Tortilla de patatas to jedna z ikon kuchni hiszpańskiej. Prosta, a zarazem niezwykle smaczna potrawa, która podawana jest często jako tapas lub dodawana do kanapek „bocadillos”. O tym, jak przygotować Tortilla de patatas, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”.
Gotowanie Ann: pyszne danie z Murcji
– Hola, chicos! W dzisiejszym odcinku przyrządzimy najpopularniejszy tapas w Hiszpanii, a jednocześnie jedno z najpopularniejszych śniadań, a mianowicie Tortilla de patatas – omlet z ziemniaków. Jest on popularny w całej Hiszpanii, chociaż pochodzi z jednego, konkretnego miejsca – Estremadury – wyjaśnia Adrian Stojewski.
Tortilla de patatas: przepis
Składniki na 6 porcji:
- 600 g ziemniaków (należy zachować stosunek 100 g ziemniaków na 1 jajko)
- 1 mała cebula
- 6 jajek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę około 1,5 centymetrową.
- Siekamy cebulę w piórka.
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni, wrzucamy pokrojone ziemniaki, cebulę oraz dodajemy odrobinę soli.
- Smażymy ziemniaki na wysokiej temperaturze, aż do zezłocenia.
- Do miski wbijamy jajka, a następnie lekko rozbijamy (nie ubijamy).
- Odsączamy usmażone ziemniaki wraz z cebulą z nadmiaru oliwy i dorzucamy je do jajek.
- Doprawiamy solą do smaku.
- Ponownie rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią masę z jajek, ziemniaków i cebuli. Smażymy przez kilka minut, aż do ścięcia się na brzegach (na środku jajko nadal będzie płynne).
- Przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy patelnię do góry nogami, a następnie zrzucamy niewysmażoną stronę tortilli na patelnię.
- Smażymy drugą stronę kolejne kilka minut, aż się zezłoci. Serwujemy na ciepło lub zimno.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 204 kcal | 177.5 g | 9.1 g | 10.0 g | 18.1 g |
Przygotuj Tortilla de patataj z nami!
Pochodzenie dania: Estremadura, Hiszpania
Ciekawostka zdrowotna:
Zawarty w ziemniakach błonnik pokarmowy ułatwia trawienie i poprawia perystaltykę jelit. Ziemniaki obfitują także w potas, który pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze oraz jest źródłem witaminy C, chroniącej nas m.in. przed chorobami układu krążenia. Wbrew obiegowym opiniom, bulwy ziemniaka nie są tuczące i wysokokaloryczne.
Znajdź więcej ciekawych przepisów na pyszne potrawy w Ann: