Bezglutenowa tarta z młodymi marchewkami i serem feta to świetna propozycja kulinarna, która pozwala przemycić do diety sezonowe warzywa! Połączenie wytrawnego, kruchego ciasta ze słodkimi marchewkami i słonym serem stanowi idealną kompozycję. Dietetyczka Sara Gawrońska pokazuje, jak w łatwy i szybki sposób przygotować to wyjątkowe i łatwe w przygotowaniu danie w swojej kuchni.
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Tarta z młodymi marchewkami i serem feta
– Dziś przygotujemy przepis bezglutenowy, pyszny i z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Upieczemy wytrawną tartę z młodymi marchewkami i serem feta – rozpoczyna w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.
Tarta: składniki na 3 porcje:
- 10 młodych marchewek
- 80 g sera feta
- 60 g sera mozzarella
- 100 g masła
- 220 g mąki bezglutenowej
- 120 g wegańskiej śmietanki
- 2 jajka
- 5 g proszku do pieczenia
- odrobina curry, soli i pieprzu
Przygotowanie tarty z marchewkami:
- Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce umieszczamy jajko, masło oraz mąkę i odrobinę proszku do pieczenia. Za pomocą dłoni ze składników wyrabiamy ciasto.
- Zagniecione, elastyczne ciasto wykładamy od razu na formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia i pokrywamy spód i boki formy następnie wkładamy je do zamrażarki.
- Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy ją i wrzucamy do niej na chwilę wyczyszczone młode marchewki.
- Przygotowujemy masę śmietanową: w miseczce mieszamy jajko, śmietankę i przyprawę curry, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z funkcją góra-dół.
- Wyjmujemy spód z zamrażarki i nakłuwamy go widelcem oraz wstawiamy od razu do piekarnika na ok. 15 minut.
- Marchewki wyjmujemy z wrzątku i zalewamy od razu zimną wodą na kilka minut, później odcedzamy i kroimy wzdłuż na połowy.
- Wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika i wykładamy na nim starty ser mozzarella oraz pokruszony ser feta, a następnie na ser wykładamy marchewki.
- Zalewamy wszystkie składniki masą śmietanową.
- Wstawiamy tartę do piekarnika na ok. 30 minut.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 318 kcal | 130 g | 8 g | 19.8 g | 27.6 g |
Ciekawostka zdrowotna: Marchewka to prawdziwa bomba B-karotenu, czyli związku, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A. Jej niedobór może skutkować m.in. problemami z widzeniem oraz zmniejszeniem odporności dlatego odpowiednie spożycie witaminy A wiążę się z niższym ryzykiem rozwoju chorób serca i nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych. Beta-karoten słynie także z tego, że nadaje skórze złocisty odcień.
W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą sprawdź, jak przygotować tartę z marchewką!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: