Kukurydziana zupa krem z popcornem to świetne urozmaicenie rodzinnych posiłków. Jej kolor jest intensywny, a chrupiący dodatek pozytywnie wpływa na konsystencję. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, z czego najważniejszym jest oczywiście kukurydza. Zobacz, jak przygotować pyszną, kremową zupę krok po kroku razem z dietetyczką, Sarą Gawrońską w najnowszym odcinku Gotowania z dietetyczką w Ann.
Kukurydziana zupa krem z popcornem
– Przygotujemy wspólnie zupę, która zazwyczaj przez najmłodszych jest niechętnie jedzona. Gwarantuję Wam, że ten przepis wszystko zmieni i dzieci z chęcią zjedzą ją razem z Wami na rodzinny obiad lub kolację – zaprasza dietetyczka, Sara Gawrońska w wideo dostępnym dla użytkowników aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Kukurydziana zupa – przepis:
Składniki na 4 porcje:
- 3 średnie ziemniaki
- 600 g kukurydzy ugotowanej lub konserwowej
- 500 ml bulionu
- 2 plasterki cebuli i pora, 1 ząbek czosnku
- 80g śmietany 12%
- 2 plasterki imbiru
- przyprawy (sól, przyprawa curry, kurkuma, kolendra, mielona papryka)
- 4 małe garście popcornu
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od pokrojenia ziemniaków oraz podgrzania bulionu.
2. Do gotującego się bulionu dodajemy ziemniaki, podsmażoną cebulę, pora i czosnek.
3. Gdy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodajemy kukurydzę i gotujemy ok. 15 minut.
4. Następnie całość bardzo dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
5. Pod koniec miksowania dodajemy przyprawy i imbir i ponownie miksujemy.
6. Aby konsystencja była zupełnie gładka, zupę możemy przetrzeć przez duże sitko.
7. Na samym końcu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
8. Przelewamy do miseczek i posypujemy popcornem.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 260 kcal | 320 g | 6.3 g | 4.8 g | 51.3 g |
Ciekawostka zdrowotna: Kukurydza jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Dostarcza m.in. wapnia, magnezu, fosforu, potasu oraz witamin A i E. Co więcej, kukurydza jest zbożem naturalnie bezglutenowym, co czyni ją produktem bezpiecznym także dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.
Dodatkiem do zupy tym razem jest popcorn, ale warto wypróbować tutaj także różnego rodzaju pestki i nasiona oraz ekspandowane zboża, a od czasu do czasu można sięgnąć także po nachosy. Jednak należy pamiętać, że sięgając po przetworzone dodatki do potraw (jak np. popcorn), konieczne jest zapoznanie się ze składem produktu. Zwracajmy uwagę na ilość soli oraz nasyconych kwasów tłuszczowych i wybierajmy te produkty, które zawierają ich mniej.
W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze. Dzięki temu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszną zupę!
To naprawdę proste!
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: