Ciasto marchewkowe z budyniem piernikowym i orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowe to wyjątkowy deser, który łączy w sobie pyszny smak i liczne korzyści zdrowotne. Wykorzystujemy bezglutenową mąkę owsianą, bogatą w błonnik, który wspiera zdrowie układu pokarmowego, oraz naturalny słodzik erytrytol, który pozwala cieszyć się słodkim smakiem bez dodatkowych kalorii. Sprawdź przepis i razem z dietetyczką Anną Kałużą przygotuj ciasto marchewkowe!

Idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe z budyniem piernikowym i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej – około 130 g;
  • 2 średnie marchewki – około 300 g;
  • 2 duże jajka – około 125 g po rozbiciu;
  • 60 g erytrolu – 4 pełne łyżki;
  • 50 g + 50g orzechów włoskich – mała garść;
  • 2 łyżki oleju roślinnego – około 20 ml;
  • po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody;
  • 1 opakowanie budyniu piernikowego bez cukru – 40g;
  • 1 szklanka mleka 2% – 250 ml

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. W jednej misce umieść razem składniki sypkie: szklanka mąki owsianej, po jednej płaskiej łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, następne  wymieszaj dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej. 
  3. Orzechy włoskie posiekaj przy pomocy rozdrabniacza. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. W osobnej misce rozbij dwa jajka, dodaj erytrytol i ubijaj mikserem do uzyskania puszystej masy.
  5. Do miski z jajkami dodaj suche składniki, startą marchew, połowę rozdrobnionych orzechów i olej rzepakowy. Wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Przelej całość do małej foremki (ok 15×15 cm) i piecz ok 20 min. 
  6. W tym czasie przygotuj budyń. W rondelku zagotuj ok. 150ml mleka. W pozostałych 100ml rozmieszaj proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj do niego rozmieszany proszek i mieszaj energicznie aż masa zgęstnieje. Wyjmij ciasto z piekarnika. Jeszcze ciepły budyń wylej na wierzch ciasta i ponownie piecz ok 15 min.
  7. Po upieczeniu ozdabiamy resztą pokruszonych orzechów włoskich.

Ciasto marchewkowe z budyniem piernikowym: wartości odżywcze

Każda porcja naszego ciasta to tylko 252 kcal, a także 8.67g białka, 11.28g tłuszczu, 28.31g węglowodanów oraz 4.6g błonnika. To idealny wybór na każdą okazję – zarówno na rodzinne spotkania, jak i na codzienną, zdrową przekąskę.

Spróbuj naszego ciasta marchewkowego już dziś i przekonaj się, jak pyszne i zdrowe może być jedzenie!

A jeśli chcesz zobaczyć, jak prosty w przygotowaniu są daktylowo-migdałowe kule mocy, zajrzyj do Anny Kałuży. TU znajdziesz przepis w wersji wideo.

Zdj. Anna Kałuża

Sprawdź inne przepisy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *