5 pomysłów na zdrowe sałatki wiosenne!

Autorka: Svitlana Slyvchenko, Ann Asystent Zdrowia

Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, na targach pojawia się coraz więcej świeżych warzyw, a my możemy cieszyć się świeżymi i odżywczymi sałatkami. Jak wprowadzić świeżości do codziennego menu? Oto kilka przepisów na pyszne i zdrowe sałatki, które będą doskonałym uzupełnieniem naszego menu w sezonie wiosennym!

Sałatki wiosenne: dlaczego warto wprowadzić w menu?

Wprowadzenie sałatek wiosennych do codziennej diety przynosi wiele korzyści, zwłaszcza dla osób zainteresowanych prostymi sposobami redukcji spożywanych kalorii. Sałatki te, skomponowane z różnorodnych warzyw i pozbawione kalorycznych sosów, są nie tylko lekkie, ale także bogate w wartościowe składniki odżywcze. Błonnik pokarmowy obecny w warzywach poprawia gospodarkę węglowodanową oraz zapewnia uczucie sytości na długie godziny! 

Wiosenne sałatki: jak komponować?

Przygotowanie sałatek daje naprawdę dużo możliwości do wyrażenia swojej kreatywności. Warto postawić na produkty, które najbardziej lubisz. Warzywa doskonale komponują się z różnorodnymi bakaliami, suszonymi owocami oraz dressingami. Dodatkowo, są one bogatym źródłem węglowodanów oraz błonnika pokarmowego.

Oprócz warzyw i owoców, do sałatek można dodawać także inne produkty węglowodanowe, takie jak pełnoziarnisty makaron, ryż czy kaszę, które cechują się wyższą wartością odżywczą. 

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Źródłem białka w sałatce mogą być: chude mięso, wędliny, sery (np. mozzarella czy żółty), ryby oraz jaja. Osoby wykluczające mięso lub produkty pochodzenia zwierzęcego z jadłospisu również mogą łatwo zbilansować swój posiłek. Wystarczy dodać do sałatki nasiona roślin strączkowych, takie jak ciecierzyca czy soczewica albo sięgnąć po tofu. W przypadku wersji na słodko, warto wybrać jogurty, twarogi, kefiry czy maślanki.

W kwestii sosów, warto eksperymentować z oliwą z oliwek, olejem lnianym, olejem z awokado, octem jabłkowym czy tahini. Warto pamiętać o unikaniu ciężkich sosów, w których głównym składnikiem jest majonez. Zamiast nich, można sięgnąć po lżejsze opcje oparte na jogurtach, wzbogacone świeżymi ziołami i przyprawami.

Należy także unikać gotowych sosów, które często są źródłem dodatkowych kalorii.



Przepisy na sałatki wiosenne: wiosenna sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa z kukurydzą i mozzarellą to pyszna propozycja na wiosenny posiłek. Oto składniki:

  • świeży brokuł; 
  • pół puszki kukurydzy;
  • mozzarella w małych kuleczkach;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • sól i pieprz do smaku;
  • kilka łyżeczek prażonych pestek dyni.

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • jogurt naturalny grecki;
  • łyżka musztardy;
  • sok z cytryny;
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować:

  1. Podziel brokuł na różyczki i krótko ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź i ostudź.
  2. Pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę pokrój na połówki.
  3. W dużej misce połącz brokuły, kukurydzę, pomidorki i mozzarellę.
  4. W osobnym naczyniu przygotuj sos, mieszając jogurt grecki z musztardą, sokiem z cytryny oraz doprawiając solą i pieprzem.
  5. Sałatkę polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
  6. Na koniec posyp sałatkę prażonymi pestkami dyni.

To proste danie wypełnione świeżością i aromatem wiosennych warzyw, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Smacznego!

Sałatka z plasterkami brokuła to pyszny przepis na potrawę pełną warzyw
Przygotowanie sałatek daje naprawdę dużo możliwości do wyrażenia swojej kreatywności; Fot. CHATCWORLD / Shutterstock.com

Wiosenna sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i białym serem

Wiosenna sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i białym serem to idealna propozycja na lekki posiłek. Oto składniki:

  • mieszanka sałat;
  • pęczek rzodkiewek;
  • szklanka rzeżuchy;
  • biały ser;
  • szczypiorek lub pęczek cebuli dymki.

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • oliwa z oliwek;
  • ząbek czosnku;
  • musztarda;
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować:

  1. W dużej misce połącz mieszankę sałat, pokrojoną rzodkiewkę, ogórek i szczypiorek lub dymkę.
  2. Dodaj do sałatki rzeżuchę i posyp całość pokruszonym białym serem.
  3. Przygotuj sos, łącząc przeciśnięty ząbek czosnku z oliwą z oliwek, musztardą oraz doprawiając solą i pieprzem.
  4. Sałatkę polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.

Sałatki wiosenne: sałatka z pomidorem 

Sałatka wiosenna z pomidorów to lekka i orzeźwiająca propozycja na ciepłe dni. Oto składniki:

  • pomidory malinowe;
  • zielony ogórek;
  • czerwona cebula;
  • świeża bazylia;
  • oliwa z oliwek;
  • sól i pieprz do smaku.

Wszystkie warzywa po dokładnym umyciu kroimy na plasterki. Układamy w misce warstwowo i polewamy oliwą. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

Przepisy na sałatki wiosenne: sałatka z makaronem ryżowym

Wiosenna sałatka z makaronem ryżowym to wyjątkowa propozycja dla tych, którzy szukają niebanalnych smaków. Dodatek azjatyckiego makaronu nadaje temu daniu lekkości i egzotycznego charakteru. Co będzie potrzebne do przygotowania tej sałatki? Oprócz makaronu ryżowego, na liście zakupów znajdą się ogórki, pomidory koktajlowe, rzodkiewki, kukurydza w puszce, szczypiorek, majonez oraz sól i pieprz.

Przepis na tę wiosenną przekąskę jest prosty i niezwykle szybki. Wystarczy ugotować makaron ryżowy, a następnie ostudzić go pod zimną wodą. Pokrój drobno świeże warzywa, a na samym końcu połącz wszystkie składniki, dodając do nich majonez oraz doprawiając solą i pieprzem według własnego smaku. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się lekką, orzeźwiającą i pełną smaku sałatką wiosenną z makaronem ryżowym. Smacznego!

Sałatka z łososiem, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi oraz kukurydzą, podana na liściach szpinaku.
W kwestii sosów, warto eksperymentować z oliwą z oliwek, olejem lnianym, olejem z awokado, octem jabłkowym czy tahini; Fot. BarbaraGoreckaPhotography / Shutterstock.com

Sałatki wiosenne z łososiem i pomidorem

Sałatka wiosenna z łososiem i pomidorem to propozycja dla miłośników świeżości i delikatności smaków. Będziesz potrzebować:

  • ¾ sałaty masłowej;
  • 1 pęczek rzodkiewki;
  • 1 kalarepa;
  • 2 pomidory;
  • 1 puszka łososia w sosie własnym;
  • 2 gałązki koperku;
  • 2 łyżki ziaren słonecznika;
  • oliwa z oliwek;
  • ocet jabłkowy;
  • zioła sałatkowe do smaku;

Aby ją przygotować, należy starannie umyć wszystkie warzywa i oczyścić je z niepotrzebnych części. Sałatę masłową pokroić w mniejsze paski, a rzodkiewki oraz kalarepę posiekać na małe kawałki. Pomidory należy pokroić w plastry, a następnie przekroić na pół.

Kolejnym krokiem jest osączenie łososia z sosu, przy czym sos zachowujemy, ponieważ będzie nam potrzebny. Ziarna słonecznika warto uprażyć na suchej patelni, aby uzyskały złocisty kolor i intensywny smak. Koperek drobno posiekać.

Na trzech talerzach układamy kopczyki sałaty masłowej, które posypujemy kawałkami rzodkiewki i kalarepy. Na wierzchu każdej sałatki układamy kawałki łososia, a wokół dekoracyjnie rozkładamy plasterki pomidora. Całość posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika oraz posiekanym koperkiem.

Przed podaniem możemy polać sałatkę pozostałym sosem z łososia oraz skropić ją odrobiną oliwy z oliwek i octu jabłkowego, doprawiając ziołami sałatkowymi według własnego smaku.

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *