Ciasto marchewkowe to wyjątkowy deser, który łączy w sobie pyszny smak i liczne korzyści zdrowotne. Wykorzystujemy bezglutenową mąkę owsianą, bogatą w błonnik, który wspiera zdrowie układu pokarmowego, oraz naturalny słodzik erytrytol, który pozwala cieszyć się słodkim smakiem bez dodatkowych kalorii. Sprawdź przepis i razem z dietetyczką Anną Kałużą przygotuj ciasto marchewkowe!
Idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe.
Ciasto marchewkowe z budyniem piernikowym i orzechami włoskimi
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej – około 130 g;
- 2 średnie marchewki – około 300 g;
- 2 duże jajka – około 125 g po rozbiciu;
- 60 g erytrolu – 4 pełne łyżki;
- 50 g + 50g orzechów włoskich – mała garść;
- 2 łyżki oleju roślinnego – około 20 ml;
- po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody;
- 1 opakowanie budyniu piernikowego bez cukru – 40g;
- 1 szklanka mleka 2% – 250 ml
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- W jednej misce umieść razem składniki sypkie: szklanka mąki owsianej, po jednej płaskiej łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, następne wymieszaj dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej.
- Orzechy włoskie posiekaj przy pomocy rozdrabniacza. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- W osobnej misce rozbij dwa jajka, dodaj erytrytol i ubijaj mikserem do uzyskania puszystej masy.
- Do miski z jajkami dodaj suche składniki, startą marchew, połowę rozdrobnionych orzechów i olej rzepakowy. Wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Przelej całość do małej foremki (ok 15×15 cm) i piecz ok 20 min.
- W tym czasie przygotuj budyń. W rondelku zagotuj ok. 150ml mleka. W pozostałych 100ml rozmieszaj proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj do niego rozmieszany proszek i mieszaj energicznie aż masa zgęstnieje. Wyjmij ciasto z piekarnika. Jeszcze ciepły budyń wylej na wierzch ciasta i ponownie piecz ok 15 min.
- Po upieczeniu ozdabiamy resztą pokruszonych orzechów włoskich.
Ciasto marchewkowe z budyniem piernikowym: wartości odżywcze
Każda porcja naszego ciasta to tylko 252 kcal, a także 8.67g białka, 11.28g tłuszczu, 28.31g węglowodanów oraz 4.6g błonnika. To idealny wybór na każdą okazję – zarówno na rodzinne spotkania, jak i na codzienną, zdrową przekąskę.
Spróbuj naszego ciasta marchewkowego już dziś i przekonaj się, jak pyszne i zdrowe może być jedzenie!
A jeśli chcesz zobaczyć, jak prosty w przygotowaniu są daktylowo-migdałowe kule mocy, zajrzyj do Anny Kałuży. TU znajdziesz przepis w wersji wideo.