Omlet z ziemniaków czyli Tortilla de patatas [WIDEO]

Tortilla de patatas to jedna z ikon kuchni hiszpańskiej. Prosta, a zarazem niezwykle smaczna potrawa, która podawana jest często jako tapas lub dodawana do kanapek „bocadillos”. O tym, jak przygotować Tortilla de patatas, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”.

Gotowanie Ann: pyszne danie z Murcji

Hola, chicos! W dzisiejszym odcinku przyrządzimy najpopularniejszy tapas w Hiszpanii, a jednocześnie jedno z najpopularniejszych śniadań, a mianowicie Tortilla de patatas – omlet z ziemniaków. Jest on popularny w całej Hiszpanii, chociaż pochodzi z jednego, konkretnego miejsca – Estremadury – wyjaśnia Adrian Stojewski.

Tortilla de patatas: przepis

Składniki na 6 porcji: 

  • 600 g ziemniaków (należy zachować stosunek 100 g ziemniaków na 1 jajko) 
  • 1 mała cebula 
  • 6 jajek 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól 

Przygotowanie:  

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę około 1,5 centymetrową. 
  1. Siekamy cebulę w piórka. 
  1. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni, wrzucamy pokrojone ziemniaki, cebulę oraz dodajemy odrobinę soli. 
  1. Smażymy ziemniaki na wysokiej temperaturze, aż do zezłocenia.  
  1. Do miski wbijamy jajka, a następnie lekko rozbijamy (nie ubijamy). 
  1. Odsączamy usmażone ziemniaki wraz z cebulą z nadmiaru oliwy i dorzucamy je do jajek. 
  1. Doprawiamy solą do smaku.  
  1. Ponownie rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią masę z jajek, ziemniaków i cebuli. Smażymy przez kilka minut, aż do ścięcia się na brzegach (na środku jajko nadal będzie płynne). 
  1. Przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy patelnię do góry nogami, a następnie zrzucamy niewysmażoną stronę tortilli na patelnię. 
  1. Smażymy drugą stronę kolejne kilka minut, aż się zezłoci. Serwujemy na ciepło lub zimno. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 204 kcal 177.5 g 9.1 g 10.0 g 18.1 g 

Przygotuj Tortilla de patataj z nami!

Pochodzenie dania: Estremadura, Hiszpania

Ciekawostka zdrowotna:  

Zawarty w ziemniakach błonnik pokarmowy ułatwia trawienie i poprawia perystaltykę jelit.  Ziemniaki obfitują także w potas, który pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze oraz jest źródłem witaminy C, chroniącej nas m.in. przed chorobami układu krążenia. Wbrew obiegowym opiniom, bulwy ziemniaka nie są tuczące i wysokokaloryczne.

Znajdź więcej ciekawych przepisów na pyszne potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *