Jak powszechnie wiadomo, mleko to zdrowy napój, który umożliwia dostarczenie organizmowi wielu cennych elementów, takich jak witaminy. Niestety, nie każdy może ten napój spożywać z powodu często występującej nietolerancji laktozy. Schorzenie to sprawia, że cukry mleczne nie są trawione i tym samym pojawiają się problemy żołądkowe, wzdęcia i bóle brzucha. Ale istnieje znakomite rozwiązanie dla takich osób – mleko bez laktozy!
Mleko, które nie posiada w swoim składzie laktozy, to napój pozbawiony cukru mlecznego. A czym jest laktoza? To naturalny element mleka, który dostarcza człowiekowi energii. Niektóre osoby mają jednak problem z trawieniem tego cukru, ponieważ nie posiadają enzymu, który jest odpowiedzialny za rozkład laktozy. Kiedy laktoza nie zostanie strawiona to pozostanie w żołądku oraz jelitach i przyczyni się do różnych nieprzyjemnych dolegliwości układu trawiennego.
Na czym polega produkcja mleka bez laktozy?
Produkcja takiego napoju polega na rozłożeniu lub odrzuceniu laktozy w mleku. Podczas produkcji mleka bez laktozy do naturalnego napoju dodaje się enzym, który rozkłada cukier mleczny i jest obecny w organizmie zdrowego człowieka, niestety nie występuje u osób zmagających się z alergią na ten składnik. Mleko pozbawione laktozy jest o wiele łatwiejsze do strawienia.
Zalety picia mleka bez laktozy
Spożywanie mleka bez cukru mlecznego ma wiele zalet. Przede wszystkim umożliwia osobom zmagającym się z nietolerancją laktozy cieszyć się smakiem oraz konsystencją mleka bez konsekwencji w postaci dolegliwości układu trawiennego. Dzięki temu osoby z alergią mogą korzystać z zalet tego napoju, jakimi są dostarczenie organizmowi wapnia, białka, witaminy D i wielu innych składników odżywczych. Składniki odżywcze zawarte w mleku są bardzo ważne dla ludzkiego organizmu – to dzięki nim działa on prawidłowo. Dzięki wapniu kości są zdrowe i mocne, białko dba o mięśnie i regenerację tkanek, zaś witamina D ma pozytywny wpływ na działanie układu odpornościowego. Właśnie dlatego specjaliści zalecają regularne picie mleka – dzięki niemu można utrzymać kondycję fizyczną i psychiczną w dobrej formie.

Mleko bez laktozy – rodzaje
Mleko bez laktozy jest dostępne na polskim rynku w różnych wariantach. Osoba zainteresowana takim napojem może zdecydować się na mleko krowie, ale i migdałowe, kokosowe, sojowe, ryżowe itd. Ostateczny wybór mleka zależy więc od preferencji smakowych osoby z alergią. Najczęściej wybierane jest mleko krowie bez laktozy. Jest ono bardzo łatwo dostępne, a jego smak przypomina smak tradycyjnego mleka. Ponadto jest ono bogate w cenne składniki odżywcze. Osoby borykające się z nietolerancją nawet po spożyciu mleka bez laktozy mogą czuć się nie najlepiej. Z tego powodu warto przetestować różne warianty mleka bez cukru mlecznego, takie jak np. napoje sojowe, migdałowe czy kokosowe. Tylko w ten sposób można znaleźć najodpowiedniejszy rodzaj dla siebie.
Gdzie można kupić mleko bez laktozy?
Mleko i napoje pozbawione laktozy można zakupić w wielu różnych sklepach, nawet zwykłych wielkopowierzchniowych marketach. Jednak jeśli zależy nam na dużym wyborze, warto udać się do sklepu ze zdrową żywnością. Robiąc zakupy w takich miejscach można być pewnym, że wybrany towar to produkt pełnowartościowy i na 100% nie posiada cukru mlecznego, ponadto nie zawiera również szkodliwych substancji, takich jak konserwanty czy barwniki.
Materiał sponsorowany zawiera lokowanie produktu i/lub usługi
* Serwis / aplikacja Ann nie ponosi odpowiedzialności za prawidłowość, kompletność i jakość przedstawionych informacji. Roszczenia przeciwko wydawcy w zakresie szkód materialnych lub niematerialnych wynikłych z wykorzystania lub niewykorzystania podanych informacji bądź z wykorzystania nieprawidłowych lub niekompletnych informacji nie będą uwzględniane. Wyłączną odpowiedzialność za niezgodność z prawem, nieprawidłowość lub niekompletność informacji, a w szczególności za szkody spowodowane wykorzystaniem lub niewykorzystaniem tych informacji ponosi autor treści do której odsyła łącze lub odniesienie, a nie właściciel strony zawierającej łącza lub odniesienia do takiej strony.