Wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, wspiera zdrowie serca, a także zmniejsza stany zapalne. Cukinia to niskokaloryczne warzywo, którego smak pasuje do wielu dań. Dlaczego jeszcze warto ją spożywać? Co można zrobić z cukinii? Czy istnieją przeciwskazania do spożywania warzywa? Przeczytaj w Ann!
Warzywo z rodziny dyniowatych
Cukinia jest warzywem z rodziny dyniowatych, które charakteryzuje się podłużnym kształtem i zielonym (a czasami też żółtym) kolorem. Sezon na cukinię najczęściej zaczyna się w sierpniu i trwa nawet do końca września, jednak warzywo jest dostępne w sklepach przez cały rok.
Cukinia jest lekkostrawna i składa się przede wszystkim z wody. Dlatego też jest niskokaloryczna – zawiera ok. 20 kcal w 100 gramach. Co więcej, cukinia charakteryzuje się też niskim indeksem glikemicznym i małą zawartością cukrów, dlatego jest doskonałym warzywem dla osób zmagających się z cukrzycą.
Czytaj także: Czym jest indeks glikemiczny?
Cukinia – właściwości
Zielone warzywo to skarbnica witamin i wielu składników odżywczych. Jest bogata w witaminy z grupy B (w tym w kwas foliowy), witaminy C, K, A i beta karoten. Cukinia zawiera też spore ilości potasu i manganu. Co więcej, warzywo jest też źródłem cennych polifenoli, a także błonnika pokarmowego. Jak przekłada się to na jej właściwości zdrowotne?
Cukinia na serce i trawienie
Cukinia wspiera zdrowie serca i reguluje pracę mięśnia sercowego. Ma również pozytywny wpływ na poziom ciśnienia tętniczego. Dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi oraz pracę układu pokarmowego, a także wspomaga przemianę materii. To warzywo zalecane nie tylko diabetykom, ale też osobom na diecie redukcyjnej, którym zależy na zrzuceniu wagi.
Kolejną ważną właściwością cukinii jest zwalczanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się organizmu i są przyczyną wielu groźnych chorób. Ponadto cukinia ma zdolność do zmniejszania stanów zapalnych.
Cukinia dla kobiet w ciąży
Warto wspomnieć, że cukinia charakteryzuje się też wysoką zawartością witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Jest on niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Co więcej, zmniejsza ryzyko wad wrodzonych u dziecka. Kwas foliowy jest też niezwykle potrzebny do produkcji czerwonych krwinek. Ma również pozytywny wpływ na na stan naszej skóry oraz włosów.
Czytaj także: Kwas foliowy – czy suplementacja zawsze jest niezbędna?
Dania z cukinią w roli głównej
Cukinia jest warzywem o delikatnym smaku, dlatego może być składnikiem wielu dań – np. makaronów. Świetnym pomysłem na danie z cukinii są placuszki z dodatkiem jajek i mąki. Kolejna propozycja to cukinia faszerowana – np. mięsem i parmezanem, ale też w wersji wegetariańskiej z kaszą i kolorowymi warzywami. Z cukinii można też zrobić zupę krem i bardzo popularne w Polsce leczo. Kolejnym pomysłem na szybki obiad jest zapiekanka z cukinii i ziemniaków z żółtym serem.
Cukinię można także spożywać na surowo. Sałatki z cukinii z dodatkiem pomidorów, cebuli i sera feta to świetna propozycja na lunch do pracy czy kolację.
Czy każdy może spożywać cukinię?
Mimo wielu właściwości prozdrowotnych, cukinia może wywołać reakcję alergiczną, dlatego osoby uczulone na cukinię nie powinny jej spożywać. Kolejnym przeciwskazaniem do spożywania warzywa są częste wzdęcia, a także choroby jelit. Cukinia może nasilać ich objawy.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Sprawdź przepisy na oryginalne dania z cukinii w Ann: