Pszenica, zaraz po mleku, jest najbardziej uczulającym produktem. Alergia na to zboże może się objawiać bólami brzucha, zaparciami, pokrzywką a nawet napadami astmy. Czasem łatwo ją pomylić z celiakią. Jak rozpoznać, czy mamy uczulenie na pszenicę? Jak sobie z nim radzić? Z pomocą przychodzi Baza Żywności Ann! Dowiedz się, jak to narzędzie może wspierać unikanie groźnych alergenów.
W jakich produktach znajduje się pszenica?
Pszenica występuje niemalże we wszystkich produktach spożywczych, z wyjątkiem oczywiście owoców i warzyw. Zboże to, jest podstawowym składnikiem wypieków takich jak chleb, ciasta, czy drożdżówki. Poza tym można go znaleźć w różnego rodzaju grysikach, makaronach, otrębach pszennych czy kaszkach. Jest też składnikiem słonych przekąsek, np. chipsów, krakersów, a nawet sosów takich jak musztarda, czy ketchup. Pszenica pojawić się może nawet w produktach mięsnych (wędliny, parówki, pasztety, kabanosy).
Dlaczego pszenica uczula?
Pszenica zawiera największą ilość białek ze wszystkich innych zbóż. Prawie połowa z nich należy do najbardziej alergizujących (gliadyna). To właśnie te białka wywołują niepożądane objawy u osób mających alergię na pszenicę. To nie jest jednak główny powód tego, że pszenica wywołuje alergię.

Przeczytaj też: Ann AI pisze: Dlaczego dieta bezglutenowa nie jest odpowiednia dla każdego?
Alergia na pszenicę – objawy
Objawy uczulenia na pszenicę są podobne do tych, które pojawiają się podczas nietolerancji na inne pokarmy. Są to:
- bóle brzucha,
- nudności,
- zaparcia,
- pokrzywka,
- wypryski i wysypki,
- duszności,
- napady astmy,
- wodnisty katar,
- wstrząs anafilaktyczny.
Warto zaznaczyć, że objawy alergii na pszenicę u dzieci i u dorosłych będą się różniły. W przypadku dzieci pojawiają się głównie wysypki skórne, które mogą towarzyszyć atopowemu zapaleniu skóry. Natomiast u osób dorosłych najczęściej pojawiają się biegunki, pokrzywki, czy obrzęk.

Objawy alergii na pszenicę pojawiają się w różnym czasie. Mogą pojawić się natychmiast (objawy występują do kilku godzin) lub późno (objawy występują nawet po 2 dobach).
Ponadto zarówno u pacjentów z alergią na pszenicę, jak i gluten częściej niż w ogólnej populacji stwierdza się zespół jelita drażliwego.
Jak wykryć alergię na pszenicę?
Pierwszym krokiem do diagnozy jest wykluczenie celiakii. Badanie w tym kierunku można wykonać poprzez pobranie próbki krwi i oznaczenie przeciwciała: (anty-EMA) lub (anty-tTG2), które nie występują w przypadku alergii na pszenicę.
Alergiczne testy skórne w tym przypadku mogą być niewystarczające. Wykonuje się również testy prowokacji i eliminacji badając wpływ obecności pszenicy w diecie na reakcje alergiczne.
Czy z alergii na pszenicę da się wyleczyć?
Jeśli alergia na pszenicę pojawia się już w okresie dzieciństwa, to bardzo prawdopodobnym jest, że dziecko z niej wyrośnie. Natomiast jeśli chodzi o osoby dorosłe to alergii na pszenicę nie da się wyleczyć. W takim przypadku podstawą leczenia jest wykluczenie alergenu z diety.
Osoba, u której wykryto alergię na pszenicę powinna zrezygnować z jej spożycia i pokrewnych gatunków zbóż np. żyto, jęczmień, orkisz. Jeśli jednak osoba zmagająca się z alergią na pszenicę zje pokarm z alergenem, należy niezwłocznie zażyć odpowiednie leki. W przypadku wstrząsu anafilaktycznego należy natychmiast wezwać pomoc medyczną.
Czego unikać?
Jeśli wykryto u Ciebie alergię na pszenicę musisz wiedzieć, jakich produktów unikać w diecie. Oczywiste jest, że musisz wykluczyć te, które zwierają pszenicę w jakiejkolwiek formie (w tym orkisz, żyto, jęczmień i owies), są to:
- produkty zbożowe np.: mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, chleb biały, razowy, bułki, bagietki, maca, precle, bułka tarta, płatki pszenne, musli,
- kasza kuskus, kasza manna, kasza jęczmienna, kaszki błyskawiczne,
- makaron pszenny i żytni,
- słodycze i ciastka np.: herbatniki, biszkopty, paluszki, pierniki, drożdżówki
W gotowych sosach oraz deserach również może znajdować się pszenica. Ważne jest, byś wyrobił w sobie nawyk czytanie etykiet na produktach, które znajdują się na sklepowych półkach.
Przeczytaj też: Edukacja Ann: Alergie pokarmowe u dzieci. Jak uniknąć alergenów w żywności?

Baza Żywności pomocna w walce z alergią
Długie i często nieczytelne spisy składników zniechęcają do dokładnego zapoznania się z ich treścią. Dzięki nowej funkcjonalności w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia zalogowani użytkownicy mogą szybko, czytelnie i bez konieczności szukania w spisie na etykiecie, poznać skład produktu i dowiedzieć się, czy w produkcie nie ma niepożądanego alergenu. Dodatkowo, w karcie produktu pojawią się informacje dotyczące wartości odżywczych. Jak dokładnie działa Baza Żywności Ann?
Baza Żywności Ann
Nową funkcję aplikacji znajdziesz w kategorii Odżywianie. Po otwarciu karty bazy żywności, określamy swoje preferencje, czyli alergeny, których chcemy unikać. Później wystarczy zeskanować kod produktu lub wpisać go ręcznie. Od razu otrzymamy skład produktu i informację, czy dany alergen znajduje się w żywności.

Warto dodać, że aplikacja zapisuje nasze preferencje, więc nie trzeba ich zaznaczać za każdym razem. Po wejściu w bazę żywności zobaczymy również zeskanowane przez nas produkty. Dzięki nowej funkcjonalności unikanie niepożądanego alergenu stanie się łatwiejsze!
Pobierz już teraz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia w Google Play i App Stor
Czytaj więcej w Ann: