Brownie z fasoli – genialnie prosty deser!

Brownie z fasoli to genialnie prosty i szybki w przygotowaniu deser. Dzięki zawartości fasoli oraz jaj jest źródłem białka. Słodyczy natomiast dostarcza banan, suszone owoce oraz miód. Naturalne kakao zawiera polifenole o działaniu przeciwzakrzepowym, obniżają ciśnienie krwi i wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację. Sprawdź przepis i razem z dietetyczką Anną Kałużą przygotuj brownie z fasoli.

Brownie z fasoli

Przygotowanie brownie zajmuje dosłownie parę minut, a po 35 min w piekarniku możemy cieszyć się wilgotnym, mocno czekoladowym ciastem. 

Suszone figi można zastąpić innymi suszonymi owocami, takimi jak daktyle, czy też śliwki. Aby przygotować wersję z jeszcze mniejszą zawartością węglowodanów można zastąpić miód ksylitolem lub innym słodzikiem.

Zjedzenie kawałka takiego brownie do ulubionej kawy z pewnością umili Wasz dzień!

brownie z fasoli , fit deser

Przepis na brownie z fasoli

Składniki (na 8 porcji):

  • 1 puszka fasoli czerwonej (240g);
  • 1 banan (120g);
  • 2 łyżki kakao gorzkiego (20g);
  • 2 jaja (100g);
  • 1 łyżka miodu (25g);
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g);
  • 4 suszone figi (56g).

Przygotowanie:

  1. Składniki zblenduj razem na gładką masę.
  2. Przelej do foremki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego (o wymiarach ok 20 x 20 cm) i piecz w 180 stopniach przez ok. 35 min.

Wartość odżywcza (w 1 porcji):

Energia: 111 kcal

Białko: 4,5g

Tłuszcze: 2,4g

Węglowodany: 16,5g

Błonnik: 3,4g

brownie z fasoli

A jeśli chcesz zobaczyć, jak prosty w przygotowaniu jest Brownie z fasoli, zajrzyj do Anny Kałuży. TU znajdziesz przepis w wersji wideo.

Sprawdź inne przepisy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *