Boczniaki po sułtańsku [WIDEO]

Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia

Boczniaki po sułtańsku, to kulinarne odkrycie łączące tradycję z nowoczesnością. Delikatne boczniaki spotykają się w nim z słodko-kwaśną marynatą, tworząc niezapomniane smaki. W najnowszym odcinku Gotowania w Ann krok zobaczysz, jak po kroku przyrządzić to wegańskie danie, które idealnie wkomponuje się w wigilijne potrawy i zachwyci gości.

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Boczniaki po sułtańsku

Jeśli już teraz szukasz przepisów na bożonarodzeniowy stół, to koniecznie obejrzyj najnowszy odcinek Gotowania z dietetyczką w Ann, w którym przygotujemy boczniaki po sułtańsku – zaprasza Sara Gawrońska, dietetyczka.

Tego, jak odpowiednio przyrządzić boczniaki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Boczniaki po sułtańsku

Składniki na 3 porcje:

  • 400 świeżych boczniaków
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 2 arkusze alg nori
  • 1 cebula
  • 80 g rodzynek
  • przyprawy (chilli, ziele angielskie)
  • 5 g erytrolu
  • 5 g octu jabłkowego
  • 10 g sosu sojowego
  • 15 g oleju z suszonymi pomidorami i chilli
Całe wideo, a także przepis na boczniaki po sułtańsku, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:    

  1. Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się skarmelizuje.
  2. Boczniaki kroimy w paski średniej grubości, a następnie dorzucamy je do cebuli na patelni i całość dokładnie mieszamy.
  3. Gdy boczniaki duszą się z cebulką, kroimy algi nori i od razu dorzucamy na patelnię.
  4. Na koniec dorzucamy także rodzynki, chilli i ziele angielskie.
  5. Następnie wszystko zalewamy passatą pomidorową, octem jabłkowym i sosem sojowym. Doprawiamy słodzikiem.
  6. Całość dusimy kilkanaście minut na małej mocy palnika pod przykryciem.

Smacznego!

Wartość odżywcza   Kalorie    Masa   Białko    Tłuszcz   Węglowodany   
1 porcja   200 kcal 260 g 7.4 g6 g 29.5 g 

Ciekawostka zdrowotna:
Boczniaki, znane również jako grzyby ostrygowate, to nie tylko smaczny składnik kuchni, ale także bogate źródło wartości odżywczych i zdrowotnych. Boczniaki są niskokalorycznym składnikiem diety, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o wagę. Jednocześnie są bogatym źródłem białka roślinnego, co sprawia, że są atrakcyjne dla wegetarian i wegan.

boczniaki, przepis z boczniakami, boczniaki po sułtańsku, wegańskie przepisy na święta
fot. S. Gawrońska

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo też wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt, a także ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić również, czy produkt zawiera wybrane alergeny dlatego jest to narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *