Indeks glikemiczny określa, jak szybko następuje wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu węglowodanów. Parametr przydaje się szczególnie osobom chorującym na cukrzycę, ale nie tylko. Dlaczego warto znać wysokość indeksu glikemicznego? Które produkty mają wysoki, a które niski indeks? Sprawdź w Ann!
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) może mieć wartość od 1 do 100 procent. Parametr określa, o ile wzrośnie poziom glukozy we krwi po 120 minutach od spożycia 50 g węglowodanów przyswajalnych. Są to związki, z których organizm czerpie energię, i które po spożyciu będą miały największy wpływ na glikemię, czyli na stężenie glukozy we krwi.
Co to oznacza? Indeks glikemiczny pokazuje, jak szybko cukry zwarte w spożywanych produktach zamieniają się w glukozę. Produkty o niskim indeksie glikemicznym mają wartość poniżej 50 IG, o średnim 56-69 IG, natomiast o wysokim powyżej 70 IG.
Indeks glikemiczny a cukrzyca
Dzięki znajomości indeksu glikemicznego jesteśmy w stanie ocenić, jaki wpływ na glikemię ma spożycie poszczególnych produktów. Niski indeks glikemiczny zapobiega hiperglikemii, czyli podwyższonemu stężeniu glukozy we krwi, który może mieć groźne powikłania.

Hiperglikemia jest podstawą rozpoznania cukrzycy, a jeśli utrzymuje się przez długi czas, może doprowadzić do uszkodzenia nerek, oczu, nerwów i naczyń krwionośnych. Dlatego znajomość indeksu glikemicznego jest ważna szczególnie w przypadku osób chorujących na cukrzycę. Powinny one wybierać produkty z niskim IG, dzięki którym wzrost poziomu glukozy we krwi będzie wolny i bezpieczny. Niska wartość indeksu glikemicznego zmniejsza również wahania poziomu cukru w ciągu dnia.
Indeks glikemiczny a utrzymanie wagi
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szybko trawione i doprowadzają do gwałtownego wzrostu stężenia glukozy, a następnie do jego nagłego spadku. Powoduje to zwiększenie łaknienia. Sprawia również, że po posiłku szybko robimy się głodni. Dlatego też na indeks glikemiczny powinny zwracać uwagę osoby, którym zależy na zrzuceniu wagi. Wybierając produkty o niskim IG na dłużej zachowamy sytość i rzadziej będziemy podjadać.
Dzięki spożywaniu tego typu produktów zapobiegamy otyłości, czyli jednej z głównych chorób cywilizacyjnych. Co więcej, dieta o niskim indeksie glikemicznym ma również pozytywny wpływ na spadek tzw. „złego cholesterolu”. Warto jednak pamiętać, że niski indeks glikemiczny nie jest jednoznaczny z niską kalorycznością. Wśród żywności z niskim IG znajdują się również takie produkty jak: majonez, orzeszki ziemne czy czekolada biała i mleczna.
Indeks glikemiczny: przykładowe wartości
Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej na wysokość IG mają wpływ: rodzaj i stopień przetworzenia produktu, stopień rozdrobnienia, rodzaj i czas poddania obróbce termicznej, a także zawartość tłuszczy, białka i błonnika.
Które produkty mają wysoki indeks glikemiczny, a które niski?
Przykładowe produkty z niskim indeksem glikemicznym IG<50
Nazwa | |
jabłko | |
truskawki | |
marchew | |
papryka czerwona | |
kukurydza z puszki | |
kasza gryczana gotowana | |
ciecierzyca gotowana | |
soczewica zielona gotowana | |
napój sojowy | |
czekolada mleczna |
Przykładowe produkty ze średnim indeksem glikemicznym IG 56-69
Nazwa | |
buraki gotowane | |
kukurydza | |
daktyle suszone | |
figi suszone | |
melon | |
ryż biały gotowany | |
musli | |
chleb żytni pełnoziarnisty | |
popcorn | |
miód |
Przykładowe produkty z wysokim indeksem glikemicznym IG>70
Nazwa | |
ziemniaki pieczone | |
ziemniaki gotowane | |
frytki | |
arbuz | |
dynia gotowana | |
pieczywo pszenne | |
croissant | |
piernik | |
płatki kukurydziane | |
napój ryżowy |
Kontrola zdrowia i analiza pomiarów z Ann Asystent Zdrowia
Należy pamiętać, że w przypadku podejrzenia cukrzycy, należy jak najszybciej udać się do lekarza.
Przydatnym narzędziem wspomagającym kontrolę stanu zdrowia oraz analizę poziomu cukru jest bezpłatna aplikacja Ann Asystent Zdrowia. W panelu ZDROWIE zarejestrowani użytkownicy aplikacji Ann Asystent Zdrowia bezpłatnie otrzymują pakiet narzędzi, ułatwiających kontrolę stanu zdrowia.
W KARCIE PACJENTA znajduje się m.in.:
- kalendarz przyjmowania leków oraz harmonogram wizyt u lekarza
- narzędzia monitorujące: zawartość cukru w organizmie, a także ciśnienie krwi, wagę, tętno oraz temperaturę ciała.
Użytkownicy aplikacji mają również możliwość ustawienia automatycznej analizy ww. pomiarów. Dzięki takim rozwiązaniom zdecydowanie szybciej zauważymy poprawę lub odchylenia od normy. W razie potrzeby Ann Asystent Zdrowia doradzi konsultację medyczną.
W ramach aplikacji, każdy pacjent może również sprawdzić interakcje leków, które zażywa. Tworząc swoją listę dowiemy się, które leki przyjmowane jednocześnie, mogą dawać skutki uboczne.
Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia
Źródło: International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values
Czytaj więcej w Ann: