Bomba de la Barceloneta – to prawdopodobnie królowa lokalnej kuchni i tapa z najbardziej barcelońskim akcentem. Jak przyrządzić ją krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Krokiety ziemniaczane
– Bomba de la Barceloneta to klasyczna przekąska, która składa się z krokiecików ziemniaczanych w kształcie kuli, które są nadziewane mięsem i pikantnym sosem. Jednak aby uzyskać pełnię smaku, bomba de la Barceloneta wymaga również dodatków takich jak sos alioli czy pikantne papryczki. Dzisiaj przyrządzimy tą wyjątkową dobrą potrawę – zaprasza Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić krokiety ziemniaczane, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Krokiety ziemniaczane: przepis
Składniki na 6 kulek:
- 350 g ziemniaków (najlepiej do gotowania)
- 50 g mięsa mielonego mieszanego (wołowo wieprzowe)
- 1 szalotka
- 50 ml białego wina
- 1 jajko
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Do osolonej i wrzącej wody wrzucamy ziemniaki w mundurkach i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i obieramy.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i szklimy na niej posiekaną drobno cebulę.
- Dorzucamy mięso, które przyprawiamy solą i pieprzem, a gdy się zarumieni wlewamy wino.
- Redukujemy wino na średnim ogniu przez kilka minut, po czym ściągamy mięso z ognia.
- Gdy ziemniaki ostygną wrzucamy je do miski i rozgniatamy przy pomocy widelca.
- W osobnym naczyniu roztrzepujemy delikatnie jajko.
- Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i cztery łyżeczki roztrzepanego jajka.
- Dokładnie mieszamy, dorzucamy mięso i ponownie rozgniatamy.
- Kiedy masa ostygnie, dłońmi formujemy z ciasta kulki wielkości pulpetów, po czym obtaczamy je w pozostałym jajku i bułce tartej.
- Nasze bombas smażymy w dużej ilości oliwy w temperaturze 150ºC na złoty kolor z każdej strony, około 3 minuty.
- Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Podajemy w towarzystwie sosu aioli.
- Jeśli nie chcemy smażyć naszych bombas, możemy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 20 minut.
Sos Aioli
Składniki na 6 porcji:
- 1 jajko;
- 250 ml oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego);
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- sól
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja (2 kulki i porcja sosu) | 380 kcal | 220 g | 10.2 g | 58.7 g | 33.5 g |
Pochodzenie dania: Barcelona, Hiszpania
O daniu: Bomba – Prawdopodobnie królowa lokalnej kuchni i tapa z najbardziej barcelońskim akcentem. La Bomba, pochodząca z Barcelonety, to rodzaj gigantycznych okrągłych krokietów ziemniaczanych z aioli. Nie ma oficjalnej wersji, jak zaczęła się tradycja gotowania tego dania, ale właściciele restauracji Cova Fumada twierdzą, że przepis to ich rodzinna receptura. Podobno babcia jednego z właścicieli lokalu, próbując zrobić krokiety, wynalazła “bombę”. Z kolei jeden z sąsiadów kosztując tego wynalazku wykrzyknął – ‘Esto es la bomba”.
Najczęściej podaje się je w towarzystwie ostrego sosu (salasa bravas/picante) i aioli na wierzchu. Ta przystawka to prosta kombinacja, której kulminacją jest chrupiące ciasto oraz mieszanie smaków i tekstur, ziemniaków i mięsa.
Ciekawostka zdrowotna: Szalotka, łagodniejsza w smaku od cebuli, pozwala zwalczać różnego rodzaju bakterie, obniżać poziom cholesterolu LDL oraz pozytywnie stymulować naszą odporność. Wszystko to zasługa zawartych w niej witamin (m.in. A, B, C i E), antyoksydantów oraz minerałów. Co więcej, reguluje ona poziom cukru we krwi, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwgrzybicze.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Bomba de Ła Barceloneta!
To proste!
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść dostarcza się jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.