach z grupy A, E i C. Witaminy A i E odpowiadają za prawidłowy stan, a także za regenerację skóry. Bogate w nie owoce i warzywa to: 

  • Owoce jagodowe 
  • Pomarańczowe owoce 
  • Owoce koloru czerwonego 
  • Zielone warzywa (brokuły, natka pietruszki, sałata, szpinak, szczypior). 

Natomiast w witaminę E obfitują:  

  • nasiona słonecznika 
  • oliwa z oliwek 
  • orzechy włoskie 
  • Brukselka 
  • Marchewka 
  • kiełki pszenicy.  
Przeczytaj cały artykuł w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Dieta po cesarce. Wapń i żelazo 

Dzienna dawka wapnia u kobiet w okresie połogu wzrasta i oscyluje pomiędzy 1000-1300 mg / dziennie. Pierwiastek przyspieszy regenerację po cesarskim cięciu. Jeśli kobieta karmi piersią, zwiększenie dawki może zapobiec osteoporozie i uszkodzeniom kości. Najlepszym źródłem pierwiastka jest mleko i jego przetwory. Ich przyswajalność jest dość wysoka – jesteśmy w stanie absorbować aż 30% jego zawartości. Poza mlekiem wapń zawierają również: 

  • sardynki 
  • ostrygi 
  • tofu 
  • migdały 
  • mleka roślinne fortyfikowane (wzmacniane) wapniem 
  • rośliny strączkowe 
  • suszone owoce 
  • ziarna. 

Żelazo jest mikroelementem, który wspomaga regenerację organizmu, dlatego jego odpowiednie spożycie ma tak istotną funkcję. Niedobory pierwiastka mogą przyczynić się do bezsenności, apatii, ale również osłabienia. Warto zaznaczyć, że nie powinniśmy samodzielnie suplementować tego składnika. Należy skonsultować się z lekarzem. Jakie produkty bogate w żelazo warto jeść? 

  • podroby mięsne 
  • wołowina 
  • indyk 
  • rośliny strączkowe 
  • owoce morza 
  • brokuły 
  • gorzka czekolada 
  • szpinak 
  • pestki dyni. 

Czego unikać po porodzie?

Jak w przypadku każdej zdrowej diety, trzeba zachować umiar i ograniczyć produkty, które niekorzystnie wpływają na nasze ciało i umysł. Potrawy powinny być lekkostrawne, dlatego unikajmy smażenia w głębokim tłuszczu, aby nie obciążać układu pokarmowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie gotowanie na parze, pieczenie i duszenie.  

Powinniśmy unikać także roślin strączkowych w zbyt dużych ilościach. Wysoka zawartość błonnika może wywołać wzdęcia i zaparć. Zrezygnujmy z picia wody gazowanej, która u niektórych powoduje ból brzucha. Oczywiście nie zalecane jest też spożywanie zbyt dużych ilości słodyczy i produktów bogatych w cukier rafinowany, ale również bogatych w konserwanty i barwniki spożywcze. 

Autorka: Karolina Bielawska, Ann Asystent Zdrowia 

Czytaj więcej w Ann Asystent Zdrowia:

Fot. Tatiana Diuvbona / Shutterstock
0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *