![](https://www.ann-zdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/02/Adrian_Stojewski-2-1024x683.jpg)
Sopa de espárragos, czyli zupa szparagowa, jest dość prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Jak przyrządzić ją krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Zupa szparagowa
– Cześć! Szparagi koniecznie muszą znaleźć się w naszym wiosenny menu, a to ze względu na szereg wartości odżywczych. A więc dziś będziemy przyrządzać Sopa de espárragos, czyli – jak sama nazwa wskazuje – zupę szparagową – zaprasza Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić zupę szparagową dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zupa szparagowa: przepis
Składniki na 4 porcje:
- pęczek szparagów
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 8 kromek bagietki
- gruby plaster szynki Serrano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- woda
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy i kroimy na kawałki, około 2-cm, pozbywając się twardych końcówek.
- Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i dodajemy obrane ząbki czosnku oraz 3 kromki bagietki i smażymy.
- Po usmażeniu przekładamy do naczynia blendera, dolewamy trochę wody i blendujemy do uzyskania jednolitej struktury. Doprawiamy.
- Na patelnię wrzucamy szparagi i podsmażamy razem z mieloną papryką przez około 10-12 minut.
- Dolewamy wcześniej przygotowany sos i zalewamy całość szklanką wody lub bulionem.
- Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i doprawiamy.
- Gdy zupa zacznie się gotować, wbijamy jajka, aby się ścięły. Na wierzchu układamy 4 kromki bagietki.
- Serwujemy w głębokim talerzu, przekładając do niego szparagi, bagietkę, jajko i wywar. Opcjonalnie dekorujemy długodojrzewająca szynką.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 240 kcal | 300 g | 14 g | 8.8 g | 27 g |
Pochodzenie dania: Andaluzja, Hiszpania
O daniu: Przygotowywana z dzikich szparagów zupa jest pochwałą tego warzywa, które w krajach Basenu Morza Śródziemnego pełni istotną funkcję w lokalnej gastronomi. Już od starożytnego Rzymu warzywo to było przygotowywane na wiele sposobów. Ulubione warzywo .in Juliusza Cezara. W naszym przypadku mamy do czynienia z daniem regionalnych pochodzącym z Arcos de la Frontera z Andaluzji, gdzie dzikie szparagi są niezwykle popularne.
![Sopa de espárragos](https://www.ann-zdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/05/20230331_124235-1024x1024.jpg)
Ciekawostka zdrowotna: Szparagi zdecydowanie powinny znaleźć się w naszym wiosenny menu, a to ze względu na szereg wartości odżywczych. Zawierają sporo białka, a przy tym są niskokaloryczne, lecz to niejedyna ich zaleta. Szparagi to warzywa pełne żelaza i kwasu foliowego, polecane osoba z anemią, świetnie regulujące funkcjonowanie układu pokarmowego i moczowego.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.