Alergia a nietolerancja pokarmowa – czym się różnią? [AUDIO]

Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia

Mimo, że pojęcia alergia i nietolerancja pokarmowa często używane są zamiennie, to wymagają rozróżnienia. Nie tylko ze względu na odmienne przyczyny, ale przede wszystkim z uwagi na przebieg dolegliwości. W przypadku alergii bywa on bardzo niebezpieczny. Jakie jeszcze są różnice pomiędzy nietolerancją a alergią pokarmową? W jaki sposób leczy się zaburzenia i jak w ich leczeniu może pomóc Baza Żywności Ann?

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość pokarmowa, która – w przeciwieństwie do alergii – nie jest związana z układem odpornościowym. Jej przyczyną jest brak lub niedobór enzymów odpowiedzialnych za prawidłowy rozkład pokarmów. Np. w przypadku nietolerancji laktozy brakującym enzymem jest laktaza. Na rozwój nietolerancji mają również wpływ czynniki genetyczne, przyjmowanie niektórych leków, a nawet przewlekły stres.

Nietolerancja pokarmowa – objawy

Należy podkreślić, że reakcja organizmu na niepożądany pokarm jest rozłożona w czasie i może trwać od kilku godzin do kilku dni. Z tego powodu czasami bardzo trudno skojarzyć występujące objawy z jedzonym pokarmem. Szczególnie, jeśli od jego przyjęcia minął dzień lub dwa dni.  

W jaki sposób objawia się nietolerancja pokarmowa? Objawami zaburzenia są zarówno dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak wzdęcia i gazy, biegunki czy bóle brzucha, ale również symptomy dotyczące całego organizmu. Należą do nich:

  • bóle głowy i migreny
  • bóle reumatyczne
  • zmiany skórne takie jak wypryski, świąd, zaczerwienienie, suchość skóry, trądzik
  • osłabienie, złe samopoczucie.

Alergia pokarmowa – szybki przebieg

Alergia pokarmowa jest związana z nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na dany alergen. Na jej pojawienie się mają wpływ czynniki genetyczne, a także środowiskowe. Do najczęstszych alergenów pokarmowych należą m.in. białka mleka krowiego, orzechy, jaja, pszenica, owoce morza czy ryby.



Objawy alergii pojawiają się bardzo szybko po spożyciu danego pokarmu – od zaledwie kilku minut do kilku godzin. Dzięki temu łatwo rozpoznać, na jaki pokarm jesteśmy uczuleni. Objawy alergii pokarmowej są następujące:

  • wymioty, biegunki
  • zmiany skórne np. pokrzywka, egzema
  • kaszel i katar, astma
  • zaburzenia układu sercowo-naczyniowego.

Alergia i nietolerancja pokarmowa – różnice

Mimo że zarówno alergia, jak i nietolerancja wiążą się z nieprzyjemnymi dolegliwościami, to jednak ta pierwsza jest o wiele bardziej niebezpieczna. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego. Jak go rozpoznać? Przebieg wstrząsu jest bardzo dynamiczny i objawia się m.in. kołataniem serca, osłabieniem, zawrotami głowy czy uczuciem braku powietrza.

Kobieta w kuchni po spożyciu pokarmu w nietolerancji pokarmowej brakuje jej powietrza, ma kołatanie serca, zawroty głowy.
W przeciwieństwie do nietolerancji pokarmowej, alergia może doprowadzić do zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego / fot. Shutterstock

Nietolerancja pokarmowa nie doprowadza do wstrząsu anafilaktycznego, ale jej objawy pojawiają się dosyć późno od momentu przyjęcia żywności. Z tego powodu trudniej ją zdiagnozować i wdrożyć odpowiednie leczenie. Warto również zauważyć, że symptomy nietolerancji różnią się od objawów alergii i trwają zdecydowanie dłużej. Co ważne, nietolerancja pokarmowa bardzo często diagnozowana jest u osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego czy zespołem Leśniewskiego-Crohna.

Leczenie nietolerancji i alergii pokarmowej

Jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję lub alergię pokarmową, powinniśmy udać się do specjalisty, który postawi prawidłową diagnozę. Przebieg leczenia zaburzeń bywa różny, czasami wymaga farmakoterapii, jednak w obu przypadkach niezbędna jest dieta eliminacyjna polegająca na unikaniu niepożądanego składnika. Jego obecność w żywności nie zawsze jest jednak oczywista, a my nie zawsze mamy czas na czytanie długich składów produktów. Z pomocą przychodzi Baza Żywności Ann!

Nowa funkcjonalność dostępna jest w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Dzięki Bazie Żywności zalogowani użytkownicy mogą szybko, czytelnie i bez konieczności szukania w spisie na etykiecie, poznać skład produktu i dowiedzieć się, czy w produkcie nie ma niepożądanego składnika. Dodatkowo, w karcie produktu pojawią się informacje dotyczące wartości odżywczych. Jak działa Baza Żywności Ann?

Bazę Żywności znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia!

Baza Żywności Ann dostępna w aplikacji

Nową funkcję aplikacji znajdziesz w kategorii Odżywianie. Po otwarciu Karty Bazy Żywności, określamy swoje preferencje, czyli składniki, których chcemy unikać. Później wystarczy zeskanować kod produktu lub wpisać go ręcznie. Od razu otrzymamy skład produktu i informację, czy dany składnik znajduje się w żywności. Warto dodać, że aplikacja zapisuje nasze preferencje, więc nie trzeba ich zaznaczać za każdym razem. Dzięki nowej funkcjonalności walka z alergią czy nietolerancją pokarmową stanie się łatwiejsza!

Pobierz już teraz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia w Google Play i App Store

*Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Czytaj więcej w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *