Mimo że orzechy włoskie mają sporo kalorii oraz wysoką zawartość tłuszczów, to są zalecane nawet osobom na diecie odchudzającej. Mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych i pozytywnie wpływają na wiele układów w naszym organizmie. Jednocześnie orzechy włoskie mogą wywoływać silną reakcję alergiczną objawiającą się miedzy innymi pokrzywką, świądem i bólem brzucha. Jak uniknąć alergii? Z pomocą przychodzi Baza Żywności Ann! Dowiedz się, jak z niej skorzystać i ustrzec się przed uczuleniem na orzechy.
Źródło zdrowych tłuszczów
Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej orzechy włoskie mają 654 kcal w 100 gramach. Mimo wysokiej kaloryczności, mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane także przez osoby chorujące na cukrzycę. Dodatkowo są bardzo sycące i pomagają zachować prawidłową masę ciała.
Czytaj też: Warto wiedzieć z Ann: Orzechy i ich zdrowotna moc
Orzechy charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, a także wielu wartościowych witamin i składników mineralnych takich jak mangan, fosfor, witamina E czy witaminy z grupy B. Owoce drzewa orzechowego składają się głównie z tłuszczów, ale jest to zdrowy tłuszcz, który korzystnie oddziałuje na pracę naszego organizmu.

Orzechy włoskie a układ sercowo-naczyniowy
Orzechy charakteryzują się także wysoką ilością antyoksydantów. Dzięki temu mają pozytywny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego, a także zapobiegają rozwojowi nowotworów. Co więcej, orzechy regulują również poziom cholesterolu, dlatego są szczególnie zalecane osobom zmagającym się z hipercholesterolemią i miażdżycą.
Orzechy włoskie a mózg
Orzechy są również znane z pozytywnego wpływu na pracę naszego mózgu. Bardzo często zaleca się ich spożywanie uczniom, studentom oraz osobom wykonującym intensywną pracę umysłową. Jedzenie orzechów włoskich poprawia koncentrację oraz pamięć. W przypadku osób starszych orzechy opóźniają procesy starzeniowe i na dłużej pozwalają zachować zdolności poznawcze. W związku z tym ich spożywanie jest zalecane w profilaktyce takich schorzeń jak demencja czy choroba Alzheimera.
Orzechy włoskie – przeciwskazania
Orzechy włoskie mają wiele właściwości prozdrowotnych, ale bywają również szkodliwe. Powinny ich unikać osoby mające problemy z kamieniami nerkowymi, a także alergicy. Objawy uczulenia na orzechy bywają bardzo dotkliwe i może je wywołać nawet niewielka ilość orzechów. Symptomami alergii są zmiany skórne w postaci pokrzywki lub egzemy świąd, opuchlizna w ustach i przełyku. Uczulenie na orzechy może się również objawiać bólem brzucha, wymiotami, a nawet zagrażającym życiu wstrząsem anafilaktycznym. Jak uchronić się przed alergią? Jedynym sposobem jest eliminacja orzechów włoskich z diety. Z Bazą Żywności Ann stanie się to łatwiejsze!

Baza Żywności pomocna w walce z alergią
Długie i często nieczytelne spisy składników zniechęcają do dokładnego zapoznania się z ich treścią. Dzięki nowej funkcjonalności w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia zalogowani użytkownicy mogą szybko, czytelnie i bez konieczności szukania w spisie na etykiecie, poznać skład produktu i dowiedzieć się, czy w produkcie nie ma niepożądanego alergenu. Dodatkowo, w karcie produktu pojawią się informacje dotyczące wartości odżywczych. Jak dokładnie działa Baza Żywności Ann?
Baza Żywności Ann
Nową funkcję aplikacji znajdziesz w kategorii Odżywianie. Po otwarciu karty bazy żywności, określamy swoje preferencje, czyli alergeny, których chcemy unikać. Później wystarczy zeskanować kod produktu lub wpisać go ręcznie. Od razu otrzymamy skład produktu i informację, czy dany alergen znajduje się w żywności.

Warto dodać, że aplikacja zapisuje nasze preferencje, więc nie trzeba ich zaznaczać za każdym razem. Po wejściu w bazę żywności zobaczymy również zeskanowane przez nas produkty. Dzięki nowej funkcjonalności unikanie niepożądanego alergenu stanie się łatwiejsze!
Pobierz już teraz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia w Google Play i App Store
*Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Czytaj więcej w Ann: