Kule mocy to idealna przekąska na każdą porę dnia. Dostarczą Twojemu organizmowi energii do działania! Kule mocy bazują na połączeniu daktyli i migdałów, które są doskonałym źródłem błonnika oraz zdrowych tłuszczów. Daktyle dostarczają naturalnej słodyczy i energii, a migdały są bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina E, magnez oraz potas. Sprawdź przepis i razem z dietetyczką Anną Kałużą przygotuj daktylowo-migdałowe kule mocy.
Daktylowo-migdałowe kule mocy
Jedna wersja kul mocy obtoczona jest w kakao. Kakao nadaje im intensywnego, czekoladowego smaku, a jednocześnie dostarcza antyoksydantów i magnezu. Te kule mocy są idealne dla osób, które kochają czekoladę, ale chcą uniknąć rafinowanego cukru i sztucznych dodatków. Kakao wspomaga również poprawę nastroju i koncentracji, co czyni te kule doskonałym wyborem na przekąskę w pracy lub przed treningiem.
Druga wersja kul obtoczona jest w herbacie matcha, która nadaje im wyjątkowego, delikatnego smaku z nutą ziemistości i lekką goryczką. Matcha jest źródłem naturalnej kofeiny, przeciwutleniaczy oraz aminokwasów, takich jak L-teanina, która wspomaga relaksację i koncentrację. Te kule mocy są idealne dla osób, które szukają naturalnego zastrzyku energii i pragną cieszyć się korzyściami płynącymi z picia zielonej herbaty.
Te małe, energetyzujące przekąski sprawdzą się doskonale jako dodatek do lunchu, przed treningiem lub jako zdrowa alternatywa dla słodyczy.

Przepis na daktylowo-migdałowe kule mocy
Składniki:
- Daktyle – 80g (8 sztuk)
- Płatki migdałowe -50g (4 łyżki)
- Kakao ciemne – 10g (1 łyżka)
- Do obtoczenia kul:
- łyżeczka herbaty matcha, kakao lub płatków migdałowych;
Wartość odżywcza (w 1 kulce):
- Energia: 197 kcal
- Białko: 5,6g
- Tłuszcze: 10g
- Węglowodany: 19,6g
- Błonnik: 2,5g
A jeśli chcesz zobaczyć, jak prosty w przygotowaniu są daktylowo-migdałowe kule mocy, zajrzyj do Anny Kałuży. TU znajdziesz przepis w wersji wideo.
