
Boczniaki po sułtańsku, to kulinarne odkrycie łączące tradycję z nowoczesnością. Delikatne boczniaki spotykają się w nim z słodko-kwaśną marynatą, tworząc niezapomniane smaki. W najnowszym odcinku Gotowania w Ann krok zobaczysz, jak po kroku przyrządzić to wegańskie danie, które idealnie wkomponuje się w wigilijne potrawy i zachwyci gości.
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Boczniaki po sułtańsku
– Jeśli już teraz szukasz przepisów na bożonarodzeniowy stół, to koniecznie obejrzyj najnowszy odcinek Gotowania z dietetyczką w Ann, w którym przygotujemy boczniaki po sułtańsku – zaprasza Sara Gawrońska, dietetyczka.
Tego, jak odpowiednio przyrządzić boczniaki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Boczniaki po sułtańsku
Składniki na 3 porcje:
- 400 świeżych boczniaków
- 200 g passaty pomidorowej
- 2 arkusze alg nori
- 1 cebula
- 80 g rodzynek
- przyprawy (chilli, ziele angielskie)
- 5 g erytrolu
- 5 g octu jabłkowego
- 10 g sosu sojowego
- 15 g oleju z suszonymi pomidorami i chilli
Przygotowanie:
- Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się skarmelizuje.
- Boczniaki kroimy w paski średniej grubości, a następnie dorzucamy je do cebuli na patelni i całość dokładnie mieszamy.
- Gdy boczniaki duszą się z cebulką, kroimy algi nori i od razu dorzucamy na patelnię.
- Na koniec dorzucamy także rodzynki, chilli i ziele angielskie.
- Następnie wszystko zalewamy passatą pomidorową, octem jabłkowym i sosem sojowym. Doprawiamy słodzikiem.
- Całość dusimy kilkanaście minut na małej mocy palnika pod przykryciem.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 200 kcal | 260 g | 7.4 g | 6 g | 29.5 g |
Ciekawostka zdrowotna:
Boczniaki, znane również jako grzyby ostrygowate, to nie tylko smaczny składnik kuchni, ale także bogate źródło wartości odżywczych i zdrowotnych. Boczniaki są niskokalorycznym składnikiem diety, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o wagę. Jednocześnie są bogatym źródłem białka roślinnego, co sprawia, że są atrakcyjne dla wegetarian i wegan.

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo też wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt, a także ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić również, czy produkt zawiera wybrane alergeny dlatego jest to narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:
- Gotowanie z dietetyczką w Ann: Zdrowie na rodzinnym talerzu – Stripsy z indyka [WIDEO]
- Mermelada z czerwonej cebuli i pomidorów [WIDEO]
- Sałatka z komosą ryżową i warzywami [WIDEO]