Latem zazwyczaj mamy mniejszą ochotę na jedzenie. Dieta na upały zakłada głównie uzupełnianie płynów, ponieważ wraz z potem dochodzi do utraty wody oraz cennych mikroelementów. Jednak aby cieszyć się dobrym zdrowiem podczas gorącego lata, nie wystarczy pamiętać wyłącznie o odpowiedniej ilości płynów. Co zatem jeść i pić podczas upałów?
Latem zazwyczaj odżywiamy się zupełnie inaczej jak w innych porach roku. Jemy lżej i mniej. Znacznie więcej świeżych warzyw, owoców i potraw na ich bazie. Rzadziej sięgamy po dania ciężkie, tłuste, wymagające skomplikowanych przygotowań i składników. Latem zwykle jemy też mniej mięsa, a także np. gorących zup. Czy to oznacza, że nasze organizmy potrzebuje teraz mniej energii i zadowolą się mniejszą ilością zjadanych kalorii? Niekoniecznie. Potrzebujemy „lżejszego” i chłodniejszego menu, jednak tak samo wartościowego.
Co jeść i pić podczas upałów? Odpowiednia dieta
Dieta podczas upałów powinna być różnorodna i oparta głównie na dostępnych świeżych warzywach, owocach, bez stosowania obróbki termicznej.
Chrupiące sałaty, ogórki, szparagi, bób, aromatyczne pomidory, szczypiorek, kiście czereśni, garście malin, porzeczek, jagód, jeżyn, agrest… Wśród dziesiątków różnorodnych gatunków świeżych warzyw i owoców każdy znajdzie coś dla siebie – a to one właśnie są podstawą letniej, lekkiej diety.
Na ich bazie można przygotowywać wiele smakowitych i odżywczych potraw. Przykładowo: słodkie koktajle, pasty do kanapek, sałatki, ale też dania powstałe z pozornie mniej oczywistych połączeń. Przykładowo wytrawna sałatka ze szpinaku, zielonej sałaty, zielonego ogórka i pomidora z dodatkiem świeżych truskawek. Innym daniem idealnym na upał może być pieczona ryba z sosem malinowym. Na gorący czas świetnie nadaje się też np. tarta z łososiem i morelami, albo zupa wiśniowa z odrobiną kefiru i z grzanką obłożoną listkami bazylii.
Co jeść i pić podczas upałów? Jak zaspokoić głód?
To naturalne, że w upalne dni mamy mniej ochoty na potrawy gorące. Jednak nasze organizmy wciąż potrzebują odpowiedniej ilości energii. Dlatego latem można przygotowywać smakowite chłodniki z warzyw, makarony albo ryż z sosami ze świeżych owoców czy proste kanapki na bazie delikatnego pieczywa, pszennej tortilli lub wcześniej przyrządzonych naleśników, z pastami z twarożku, domowym hummusem, chrupkimi sałatami i innymi ulubionymi warzywami lub owocami. Jeśli nie masz pomysłu na letnie manu, po garść inspiracji zawsze możesz zajrzeć do sieci. W Internecie jest wiele stron z fantastycznymi i prostymi przepisami, gdzie niewątpliwie znajdziesz niejeden pomysł.
Co jeść i pić podczas upałów? Jak ugasić pragnienie?
Nawadnianie organizmu podczas upałów jest kluczowe. Wysokie temperatury powodują, że pocimy się mocniej i latem szybciej może dojść do odwodnienia organizmu. Należy pamiętać o wypijaniu co najmniej 1,5-2 litrów płynów dziennie.
A co pić, aby ugasić pragnienie latem? Najlepiej wodę! Jednak nie musisz pić wyłącznie czystej wody. Aby cieszyć się orzeźwiającym i lekko słodkim smakiem, możesz dodawać do niej np. przepołowione truskawki, świeże borówki oraz maliny, listki mięty albo cytrynę, a także kilka kostek lodu.
Pragnienie doskonale gasi też kompot na bazie ulubionych owoców, ale także naturalny kefir, płynny jogurt, maślanka oraz zsiadłe mleko.
Co jeść i pić podczas upałów? Pomysły na napoje
Poniżej kilka propozycji na napoje, które świetnie gaszą pragnienie latem:
• Woda, plasterki świeżego ogórka, listki mięty, kilka kostek lodu.
• Arbuzada, woda zmiksowana z arbuzem.
• Lemoniada malinowa na gazowanej wodzie z miodem.
• Kefir zmiksowany z listkami świeżej mięty oraz bazylii, z odrobiną soli.
• Zielone smoothie z natki pietruszki i szpinaku, rozcieńczone wodą, z odrobiną miodu.
Opracowała Aneta Malinowska, Ann Asystent Zdrowia
Czytaj więcej w ANN Asystent Zdrowia: