Polska kuchnia obfituje w produkty zwierzęce. Trudno wyobrazić sobie rodzinną imprezę bez schabowego czy bigosu. Dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) pokazują, że spożycie 50 g mięsa dziennie podwyższa ryzyko zachorowania o 18% na raka jelita grubego. Trzeba pamiętać, że to tylko 1/3 schabowego. A może lepiej zrezygnować z jedzenia mięsa? Spróbujmy odpowiedzieć sobie na pytanie: dieta bez mięsa a zdrowie. Jakie korzyści ze sobą niesie?
Dieta bez mięsa a zdrowie. Zapobiega stanom zapalnym i nowotworom
Dzięki wyeliminowaniu mięsa z naszej diety, zwłaszcza mięsa czerwonego (wieprzowina, wołowina) i produktów przetworzonych (bekon, parówki) istnieje mniejsze ryzyko stanów zapalnych, które mają bezpośredni wpływ na zachorowalność na raka. Dzieje się tak dlatego, że zawierają dużo tłuszczów nasyconych, których i tak w naszej diecie jest już za dużo.
Więcej błonnika pobudza pracę jelit
Dieta wegetarian i wegan jest bogata w surowe warzywa i owoce, a także w produkty pełnoziarniste. Są one bogate w błonnik pokarmowy, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Dzięki temu ułatwia wypróżnianie. Ponadto sprzyja też naszej mikrobiocie jelitowej. Przyczynia się to do rozwoju dobrych bakterii w naszych jelitach. System immunologiczny działa lepiej. Zmniejsza się również podatność na infekcje wirusowe.
Zły cholesterol i cukrzyca niestraszna!
Naukowcy dowiedli także, że jedzenie zbyt dużej ilości przetworzonego mięsa może powodować rozwój cukrzycy typu 2. Przyczynia się do ryzyka zapadalności na tę chorobę o ok. 50 procent. Natomiast dieta bez mięsa może obniżyć również poziom złego cholesterolu LDL odpowiedzialnego za zmiany miażdżycowe.
Dieta bez mięsa a zdrowie. Jak robić to z głową?
Nie powinniśmy jednak podchodzić do zmiany naszych dotychczasowych nawyków żywieniowych zbyt radykalnie. Pamiętajmy, że mięso zawiera witaminy i minerały konieczne do naszego funkcjonowania. W diecie wegetariańskiej i wegańskiej musimy pamiętać o odpowiedniej kaloryczności posiłków. Nie można także zapominać o dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych i mikroelementów.
Dla wegetarian cennym źródłem białka będą jaja i przetwory mleczne. W przypadku wegan – rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. Zbilansowana dieta będzie w stanie zapewnić odpowiednie proporcje potrzebnych aminokwasów znajdujących się w białkach pochodzenia roślinnego. Wystarczy tak skomponować posiłek, aby był on zróżnicowany. Wówczas nie będziemy cierpieć na niedobory białka ani żelaza.
Suplementacja witaminy B12. Czy jest konieczna?
Wegetarianie i weganie są narażeni na niedobory witaminy B12, która znajduje się głównie w mięsie i w mniejszych ilościach w rybach i jajach. Dlaczego odgrywa tak istotną rolę? Istnieje związek pomiędzy witaminą B12 a zdrowiem psychicznym. Może zapobiegać chorobie Alzheimera. Podnosi także naszą odporność na stres. Niedobór może się przyczynić do zwiększonej nerwowości i przewlekłego zmęczenia. Może też przyczynić się do rozwoju depresji. Zwiększa również ryzyko wystąpienia zawału i udaru. Dlatego zaleca się jej suplementację osobom stosującym dietę bez mięsa. Weganie muszą jednak zwracać szczególną uwagę na opis preparatów – często mogą zawierać niewegańskie składniki dodatkowe pochodzenia zwierzęcego, takie jak laktoza czy żelatyna.
Autorka: Karolina Bielawska, Ann Asystent Zdrowia
Piotr Król: dietetyk kliniczny aktywnie działający w zawodzie. Podstawy wiedzy (niezbędne do wykonywania tak odpowiedzialnego zawodu) zdobył na studiach licencjackich i magisterskich, a jego alma mater był Warszawski Uniwersytet Medyczny. Tytuł magistra dietetyki dał mu nie tylko specjalistyczną wiedzę, ale nałożył poczucie odpowiedzialności za zdrowie i życie ludzi, którym pomaga. Od tego czasu nieustannie poszerza swoją wiedzę. Ma zerową tolerancję dla fałszywych informacji natury medycznej i dietetycznej oraz osób, które świadomie lub nieświadomie je propagują.
Czytaj więcej w Ann Asystent Zdrowia:
- Dieta wegetariańska – sposób na dobre i długie życie
- Higiena snu, zdrowe odżywianie oraz witaminy. Oto nasza recepta
- Dieta wegetariańska i dieta wegańska. Naukowcy obalają mity, że są niezdrowe
