Dieta hiszpańska. Zasady. Wady i zalety

Data i czas rozpoczęcia
Liczba miejsc 5

Dieta hiszpańska spośród diet niskokalorycznych wyróżnia się sporą różnorodnością. Jest źródłem wielu składników odżywczych, witamin i mikroelementów i przede wszystkim jest smaczna. Sprawdź, na czym polega i jak ją prawidłowo stosować?

Dieta hiszpańska to dwutygodniowa dieta odchudzająca, w trakcie której trzeba liczyć kalorie. Według zaleceń dzienne zapotrzebowanie energetyczne nie powinno przekraczać 1300 kalorii.

Dieta hiszpańska, mimo że jest dietą niskokaloryczną, jest całkiem racjonalnie skomponowana. Zawiera białka, węglowodany i tłuszcze oraz właściwą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych. Zalicza się do diet basenu Morza Śródziemnego, które mimo narzuconego „reżimu kalorycznego”, można uznać za jedne z najlepszych i najzdrowszych form odchudzania.

Cały artykuł przeczytasz wyłącznie w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Dieta hiszpańska. Wady i zalety

Dieta hiszpańska jest dietą restrykcyjną. Stosowanie tego typu diet w dużej części przypadków nie jest wskazane ze względu na ryzyko utraty beztłuszczowej masy ciała, a tym samym zwolnienia tempa przemian metabolicznych. Małe porcje niosą za sobą również niedobory niektórych makro- i mikroskładników, takich jak np. wapń.

Niewątpliwą trudnością w okresie stosowania diety hiszpańskiej może być liczenie kalorii. Wymaga to umiejętności korzystania z tabel wartości odżywczej lub specjalnych aplikacji na telefony, tablety czy komputery.

Jednak najważniejszym argumentem przeciwko diecie hiszpańskiej może być fakt, że jej stosowanie obarczone jest dużym ryzykiem efektu jo-jo. W praktyce po zakończeniu tak niskokalorycznej diety, powrót do starych nawyków żywieniowych, połączony często z drastycznym wzrostem ilości przyjmowanych kalorii, kończy się wzrostem masy ciała i na to należy uważać.

Bez wątpienia ten sposób odchudzania nie powinien być stosowany przez młodzież, osoby starsze, kobiety karmiące, osoby uprawiające intensywną aktywność fizyczną czy przewlekle chore.

Do zalet diety hiszpańskiej można zaliczyć natomiast duży nacisk na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz płynów. Nie bez znaczenia pozostaje również ograniczenie konsumpcji słodyczy, fast foodów czy słodkich napojów gazowanych.

Dieta hiszpańska. Zasady

Dieta hiszpańska to kuracja odchudzająca, w trakcie której można dostarczyć organizmowi maksymalnie 1300 kalorii dziennie. Zgodnie z zaleceniami jej twórców, jeden posiłek nie powinien przekraczać 160 kalorii, a ilość tłuszczu w 100 g nie może przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy.

W jadłospisie diety hiszpańskiej znajdują się m.in. warzywa i owoce, też mrożone, a także półprodukty, np. fasola czy tuńczyk z puszki. Przygotowywanie posiłków jest szybkie i proste. Ponadto menu diety hiszpańskiej można modyfikować wedle osobistych preferencji. Na przykład można zmieniać skład surówek, a kurczaka zamienić na tłustą rybę. W chwili słabości na podwieczorek lub II śniadanie można sięgnąć po 2 kostki czekolady mlecznej czy drożdżowy rogalik.

W ciągu dnia należy spożywać 4-5 posiłków, z zachowaniem przerw 3-4 godzinnych.

Podczas diety nie można zapominać o odpowiedniej ilość płynów. Najlepiej przyjmować ok. 2 l dziennie, w tym jeden co najmniej 1 litr czystej wody Jest to ważne, gdyż podczas odchudzania organizm oczyszcza się z toksyn. Ponieważ jest to dieta dość restrykcyjna to nie powinno się jej stosować dłużej niż 2 tygodnie

Dieta hiszpańska. Zalecane produkty

Odchudzanie zgodne z zasadami diety hiszpańskiej wiąże się – poza restrykcjami kalorycznymi – z odpowiednim doborem produktów spożywczych. Podstawę jadłospisu stanowią w niej:

  • warzywa i owoce – szczególnie surowe, dodawane do każdego posiłku;
  • chude źródła białka, takie jak mięso, ryby, strączki, jaja, nabiał;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe – pieczywo, grube kasze, makarony, płatki, brązowy ryż.

Każdego dnia należy wypijać około 2 litrów płynów, z czego połowę z nich ma stanowić woda. Dopuszcza się konsumpcję ograniczonej ilości 100 procentowych soków owocowych oraz, od czasu do czasu, również mlecznej czekolady (w ilości dwóch kostek) czy drożdżowego rogalika.

Dieta hiszpańska nazywana jest często dietą dla zapracowanych czy dietą dla zabieganych, gdyż pozwala na zastosowanie w menu mrożonych warzyw i owoców oraz np. tuńczyka czy fasoli z puszki. Ułatwia to przygotowywanie posiłków i skraca czas gotowania. Co warto podkreślić, odchudzanie zgodne z tym programem eliminuje całkowicie pokarmy takie jak słodycze, fast foody, słodkie napoje gazowane, tłuste mięsa czy przetwory mięsne.

Dieta hiszpańska – jadłospis

Dieta hiszpańska swój jadłospis opiera w dużej mierze na produktach nieprzetworzonych. Jeden dzień może wyglądać np. tak:

  • śniadanie: zielona herbata bez cukru, chleb razowy (kromka) z sałatą, plastrem wędliny drobiowej, pomidor, jogurt naturalny niskotłuszczowy z malinami;
  • II śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego, mały banan;
  • obiad: dwa jaja na twardo, jeden ziemniak, sałatka z ogórka i papryki z sosem winegret, czerwona herbata bez cukru;
  • podwieczorek: 2 sztuki kiwi;
  • kolacja: zupa krem z pomidorów, grzanka z pełnoziarnistego chleba, woda mineralna niegazowana.

Dieta hiszpańska – efekty

Ścisłe trzymanie się zasad diety hiszpańskiej powinno doprowadzić do spadku wagi o ok. 3 kilogramy w ciągu tygodnia. Po zakończeniu kuracji waga powinna wskazywać ok. 6 kg mniej. Niestety ponieważ dieta hiszpańska niesie za sobą ryzyko pojawienia się efektu jo-jo, to po zakończeniu dwutygodniowego etapu 1300 kcal, zaleca się przejść na tygodniową dietę 1500 kcal, a dopiero potem wrócić do tradycyjnej, zbilansowanej diety 2000 kcal.

Opracowała: Aneta Malinowska, Ann Asystent Zdrowia

Czytaj więcej w ANN Asystent Zdrowia: 

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *