Warto wiedzieć z Ann: Alergia na jajka kurze. Jakie są objawy i czego unikać?

Jajecznica, sadzone, jajka na miękko, a może na twardo? Jajka używane są niemalże do każdej potrawy i dań na słodko. Są też źródłem cennych i pełnowartościowych protein oraz witamin. Mimo, że są zdrowe oraz posiadają dużo wartości odżywczych, to nie każdy może je spożywać. Alergia na jajka kurze dotyka coraz więcej osób. Jakie są jej objawy oraz jakich produktów trzeba unikać? Dowiedz się jak może Ci pomóc Baza Żywności Ann!

Jajka zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3), które neutralizują szkodliwe działanie cholesterolu. Są niskokaloryczne i sycące. Zawierają fosfor, potas, wapń, żelazo, miedź, sód, cynk, magnez, selen oraz jod. Długo można wymieniać prozdrowotne właściwości jajek. Jednak coraz częściej wśród całej populacji pojawia się alergia na jajka, a konkretnie na białko.

Jajko w kuchni

Jajko to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni. Poza tym, że sporządzimy z nich omlet, jajecznicę, kogel mogel, to są również dodatkiem do potraw. Jajka są:

  • podstawowym składnikiem słodkich wypieków i budyniów;
  • składnikiem deserów: lody, kremy;
  • składnikiem słodkich sosów i wytrawnych;
  • składnikiem używanym do panierek i kotletów;
  • składnikiem napojów takich jak: likier jajeczny, czy odżywcze koktajle.
fot. Shutterstock

Zobacz też: Gotowanie Ann: Huevos a la flamenca – jajka w stylu “flamenco” [WIDEO]

Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronę

Alergia na jajka – przyczyny

Białko jaja zawiera aż 20 różnych substancji białkowych. Są to: owoalbumina, owomukoid, owotransferyna i lizozym. Pomimo obróbki cieplnej w trakcie gotowania czy smażenia, białko nie traci swoich alergizujących właściwości.

Alergia na jajka objawy

Alergia może dawać różne objawy. Mogą one dotyczyć układu oddechowego, pokarmowego, czy skóry. Zazwyczaj pojawiają się chwilę po zjedzeniu posiłku, ale mogą też kilka godzin później. Alergię mogą wywołać już jego śladowe ilości. Zdarza się, że objawy są na tyle silne, że wystarczy tylko wejść do kuchni, w której były gotowane jajka.

Objawy alergii na jajka kurze:

  • reakcja rumieniowa wokół ust,
  • pokrzywka,
  • świąd skóry,
  • stan zapalny śluzówki nosa,
  • zapalenie spojówek,
  • nasilenie objawów astmy oskrzelowej,
  • duszność, skurcz oskrzeli, skrócenie oddechu,
  • ból brzucha, biegunka, wymioty lub nudności,
  • wstrząs anafilaktyczny.

Eliminacja jajka jest bardzo trudna, bo można doprowadzić do niedoboru białka w organizmie.

Rozpoznanie alergii

Po wystąpieniu wyżej wymienionych objawów alergii na jajka kurze, konieczne jest wykonanie testów alergicznych. Testy na wykrycie alergii pokarmowej na białko jaja kurzego wykonuje się poprzez pobranie próbki krwi. Nie musimy być na czczo.

Na podstawie pobranej próbki krwi określany jest poziom IgE dla danego alergenu, w tym przypadku białka jajka kurzego. Jeśli wynik testu jest dodatni to wskazuje na alergię pokarmową.

Alergia na jajka – czego unikać?

Po wykryciu alergii na białko jaja kurzego, bardzo ważne staje się sprawdzanie etykiet produktów. Konieczne jest unikanie produktów, które mają w składzie: jaja, żółtka, białka, jaja w proszku i śladowe ilości jaj. Jajko może być też ukryte pod nazwami: albumina, globulina, lipowitelina, owoalbumina, owoglobulina, owomukoid i witelina.

Czy da się zastąpić jajka w diecie?

Zastąpienie jajek w diecie jest konieczne, ponieważ można nabawić się niedoborów. Trzeba wprowadzić nabiał, chude mięso, ryby, buraki, brokuły, fasolkę szparagową, morele, brzoskwinie oraz oleje roślinne.

Długie składy i nieczytelne informacje? Pomoże Baza Żywności!

Osoby uczulone na jajka kurze powinny skrupulatnie zapoznawać się ze składem każdego spożywanego przez siebie produktu. Długie i często nieczytelne spisy składników zniechęcają jednak do dokładnego zapoznania się z ich treścią. Z pomocą przychodzi Baza Żywności Ann!

W bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia zalogowani użytkownicy mogą sprawdzić skład produktów, a także ich wartości odżywcze. Dzięki temu w łatwy i szybki sposób dowiesz się, czy w produkcie nie ma niepożądanego alergenu.

Nową funkcję aplikacji znajdziesz w kategorii Odżywianie. Po otwarciu karty bazy żywności, określamy swoje preferencje, czyli alergeny, których chcemy unikać. Później wystarczy zeskanować kod produktu lub wpisać go ręcznie. Od razu otrzymamy skład produktu i informację, czy dany alergen znajduje się w żywności.

Warto dodać, że aplikacja zapisuje nasze preferencje, więc nie trzeba ich zaznaczać za każdym razem. Po wejściu w bazę żywności zobaczymy również zeskanowane przez nas produkty. Dzięki nowej funkcjonalności unikanie niepożądanego alergenu stanie się łatwiejsze!

Autorka: Wiktoria Kmiecik, Ann Asystent Zdrowia

*Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej artykułów, wideo i podcastów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *