Nowotwór nie lubi produktów roślinnych, dlatego nasz jadłospis powinien być w nie bogaty. Odpowiednia dieta to potężne narzędzie w walce z nowotworem! O tym, jaka jest zależność między sposobem odżywiania się a zachorowaniem na nowotwór, w Klubie Dyskusyjnym Ann rozmawialiśmy z dietetyczką kliniczną Katarzyną Popko.
Zobacz całą rozmowę : DIETA ANTYNOWOTWOROWA
Aleksandra Zalewska – Stankiewicz, Ann Asystent Zdrowia: W jakim sposób nasze codzienne decyzje żywieniowe przekładają się na to, czy jesteśmy mniej lub bardziej narażeni na zachorowanie na raka?
Katarzyna Popko: W bardzo dużym stopniu czynniki żywieniowe decydują o tym, na ile będziemy predysponowani do tego, aby dotknęły nas pewne jednostki chorobowe, w tym nowotwory. Owszem, to, jak jemy i co jemy, w jakich ilościach się żywimy, będzie miało wpływ na nasze zdrowie. Dietą możemy przeciwdziałać albo wręcz predysponować do wystąpienia pewnych jednostek chorobowych. Ale nie zapominajmy o tym, że ważny jest też styl życia, jaki uprawiamy, ile czasu poświęcamy na sen i relaks.
Dieta ma znaczenie – jakich produktów nie lubi rak?
Aleksandra Zalewska – Stankiewicz: Jakich produktów rak nie lubi?
W profilaktyce chorób nowotworowych najważniejsze są produkty pochodzenia roślinnego. Po pierwsze dlatego, że zawierają one błonnik, który przeciwdziała wystąpieniu raka jelita grubego – rewelacyjnie wzmaga perystaltykę jelit. Warzywa i owoce mają różne kolory – barwniki w nich zawarte działają antyoksydacyjnie. Proces nowo tworzenia spowodowany jest powstawaniem wolnych rodników tlenowych, które są wynikiem działania zanieczyszczonego powietrza, palenia papierosów, nieprawidłowej diety. A zadaniem barwników zawartych np. w pomidorach czy burakach jest niszczenie wolnych rodników. Poza tym niektóre składniki zawarte w produktach roślinnych wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dlatego warto wykorzystać ich potencjał antyoksydacyjny. […]
Zobacz całą rozmowę : DIETA ANTYNOWOTWOROWA
Mam haka na raka – potencjał tkwiący w diecie
Podczas rozmowy z ekspertką poruszyliśmy też następujące kwestie:
- Jak bezpiecznie przechowywać żywność?
- Spożycie mięsa a ryzyko nowotworu
- Aktywność sportowa elementem profilaktyki antynowotworowej
- Jak przy pomocy diety złagodzić przebieg choroby nowotworowej?
Rozmawiała Aleksandra Zalewska – Stankiewicz, Ann Asystent Zdrowia
Zobacz całą rozmowę : DIETA ANTYNOWOTWOROWA
Katarzyna Popko – pasjonatka zdrowego stylu życia, biohackingu i sportu. Mieszka w województwie zachodniopomorskim, prowadzi gabinet w Szczecinku. Na Instagramie prowadzi profil: healthymumkate
