Dieta bezglutenowa – Łagodne curry z wołowiną [WIDEO]

Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia

Massaman curry to popularne danie kuchni tajskiej. Przygotowuje się je na bazie pasty curry, mleczka kokosowego, mięsa lub jego zamiennika oraz dużej ilości warzyw. Jest to danie bezglutenowe, bardzo bogate w smaku i posiada wiele wartości odżywczych. Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska. Zapraszamy do wspólnego gotowania i wypróbowania przepisu na łagodne curry z wołowiną i ziemniakami.

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Łagodne curry z wołowiną i ziemniakami

Dzisiaj przygotujemy razem potrawę, która pochodzi prostu z Azji. Będzie to massaman curry, które słynie z połączenia mięsa, ziemniaków oraz korzennych przypraw – rozpoczyna dietetyczka, Sara Gawrońska.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić bezglutenową tajską potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Poniżej znajdziesz listę wszystkich potrzebnych składników.

Łagodne curry – składniki na 6 porcji:

  • 400g wołowiny
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 300 ml bulionu
  • 2 saszetki pasty massaman curry lub innej czerwonej pasty curry
  • 4 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 plastry imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 limonka
  • 3 liście limonki kaffir (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kiełki fasoli mung (opcjonalnie)

Przygotowanie:  

  1. Przygotowanie zaczynamy od podsmażenia mięsa na oliwie. Gdy przestanie być różowe, przekładamy z patelni do naczynia.
  2. Następnie do garnka o szerokim dnie przekładamy pastę curry, dodajemy odrobinę mleczka kokosowego i mieszamy.
  3. Gdy pasta się rozpuści, dodajemy mięso i wlewamy bulion. Zostawiamy na około godzinę na małym ogniu.
  4. Kroimy imbir oraz czosnek. Dodajemy je do gotującego się mięsa.
  5. Kroimy pozostałe warzywa. Marchew kroimy w grube talarki, ziemniaki w sporą kostkę, a paprykę w paski.
  6. Po godzinie gotowania mięsa w bulionie, dodajemy wszystkie warzywa i pozostałe mleczko kokosowe, a następnie dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 40 minut, do miękkości ziemniaków.
  7. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy kukurydzę i liście limonki.
  8. Przekładamy na talerz, skrapiamy sokiem z limonki, a na wierzchu układamy kiełki.

Smacznego!

Jako dodatki do massaman curry doskonale sprawdzą się różne rodzaje ryżu. Szczególnie polecam wykorzystać ryż jaśminowy – instruuje dietetyczka, Sara Gawrońska, w wideo dostępnym dla użytkowników.

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 330 kcal 240 g17 g 22 g20.5 g 

Na zdj. łagodne curry / fot. Sara Gawrońska

Ciekawostka zdrowotna: Przyprawy korzenne, które są głównym składnikiem pasty massaman curry, takie jak imbir, galangal, anyż goździki posiadają liczne właściwości zdrowotne. Imbir jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, łagodzących mdłości i poprawiających trawienie. Anyż i goździki zawierają olejki eteryczne, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Poza tym posiadają właściwości rozgrzewające, co sprawia, że curry jest idealnym daniem obiadowym.

Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszne, łagodne curry!

To naprawdę proste!

Dieta bezglutenowa? Przyda się skanowanie żywności!

Żeby mieć pewność, że wykorzystane składniki na 100% są bezglutenowe, warto zapoznać się z informacjami na opakowaniu. Pomocnym narzędziem jest funkcja skanowania żywności w aplikacji Ann Asystent Zdrowia, która umożliwia poznanie składu i wartości odżywczych produktów dostępnych na sklepowych półkach. Co więcej, po zaznaczeniu alergenu, jakim jest gluten, od razu po zeskanowaniu produktu otrzymasz informację, jeśli dany produkt go zawiera.

Żeby skorzystać z tej funkcji, wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *