
Jest jedną z trzech najczęstszych alergii na świecie i nie ma na nią lekarstwa. Alergia pokarmowa. Zazwyczaj pojawia się u niemowląt i małych dzieci. Jednak może wystąpić również u osób dorosłych w każdym wieku. Jej objawami są pokrzywka, biegunka, wymioty, obrzęki, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Rozpoznanie alergii pokarmowej i jej odpowiednia diagnoza jest niezwykle istotna dla zdrowia alergika. Jak objawia się alergia pokarmowa i jak w walce z alergią może pomóc Baza Żywności Ann?
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego organizmu na składniki w produktach spożywczych. Jest wywołana przez alergeny pokarmowe, które dostają się do naszego organizmu wraz z pokarmem. Może pojawić się zarówno krótko po spożyciu, jak i nawet po kilku godzinach.
Alergia pokarmowa występuje coraz częściej nie tylko u małych dzieci, ale również u dorosłych. To odpowiedź naszego układu immunologicznego na rozwój cywilizacyjny, który pojawił się w ciągu ostatnich kilkudziesięciu latach.
Alergia pokarmowa: przyczyny powstania
Główną przyczyną występowania alergii pokarmowej są uwarunkowania genetyczne. Pojawienie się alergii u dzieci zdrowych rodziców wynosi 5–15%. Natomiast w przypadku alergii u obojga rodziców wzrasta do 60–80%. Kolejną, ważną przyczyną wpływającą na powstawanie alergii pokarmowej jest szybki rozwój cywilizacyjny i większe zanieczyszczenie środowiska naturalnego.
Wzrost zachorowań na alergie pokarmowe wynika z współdziałania czynników genetycznych i środowiskowych. Do głównych przyczyn należy zwiększenie spożycia niektórych produktów spożywczych (np. egzotycznych owoców i warzyw) oraz częstsze spożywanie żywności zarówno wysoko przetworzonej, jak i wykorzystywanie jej do przygotowywania posiłków (gotowe produkty lub półprodukty).
Alergia pokarmowa: objawy
Reakcja alergiczna na spożycie niektórych produktów może się pojawić nawet przy zjedzeniu ich niewielkich ilości. Objawy alergii pokarmowej mogą być łagodne i cięższe. Należą do nich:
- swędzenie lub wysypka,
- pokrzywka,
- nieżyt nosa,
- obrzęki i stany zapalne skóry,
- nudności, wymioty, biegunka,
- świszczący oddech,
- stany zapalne przewodu pokarmowego,
- wstrząs anafilaktyczny.
Alergia pokarmowa może być niebezpieczna. Jednym z najcięższych jej objawów jest wstrząs anafilaktyczny, który może się pojawić po zjedzeniu nawet małej ilości alergenu. Dlatego wiedza i dobra diagnoza jest niezwykle istotna.
Jedynym lekarstwem na walkę z alergią pokarmową jest całkowita rezygnacja z produktów, które wywołują alergię. Konieczne jest też sprawdzanie składów kupowanych produktów spożywczych. Niektóre z nich mogą zawierać w sobie alergeny, na które jesteśmy uczuleni.
Jakie produkty mogą wywoływać objawy alergii pokarmową?
Do produktów, które najczęściej uczulają należą: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki i mięczaki, orzechy, orzeszki arachidowe, soja i pszenica. Warto zaznaczyć, że takich produktów może być znacznie więcej.
Pokarmy, które najczęściej alergizują dzieci, poza wyżej wymienionymi, są: gluten, warzywa, mięso, kakao, miód, owoce południowe, truskawki, poziomki i maliny.
Trzeba wspomnieć, że osoby uczulone na pyłki traw, zbóż, czy drzew mogą mieć alergię na niektóre produkty spożywcze. Dochodzi tu do tak zwanej alergii krzyżowej. Występuje ona, gdy jeden typ przeciwciał człowieka reaguje nie z jednym, ale z dwoma lub wieloma alergenami. Osoba uczulona na pyłek brzozy ma objawy alergii po spożyciu surowego jabłka. Może to być świąd warg, języka, podniebienia. Jest to tak zwany zespół pyłkowo –pokarmowy.
Przykład reakcji krzyżowych:
- mleko i wołowina
- sierść kota i wieprzowina
- pyłki traw i pomidory, seler
- pyłki drzew (leszczynę, olchę, brzozę ) i owoce np. jabłko, gruszka, morela, brzoskwinia, orzechy
- lateks i banan, awokado.
Alergia pokarmowa: diagnozowanie
W diagnozowaniu alergii pokarmowej najważniejsze jest rozpoznanie źródła, czyli określenie czynników alergizujących.
W przypadku pojawienia się objawów alergii pokarmowej diagnostykę należy rozpocząć od wizyty u specjalisty alergologa. Lekarz przeprowadzi dokładny wywiad. Zapyta o występowanie alergii w rodzinie i o objawy, które pojawiają się po spożyciu konkretnych produktów spożywczych. Pacjent zostanie również zapytany, czy ma alergię na pyłki traw, drzew, zbóż, czy roztocza.
Następnie specjalista zleca wykonanie badań diagnostycznych na alergię. Są to m.in.: testy skórne z alergenami (punktowe, śródskórne lub naskórne), testy ekspozycyjne (tzw. testy prowokacyjne, donosowe, test prowokacji spojówek, dooskrzelowe testy wziewne).

Innym sposobem na zdiagnozowanie alergii pokarmowych są testy z krwi, czyli badania serologiczne – oznaczenie immunoglobulin IgE.
Baza Żywności pomocna w walce z alergią
Jeśli alergia pokarmowa na niektóre produkty spożywcze została zdiagnozowana warto skorzystać z pomocy Bazy Żywności w Ann. Dla alergika bardzo ważna jest znajomość składu produktów spożywczych, które mogą być długie i nieczytelne.

Dzięki funkcjonalności w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia zalogowani użytkownicy mogą szybko, czytelnie i bez konieczności szukania w spisie na etykiecie, poznać skład produktu i dowiedzieć się, czy w produkcie nie ma niepożądanego alergenu. Dodatkowo, w karcie produktu pojawią się informacje dotyczące wartości odżywczych. Jak dokładnie działa Baza Żywności Ann?

Baza Żywności Ann
Nową funkcję aplikacji znajdziesz w kategorii Odżywianie. Po otwarciu karty Bazy Żywności, określamy swoje preferencje, czyli alergeny, których chcemy unikać. Później wystarczy zeskanować kod produktu lub wpisać go ręcznie. Od razu otrzymamy skład produktu i informację, czy dany alergen znajduje się w żywności.
Warto dodać, że aplikacja zapisuje nasze preferencje, więc nie trzeba ich zaznaczać za każdym razem. Po wejściu w bazę żywności zobaczymy również zeskanowane przez nas produkty. Dzięki nowej funkcjonalności unikanie niepożądanego alergenu stanie się łatwiejsze!
Pobierz już teraz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia w Google Play i App Store
*Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Czytaj więcej na temat alergenów w żywności: