Brownie z fasoli to genialnie prosty i szybki w przygotowaniu deser. Dzięki zawartości fasoli oraz jaj jest źródłem białka. Słodyczy natomiast dostarcza banan, suszone owoce oraz miód. Naturalne kakao zawiera polifenole o działaniu przeciwzakrzepowym, obniżają ciśnienie krwi i wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację. Sprawdź przepis i razem z dietetyczką Anną Kałużą przygotuj brownie z fasoli.
Brownie z fasoli
Przygotowanie brownie zajmuje dosłownie parę minut, a po 35 min w piekarniku możemy cieszyć się wilgotnym, mocno czekoladowym ciastem.
Suszone figi można zastąpić innymi suszonymi owocami, takimi jak daktyle, czy też śliwki. Aby przygotować wersję z jeszcze mniejszą zawartością węglowodanów można zastąpić miód ksylitolem lub innym słodzikiem.
Zjedzenie kawałka takiego brownie do ulubionej kawy z pewnością umili Wasz dzień!
Przepis na brownie z fasoli
Składniki (na 8 porcji):
- 1 puszka fasoli czerwonej (240g);
- 1 banan (120g);
- 2 łyżki kakao gorzkiego (20g);
- 2 jaja (100g);
- 1 łyżka miodu (25g);
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g);
- 4 suszone figi (56g).
Przygotowanie:
- Składniki zblenduj razem na gładką masę.
- Przelej do foremki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego (o wymiarach ok 20 x 20 cm) i piecz w 180 stopniach przez ok. 35 min.
Wartość odżywcza (w 1 porcji):
Energia: 111 kcal
Białko: 4,5g
Tłuszcze: 2,4g
Węglowodany: 16,5g
Błonnik: 3,4g
A jeśli chcesz zobaczyć, jak prosty w przygotowaniu jest Brownie z fasoli, zajrzyj do Anny Kałuży. TU znajdziesz przepis w wersji wideo.