
Biegunki, zaparcia i bóle brzucha. Zaburzenia przewodu pokarmowego obniżają komfort życia. W dolegliwościach jelitowych może być pomocna jeszcze mało popularna – babka płesznik. Pozytywnie wpływa na zaparcia i biegunki, a to wszystko dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego. Jakie jeszcze właściwości ma babka płesznik? Jak ją stosować? Przeczytaj w Ann!
Co to jest babka płesznik?
Babka płesznik to roślina należąca do rodziny babkowatych. Jej nasiona są wykorzystywane jako produkt leczniczy, do produkcji żywności, a nawet w przemyśle kosmetycznym.
Nasiona babki płesznik są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Zawierają go dużo więcej niż chociażby płatki owsiane. Poza błonnikiem, babka zawiera białko, tłuszcz i składniki mineralne (m.in. wapń i potas). W kontakcie z wodą posiada właściwości żelujące.
Nasienie babki płesznika stosuje się pod postacią dojrzałych, wysuszonych nasion w całości lub w postaci sproszkowanych nasion.
Babka płesznik dobrym źródłem błonnika
Najważniejszą właściwością babki płesznik jest zawarty w niej błonnik, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Szczególnie dla układu pokarmowego, ponieważ babka płesznik zawiera jego rozpuszczalną formę.
Rozpuszczalna forma błonnika wpływa na:
- powolne wchłanianie glukozy,
- zmniejsza stężenie cholesterolu, opóźnia wchłanianie trójglicerydów,
- zwiększenie ilość treści pokarmowej,
- skuteczne leczenie biegunki.
Osoby, które borykają się z biegunkami, zaparciami, wzdęciami i bólami brzucha powinny pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości błonnika. Niestety ten zawarty w warzywach, owocach i pełnoziarnistych produktach zbożowych może źle wpływać na osoby z chorobami jelit. Dzieje się tak, ponieważ zawarta w nich duża ilość nierozpuszczalnego błonnika, może doprowadzić do nasilenia objawów chorobowych. Natomiast błonnik zawarty w łusce nasion roślin babkowatych może przynieść ulgę osobom z IBS, innymi chorobami i zaburzeniami pracy jelit.
Roślinę wykorzystuje się w leczeniu zaparć oraz przy hemoroidach, czyli wtedy, gdy łatwe wypróżnianie jest konieczne. Mogą go stosować kobiety w okresie ciąży.
Babka płesznik działa również korzystnie na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, lipidowej i w przypadku nadciśnienia tętniczego.
Babka płesznik:
- zwiększa uczucie sytości i zmniejsza uczucie głodu (wspomaga redukcję masy ciała),
- obniża stężenie cholesterolu u osób z podwyższonym poziomem,
- obniża ciśnienie skurczowe krwi,
- obniża stężenie glukozy we krwi,
- poprawia parametry insuliny, hemoglobiny glikowanej.
Zespół jelita drażliwego a spożycie babki płesznik
Błonnik zawarty w babce płesznik jest mało fermentowany w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu wytwarzanie gazów jest dużo mniejsze, niż po środkach silnie fermentujących (np. cebula, groch, gruszka, jabłka, seler naciowy).
Spożywanie babki płesznik poprawia uwodnienie stolca, który staje się bardziej miękki, a dzięki temu łatwiejszy do wydalenia. Jednocześnie w przypadku biegunek, zdolność wiązania wody, powoduje, że jej nadmiar jest zatrzymywany w luźnym stolcu. Dlatego poprawia się jego konsystencja, co prowadzi do regulacji rytmu wypróżnień.

W powłoce nasiennej babki znajdują się związki pęczniejące w wyniku pochłaniania wody. Po spożyciu nasion z dużą ilością wody przechodzą one prawie niezmienione do jelita grubego. Dlatego nasienie babki zwilża błonę śluzową jelita, tworząc powłokę ochronną. Okazuje się również, że spożywanie babki płesznik może zmniejszyć stan zapalny, który często występuje u osób z IBS. Stosuje się ją również jako środek przeciwzapalny i śluzowy u osób zmagających się z chorobą wrzodową.
Warto wspomnieć, że nasiona babki zmniejszają uczucie głodu i ograniczają wchłanianie tłuszczu. Dlatego chętnie są wykorzystywane przy różnego rodzaju dietach.
Nasiona babki płesznik – jak stosować?
Nie zaleca się stosowania całych nasion babki. Udowodniono, że najwięcej właściwości posiadają przede wszystkim łuski nasion. Można je dostać w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością, zielarskich, czy Internecie. Taki produkt dostępny jest pod postacią kapsułek, proszku, tabletek, czy zwyczajnych nasion.
Dobrym sposobem na przyrządzenie babki płesznik jest przygotowanie kleiku. Kilka łyżeczek nasion zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Tak przygotowany kleik z babki płesznik można wypić lub dodać do jakiegoś dania.

Nie istnieje określony schemat suplementacji babki płesznik. Pozytywny efekt można już uzyskać w przypadku stosowania powyżej 10 gram na dobę u dorosłych osób. Nie zaleca się stosowania dawek powyżej 26 g na dobę. Najlepiej jest, zwiększać dawki stopniowo, aby uniknąć dyskomfortu w przewodzie pokarmowym. Dawkę można zwiększać o maksymalnie 5 gram tygodniowo. Nasiona babki płesznik najlepiej spożywać w ciągu dnia.
Warto pamiętać, że nasiona babki płesznik trzeba popić odpowiednią ilością wody (ok. 220 ml na 5g). By produkt przyniósł rezultaty najlepiej stosować go przez kilka lub kilkanaście tygodni.
Nasiona babki płesznik mogą służyć jako dodatek do owsianki, jaglanki, jogurtów, koktajli, zup, zapiekanek, a nawet do wypieku chleba. Mogą je spożywać osoby dorosłe, jak i dzieci.
Przyjmowanie nasion babki płesznik zawsze warto omówić z lekarzem.
Babka płesznik i działania niepożądane
Jeśli nasiona babki płesznik są spożywanie z niewystarczającą ilością wody, mogą powodować twardy i suchy stolec. Dlatego konieczne jest żeby pamiętać o wypiciu odpowiedniej ilości wody.
Przy spożywaniu każdej rośliny mogą pojawić się reakcje niepożądane. Tak jest też w przypadku nasion babki płesznik, które mogą wywoływać reakcje alergiczne. Osoby zmagające się z alergiami wziewnymi bądź pokarmowymi powinny obserwować swój organizm. Mogą pojawić się objawy takie jak: katar, zapalenie spojówek, czy skurcz oskrzeli.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: