Dieta na wrzody żołądka [PORADNIK ANN] 

Data i czas rozpoczęcia
Liczba miejsc 5

Choroba wrzodowa żołądka to jedno z najczęstszych schorzeń układu pokarmowego. Oprócz odpowiedniego leczenia, wymaga dobrania specjalnej diety. Właściwy sposób żywienia pomaga złagodzić objawy choroby wrzodowej. Dieta na wrzody żołądka – poznaj jej zasady z Poradnikiem Ann! 

Wrzody żołądka – jak powstają? 

Choroba wrzodowa polega na powstawaniu ubytków błony śluzowej, które mogą krwawić i powodować dolegliwości bólowe. Wrzody powstają zarówno w żołądku, jak i w początkowym odcinku jelit – dwunastnicy. Głównym objawem choroby wrzodowej jest ból w górnej części brzucha, który ustępuje po spożyciu posiłku lub zażyciu leków zobojętniających kwas solny. 

Istnieje wiele czynników, które mogą przyczynić się do powstawania wrzodów żołądka. Jedną z najczęstszych przyczyn jest zakażenie Helicobacter pylori – bakterią, która zasiedla żołądek i wywołuje w nim stan zapalny. Wrzody żołądka często powstają u osób, które nadużywają leków przeciwzapalnych z grupy NLPZ. Należą do nich dostępne bez recepty aspiryna, ibuprofen czy ketonal. Niestety, ta grupa leków niszczy barierę ochronną żołądka, przez co zwiększa ryzyko powstawania owrzodzeń. 

Tworzenie wrzodów żołądka ma również związek z czynnikami środkowiskowymi, takimi jak przewlekły stres czy palenie papierosów. Niestety, wrzody żołądka mogą prowadzić do groźnych dla życia powikłań. Pęknięcie wrzodu trawiennego lub masywny krwotok z owrzodzenia są bardzo niebezpieczne. Z tego powodu, każdy rozpoznany wrzód żołądka wymaga szybko wdrożonego leczenia. 

Dieta na wrzody żołądka – których produktów unikać? 

Cały poradnik Ann na temat diety przy wrzodach żołądka dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann lub po zalogowaniu na stronie

Czy dieta jest odpowiedzialna za powstawanie wrzodów żołądka? Badania naukowe wskazują, że sposób odżywiania nie jest przyczyną choroby wrzodowej. Za dwa najważniejsze czynniki prowadzące do wrzodów żołądka uważa się zakażenie bakterią Helicobacter pylori oraz nadużywanie leków przeciwzapalnych. Nie oznacza to jednak, że w chorobie wrzodowej można odżywiać się dowolnie. Odpowiednio dostosowana dieta pomaga znacząco złagodzić dolegliwości. 

Wielu pacjentów z chorobą wrzodową zastanawia się, których produktów spożywczych powinni unikać. Uważa się, że dieta w chorobie wrzodowej powinna być szyta „na miarę”. Należy dokładnie obserwować swój organizm i unikać produktów, które zaostrzają objawy. Konieczne jest wykluczenie alkoholu oraz kawy. Czynnikiem, który może istotnie nasilać dolegliwości, jest sól. Najlepiej całkowicie zrezygnować z dosalania potraw, a w miejsce soli stosować zioła. Niewskazane są również ostre przyprawy, takie jak chilli, pieprz lub imbir. 

W chorobie wrzodowej nie należy wykluczać z diety zbyt wielu produktów, aby nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Pamiętajmy, by starać się jeść różnorodnie. Jeśli odczuwamy dolegliwości po spożyciu surowych warzyw i owoców, spróbujmy poddać je najpierw obróbce termicznej. Należy unikać kwaśnych produktów, takich jak sok pomidorowy – mogą one dodatkowo podrażniać błonę śluzową żołądka. Z kolei łagodzący wpływ na ból żołądka mają mleko i jego przetwory (np. kefir).   

Jak przygotowywać potrawy? 

W diecie na wrzody żołądka należy skupić się nie tylko na zawartości naszego talerza, ale również na sposobie przygotowywania posiłków. Posiłki należy spożywać regularnie i w małych porcjach. W ten sposób umożliwiamy regularne opróżnianie żołądka, co pozwala uniknąć wydzielania nadmiaru kwasu solnego. Potrawy ciężkostrawne, tłuste i wzdymające zalegają w żołądku przez wiele godzin, nadmiernie go obciążając. W diecie przeciwwrzodowej naszym celem jest maksymalne ułatwienie procesu trawienia. Zamiast smażenia potraw, wybierajmy duszenie lub gotowanie na parze. Ważna jest również temperatura spożywanych posiłków. Zarówno zbyt zimne, jak i zbyt gorące potrawy mogą prowokować dolegliwości.  

Dieta na wrzody żołądka – o tym warto pamiętać! 

Warto podkreślić, że sposób żywienia to tylko jeden z elementów leczenia choroby wrzodowej. Aby mówić o skutecznej terapii, trzeba jednocześnie przestrzegać zaleceń dotyczących farmakoterapii oraz stylu życia. Sama dieta nie jest wystarczająca do wyleczenia wrzodów żołądka. W leczeniu choroby wrzodowej stosuje się leki hamujące wydzielanie kwasu solnego. Dodatkowo, jeśli wykryto w żołądku infekcję Helicobacter pylori, konieczne jest przejście dwutygodniowej kuracji antybiotykowej. 

Prawidłowy styl życia w chorobie wrzodowej to również jeden z fundamentów terapii. Konieczne jest zrezygnowanie z używek, w tym przede wszystkim z palenia tytoniu. Papierosy znacząco utrudniają gojenie owrzodzeń żołądka. Podobne działanie ma przewlekły stres. Stres nasila zmiany hormonalne w organizmie, które zwiększają predyspozycje do choroby wrzodowej. Warto zatem unikać stresujących sytuacji, dbać o regularny wypoczynek oraz prawidłową ilość snu – minimum 7 godzin w ciągu doby.  

wrzody żołądka, choroba wrzodowa
Wrzody żołądka powstają zarówno w żołądku, jak i w początkowym odcinku jelit / fot.Shutterstock

Więcej ciekawych artykułów i poradników Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.