
Ananas to owoc bogaty w cenne witaminy i minerały. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i wyjątkowo smaczny. Czy wiesz, że ananas wykazuje także wiele prozdrowotnych właściwości? Jakich? Dowiedz się w Ann!
Statystyki pokazują, że ponad 50% Polaków ma nadwagę prowadzącą do otyłości.
Ananas jadalny: co to za roślina i gdzie owoce ananasa rosną?
Ananas jadalny, należący do rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae), jest wieloletnią rośliną występującą w klimacie subtropikalnym. Pochodzący z Brazylii, w stanie dzikim nadal można go tam spotkać. Ananas jest uprawiany w wielu krajach, takich jak Tajlandia, Chiny i Indie. W naturalnych warunkach kwitnie w porze letniej, lecz dzięki nowoczesnym metodom uprawy owoce można zbierać przez cały rok.
Roślina ta osiąga około metra wysokości, a jej długie, równolegle ułożone liście tworzą rozetę. Czerwono-fioletowe kwiaty, które są stosunkowo niewielkie, znajdują się w kątach ostro zakończonych przysadek. Owoc ananasa rozwija się z kwiatostanów żeńskich i ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak. To, co nazywamy ananasem, jest w rzeczywistości zbiorem zrośniętych ze sobą pojedynczych jagód. Owocostany mają szorstką i chropowatą powierzchnię, której kolor może wahać się od zielonego do lekko brązowego.
Cennym surowcem zielarskim jest owoc ananasa jadalnego. Przy wyborze owoców warto kierować się ich wyglądem i zapachem, co jest najlepszym wskaźnikiem ich świeżości.
Ananas: wartości odżywcze
Ananas jest niskokalorycznym owocem, w którym na 100 g przypada około 47-54 kcal, głównie pochodzących z węglowodanów (11,6-13,7 g). Zawartość białka w ananasie jest niewielka (0,4-0,7 g), podobnie jak tłuszczów (0,2-0,4 g). Niestety, owoc ten nie jest także szczególnie bogaty w błonnik pokarmowy, którego zawiera tylko 0,4-1,4 g na 100 g.
Mimo to, ananas jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość witaminy C, która wynosi od 16,9 do 56,4 mg na 100 g w zależności od odmiany, co odpowiada od 20 do nawet 70 procent dziennego zapotrzebowania. Ananas dostarcza również miedzi oraz manganu. Ponadto, owoc ten zawiera pewne ilości folianów (18 μg) oraz beta-karotenu.

Jakie są właściwości ananasa?
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, ananas ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Witamina C zwiększa odporność, zwalcza wolne rodniki, bierze udział w produkcji kolagenu, co pomaga utrzymać młody wygląd skóry. Mangan zawarty w ananasie przyspiesza spalanie węglowodanów i tłuszczów. Ponadto, dzięki obecności potasu, ananas pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu, co może przyczynić się do redukcji cellulitu.
Ananas jest również znany ze swoich właściwości moczopędnych, działając jak naturalny diuretyk. Dzięki temu pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, co jest korzystne dla osób z chorobami nerek, prostaty oraz pęcherza. Regularne spożywanie soku z ananasa może poprawić płodność, ponieważ stymuluje produkcję hormonów płciowych i plemników oraz zwiększa ich ruchliwość. Dieta bogata w ananas może być więc zalecana mężczyznom. Dodatkowo, bromelaina zawarta w ananasie wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz kardioprotekcyjne.
Ananas a ryzyko rozwoju nowotworów
Ananas to źródło polifenoli, flawonoidów, witamin oraz beta-karotenu. Te przeciwutleniacze uczestniczą w wielu procesach zachodzących w organizmie, chroniąc przed negatywnym wpływem promieniowania ultrafioletowego oraz różnego rodzaju patogenami. Redukują także negatywne skutki działania reaktywnych form tlenu oraz stresu oksydacyjnego. Badania wykazują, że odpowiednia podaż antyoksydantów może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i osteoporozy.
Ponadto bromelaina poprawia regenerację uszkodzonych tkanek i zmniejsza obrzęk. Dzięki tym właściwościom może wspomagać gojenie, jak również minimalizować ból.

Czytaj także: Dieta przy wrzodach żołądka – co jeść, a czego unikać?
Ananas na odchudzanie
Najbardziej znaną substancją związaną z ananasem jest bromelaina, enzym proteolityczny występujący głównie w łodydze i owocu. Bromelaina rozkłada białka, co ułatwia trawienie i przyswajanie składników odżywczych przez organizm. Dzięki temu może pośrednio chronić przed utratą masy mięśniowej oraz wspierać proces odchudzania. Dodatkowo, obecność błonnika pokarmowego w ananasie zapewnia uczucie sytości.
Dieta oparta na ananasach może być odpowiednia dla osób, które lubią te owoce i nie mają problemu z monotonią jadłospisu oraz odczuwaniem głodu. Taka dieta owocowa jest zalecana wyłącznie dla osób zdrowych, prowadzących mało aktywny tryb życia, bez przeciwwskazań do spożywania ananasów.

Ananas: kto nie może jeść owoc ananasa?
Ze względu na obecność bromelainy, spożycie ananasa może powodować alergie. Osoby uczulone na lateks czy pyłki brzozy powinny zachować szczególną ostrożność z powodu ryzyka wystąpienia alergii krzyżowej. Spożycie zbyt dużej ilości ananasa może prowadzić do obrzęku oraz pieczenia ust i policzków. Sok z niedojrzałych ananasów może wywoływać wymioty i biegunkę.
Ananas ma średni indeks glikemiczny. Dlatego osoby z cukrzycą lub insulinoopornością powinny spożywać go umiarkowanie.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.