
Massaman curry to popularne danie kuchni tajskiej. Przygotowuje się je na bazie pasty curry, mleczka kokosowego, mięsa lub jego zamiennika oraz dużej ilości warzyw. Jest to danie bezglutenowe, bardzo bogate w smaku i posiada wiele wartości odżywczych. Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska. Zapraszamy do wspólnego gotowania i wypróbowania przepisu na łagodne curry z wołowiną i ziemniakami.
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Łagodne curry z wołowiną i ziemniakami
– Dzisiaj przygotujemy razem potrawę, która pochodzi prostu z Azji. Będzie to massaman curry, które słynie z połączenia mięsa, ziemniaków oraz korzennych przypraw – rozpoczyna dietetyczka, Sara Gawrońska.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić bezglutenową tajską potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Poniżej znajdziesz listę wszystkich potrzebnych składników.
Łagodne curry – składniki na 6 porcji:
- 400g wołowiny
- 400 ml mleczka kokosowego
- 300 ml bulionu
- 2 saszetki pasty massaman curry lub innej czerwonej pasty curry
- 4 marchewki
- 3 duże ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 2 plastry imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki kukurydzy
- 1 limonka
- 3 liście limonki kaffir (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kiełki fasoli mung (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Przygotowanie zaczynamy od podsmażenia mięsa na oliwie. Gdy przestanie być różowe, przekładamy z patelni do naczynia.
- Następnie do garnka o szerokim dnie przekładamy pastę curry, dodajemy odrobinę mleczka kokosowego i mieszamy.
- Gdy pasta się rozpuści, dodajemy mięso i wlewamy bulion. Zostawiamy na około godzinę na małym ogniu.
- Kroimy imbir oraz czosnek. Dodajemy je do gotującego się mięsa.
- Kroimy pozostałe warzywa. Marchew kroimy w grube talarki, ziemniaki w sporą kostkę, a paprykę w paski.
- Po godzinie gotowania mięsa w bulionie, dodajemy wszystkie warzywa i pozostałe mleczko kokosowe, a następnie dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 40 minut, do miękkości ziemniaków.
- Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy kukurydzę i liście limonki.
- Przekładamy na talerz, skrapiamy sokiem z limonki, a na wierzchu układamy kiełki.
Smacznego!
– Jako dodatki do massaman curry doskonale sprawdzą się różne rodzaje ryżu. Szczególnie polecam wykorzystać ryż jaśminowy – instruuje dietetyczka, Sara Gawrońska, w wideo dostępnym dla użytkowników.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 330 kcal | 240 g | 17 g | 22 g | 20.5 g |

Ciekawostka zdrowotna: Przyprawy korzenne, które są głównym składnikiem pasty massaman curry, takie jak imbir, galangal, anyż goździki posiadają liczne właściwości zdrowotne. Imbir jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, łagodzących mdłości i poprawiających trawienie. Anyż i goździki zawierają olejki eteryczne, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Poza tym posiadają właściwości rozgrzewające, co sprawia, że curry jest idealnym daniem obiadowym.
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszne, łagodne curry!
To naprawdę proste!
Dieta bezglutenowa? Przyda się skanowanie żywności!
Żeby mieć pewność, że wykorzystane składniki na 100% są bezglutenowe, warto zapoznać się z informacjami na opakowaniu. Pomocnym narzędziem jest funkcja skanowania żywności w aplikacji Ann Asystent Zdrowia, która umożliwia poznanie składu i wartości odżywczych produktów dostępnych na sklepowych półkach. Co więcej, po zaznaczeniu alergenu, jakim jest gluten, od razu po zeskanowaniu produktu otrzymasz informację, jeśli dany produkt go zawiera.
Żeby skorzystać z tej funkcji, wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: