Dieta bezglutenowa – Tarta z młodymi marchewkami i serem feta [WIDEO]

Bezglutenowa tarta z młodymi marchewkami i serem feta to świetna propozycja kulinarna, która pozwala przemycić do diety sezonowe warzywa! Połączenie wytrawnego, kruchego ciasta ze słodkimi marchewkami i słonym serem stanowi idealną kompozycję. Dietetyczka Sara Gawrońska pokazuje, jak w łatwy i szybki sposób przygotować to wyjątkowe i łatwe w przygotowaniu danie w swojej kuchni.

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Tarta z młodymi marchewkami i serem feta

Dziś przygotujemy przepis bezglutenowy, pyszny i z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Upieczemy wytrawną tartę z młodymi marchewkami i serem feta – rozpoczyna w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.

Tarta: składniki na 3 porcje:

  • 10 młodych marchewek
  • 80 g sera feta
  • 60 g sera mozzarella
  • 100 g masła
  • 220 g mąki bezglutenowej
  • 120 g wegańskiej śmietanki
  • 2 jajka
  • 5 g proszku do pieczenia
  • odrobina curry, soli i pieprzu

Przygotowanie tarty z marchewkami:

  1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce umieszczamy jajko, masło oraz mąkę i odrobinę proszku do pieczenia. Za pomocą dłoni ze składników wyrabiamy ciasto.
  2. Zagniecione, elastyczne ciasto wykładamy od razu na formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia i pokrywamy spód i boki formy następnie wkładamy je do zamrażarki.
  3. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy ją i wrzucamy do niej na chwilę wyczyszczone młode marchewki.
  4. Przygotowujemy masę śmietanową: w miseczce mieszamy jajko, śmietankę i przyprawę curry, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z funkcją góra-dół.
  6. Wyjmujemy spód z zamrażarki i nakłuwamy go widelcem oraz wstawiamy od razu do piekarnika na ok. 15 minut.
  7. Marchewki wyjmujemy z wrzątku i zalewamy od razu zimną wodą na kilka minut, później odcedzamy i kroimy wzdłuż na połowy.
  8. Wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika i wykładamy na nim starty ser mozzarella oraz pokruszony ser feta, a następnie na ser wykładamy marchewki.
  9. Zalewamy wszystkie składniki masą śmietanową.
  10. Wstawiamy tartę do piekarnika na ok. 30 minut.

Wartość odżywczaKalorie   Masa  Białko   Tłuszcz  Węglowodany  
1 porcja318 kcal 130 g 8 g 19.8 g 27.6 g 

Ciekawostka zdrowotna: Marchewka to prawdziwa bomba B-karotenu, czyli związku, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A. Jej niedobór może skutkować m.in. problemami z widzeniem oraz zmniejszeniem odporności dlatego odpowiednie spożycie witaminy A wiążę się z niższym ryzykiem rozwoju chorób serca i nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych. Beta-karoten słynie także z tego, że nadaje skórze złocisty odcień.

tarta, bezglutenowa tarta, tarta z marchewkami, kuchnia bezglutenowa, bezglutenowe przepisy
Na zdj. tarta z młodymi marchewkami / fot. Sara Gawrońska

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

Zobacz cały odcinek i razem z Sarą sprawdź, jak przygotować tartę z marchewką!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *