Czy jedzenie z grilla jest zdrowe?

Grillowanie jest stałym elementem wiosennych i letnich spotkań z rodziną i znajomymi. Grillujemy mięsa, ryby, warzywa, owoce, a nawet sery. Czy jednak jedzenie z grilla jest zdrowe?

Grillowanie jest obróbką termiczną stosowaną przez człowieka od zarania dziejów. Czy jednak tak przygotowane produkty mogą być niebezpieczne dla zdrowia? Okazuje się, że tak. Wszystko zależy od sposobu grillowania, od tego co grillujemy oraz ilości i częstotliwości spożywania tak przygotowanych produktów.

Czy jedzenie z grilla jest zdrowe? Przeczytaj w aplikacji Ann Asystent Zdrowia

  • Grillowanie przyczynia się do wywoływania nowotworów przez związki osiadające na jedzeniu w wyniku spalania tłuszczu w ogniu.
  • Jeśli decydujemy się na grillowanie, należy zwracać szczególną uwagę na podpałkę i węgiel.
  • Używanie tacek aluminiowych zwiększa bezpieczeństwo.
  • Lepiej jest wybrać mięso drobiowe.
  • Czytaj dalej w artykule w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały artykuł do przeczytania i odsłuchania wyłącznie w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Rozmowy wideo i porady medyczne znajdziesz w pełnej wersji wyłącznie w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia.


Aby odpowiedzieć na pytanie, czy jedzenie z grilla jest zdrowe, po pierwsze należy zastanowić się, czy samo grillowanie, jako sposób przyrządzania potraw jest korzystne dla zdrowia. Po drugie, trzeba przyjrzeć się jedzeniu, które najczęściej grillujemy.

Czy jedzenie grilla jest zdrowe? Jak zdrowo grillować?

Od lat prowadzone przez naukowców badania wydają się potwierdzać, że grill powinien być przyjemnością, po którą nie należy sięgać zbyt często. Padają zarzuty, a naukowcy znajdują na nie potwierdzenie, że grillowanie przyczynia się do wywoływania nowotworów przez związki osiadające na jedzeniu w wyniku spalania tłuszczu w ogniu. Szkodliwe substancje znajdują się także w mocno spieczonych kawałkach mięs, warzyw czy kiełbas.

Jeśli decydujemy się na grillowanie, należy zwracać szczególną uwagę na podpałkę i węgiel. Warto wybrać węgiel drzewny, rozpalić go naturalnie i poczekać ze smażeniem jedzenia do czasu, aż grill odpowiednio się rozgrzeje, a węgle pokryją szarym popiołem.

Do grillowania należy wykorzystywać specjalnie przeznaczone do tego tacki, które ograniczają ilość ściekającego z mięsa tłuszczu. Używanie tacek aluminiowych zwiększa bezpieczeństwo. Jest dużo bezpieczniejsze dla naszego zdrowia jak smażenie w płomieniu.

Według naukowców złym sposobem grillowania jest opiekanie mięsa czy kiełbasy bezpośrednio w płomieniu. Ilość szkodliwych związków, które mogą mieć nawet działanie rakotwórcze, rośnie wraz z ilością tłuszczu skapującego z żywności do ognia, a część z nich osadza się na przygotowywanej żywności.
Angielscy naukowcu przeprowadzili badania, które wykazały, że ilość szkodliwych substancji zależy od odległości obrabianej żywności od ognia i częstotliwości skapywania tłuszczu.

Poza tym specjaliści zalecają również, aby uważać na dym. W nim również są związki mogące być szkodliwe dla zdrowia.

Rozmowy wideo i porady medyczne znajdziesz w pełnej wersji wyłącznie w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia.


Czy jedzenie z grilla jest zdrowe? Co i jak grillować?

Mięso. Szykując się na grillowanie, należy pamiętać, że zdrowsze są te mięsa, które zawierają mniej tłuszczu. Lepiej jest wybrać mięso drobiowe.

Dobrze jest wcześniej zamarynować mięso. Marynowanie ma przede wszystkim znaczenie dla smaku potraw. Jednak okazuje się, że przyprawy ziołowe, które dodajemy podczas marynowania, zawierają związki antyutleniające zapobiegające wielu reakcjom chemicznym.

Jednak dobrze jest ziół do przyprawiania czy marynowania potraw, używać pojedynczo np. pieprz, paprykę oraz aromatyczne zioła: oregano, bazylię, majeranek, tymianek itp. Trzeba pamiętać, że wszystkie mieszanki z dodatkiem soli nie są zdrowe.

Ryby. Do grillowania ryb specjaliści zalecają wykorzystanie folii aluminiowej. W rybie zawiniętej w folię i upieczonej na grillu nie ma niekorzystnych zmian w tłuszczu, a tłuszcz z ryb jest nam potrzebny. Ryby gillowane w folii z ziołowymi przyprawami są stosunkowo najbardziej zdrowe i smaczne.

Warzywa i owoce. Nie ma możliwości, żeby przy obróbce termicznej nie stracić części witamin. Przy grillowaniu warzyw czy owoców tracimy ok. 30–40 proc. witamin rozpuszczalnych w wodzie i około połowy rozpuszczalnych w tłuszczu. Dlatego przy grillu zalecane jest jedzenie świeżych, surowych jarzyn i owoców np. w sałatkach.

Rozmowy wideo i porady medyczne znajdziesz w pełnej wersji wyłącznie w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Czy grillowanie jest zdrowe?

Jedzenie z grilla można uczynić zdrowszym wtedy, gdy będzie to grill wegetariański, albo z mięsem drobiowym lub rybą oraz z minimalną ilością tłuszczu, bez dodatku sosów, dipów i soli. Jedzenie z grilla najlepiej popić niegazowaną wodą lub lampką wina.
Rzadkie spożywanie grillowanej żywności na pewno nie zaszkodzi. Im rzadziej, tym lepiej. I bezpieczniej nad żarem niż w ogniu.

Opracowała Aneta Malinowska, Ann Asystent Zdrowia

Czytaj więcej w ANN Asystent Zdrowia: 

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *