
Dorsz po prowansalsku to idealna propozycja dania głównego dla osób na diecie odchudzającej. Niskokaloryczna ryba w połączeniu z warzywami, upieczona w piekarniku z aromatycznymi warzywami wkomponuje się znakomicie w każdy jadłospis. Sprawdź, jak przyrządzić ją krok po kroku. Dietetyczka Sara Gawrońska pokazuje, jak w łatwy i szybki sposób przygotować to wyjątkowe danie w swojej kuchni.
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Dorsz po prowansalsku
– Dziś przygotujemy wspólnie bardzo smaczny, odżywczy i niskokaloryczny obiad. Będzie to dorsz czarny w stylu prowansalskim Jeśli jesteście w trakcie odchudzania, nie zapominajcie o rybach! W zasadzie jedynym ograniczeniem może być to, że ich po prostu nie lubicie. Natomiast jeśli wpisują się one w Wasze gusta kulinarne, to jedzcie ryby! – rozpoczyna w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.
Tego, jak odpowiednio przyrządzić dorsz po prowansalsku ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Dorsz po prowansalsku: składniki na 3 porcje
- 400 g dorsza czarnego
- 1 średnia cukinia
- 6 pomidorków cherry
- 1 papryczka chilli
- garść świeżego koperku
- zioła prowansalskie, pieprz i sól
- garść oliwek (opcjonalnie)
- 15 g oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia ryby na mniejsze kawałki.
2. Następnie warzywa kroimy w plasterki, a papryczkę chilli i koperek drobno siekamy.
3. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasno obok siebie kawałki ryby.
4. Na rybie układamy pokrojoną w plasterki cukinię, a na niej plasterki pomidorów.
5. Polewamy oliwą, doprawiamy i posypujemy połową koperku i papryczki chilli.
6. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na opcję góra-dół na około 40 minut.
7. Po wyjęciu dekorujemy resztą koperku, papryczki i pokrojonymi oliwkami.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 280 kcal | 250 g | 25.3 g | 7.5 g | 4.3 g |
Ciekawostka zdrowotna: Dorsz czarny jest gatunkiem ryby morskiej o wysokich wartościach odżywczych. Jest bogaty w białko, co czyni go idealnym źródłem tego składnika. Dla osób na diecie odchudzającej jest to szczególnie istotne, ponieważ odpowiednie spożycie białka nie tylko pozwala nie tracić masy mięśniowej w trakcie redukcji, ale też przedłuża uczucie sytości po zjedzeniu posiłku.
Dorsz czarny jest również źródłem witamin, takich jak np. witamina B12, która jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i funkcjonowania układu nerwowego.

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze. Dzięki temu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą sprawdź, jak smakuje dorsz po prowansalsku!
To naprawdę proste!
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: