Dieta na płaski brzuch [FITNESS ANN]

Zbliżają się wakacje. Słońce, plaża, gorący piasek i półnagie, opalone ciała. Płaski brzuch to niedoścignione marzenie wielu kobiet. Niektóre wygrały los na loterii i nie muszą liczyć kalorii, bo nie wpływa to na ich sylwetkę. Inne potrzebują trochę więcej czasu, aby osiągnąć swój cel. Jak powinna wyglądać dieta na płaski brzuch? 

Dlaczego tłuszcz odkłada się na brzuchu? 

Tkanka tłuszczowa odkłada się w różnych częściach naszego ciała. W zależności od genetycznych predyspozycji, stylu życia i cech osobniczych zajmuje uda, pośladki, ramiona lub brzuch. Możemy mieć szczupłe nogi, ale jeśli mamy figurę jabłka, najwięcej znajdziemy go w okolicy brzucha. Warto zwrócić uwagę, że nie tylko zdrowe odżywianie ma znaczenie, ale również regularny trening, które pomoże wzmocnić mięśnie brzucha. Dzięki niemu pozbędziemy się też fałdek wokół talii. Wymaga to czasu i konsekwencji. Jednak praktyka czyni mistrza. W pewnym momencie zdrowe podejście do ćwiczeń i odżywiania stanie się nieodłączną częścią naszego życia.  

Przeczytaj cały artykuł w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Dieta na płaski brzuch. Dowiedz się więcej w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Dieta na płaski brzuch. Jakich produktów unikać? 

Produkty, których lepiej nie spożywać to m.in.: 

  •  białe, pszenne pieczywo – chleb, bułki, płatki, drożdżówki, makarony, ale także ciasta i ciastka 
  • alkohol, zwłaszcza piwo i wino, bogate w kalorie 
  • słodzone napoje gazowane 
  • cukier i słodycze 
  • chipsy, obfitujące w tłuszcze trans 
  • smażone potrawy. 

Jakie produkty są wskazane? Dieta na płaski brzuch 

Poza produktami oczywistymi, takimi jak warzywa czy owoce, w naszym jadłospisie powinny się znaleźć: 

  • ciemne, pełnoziarniste pieczywo 
  • ryby bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3 
  • chude mięso i nabiał 
  • orzechy i oliwki 
  • produkty zawierające błonnik: płatki pełnoziarniste, owoce i warzywa 
  • ziemniaki gotowane, pieczone, w mundurkach, ale pod warunkiem, że nie dodamy żadnych sosów i zasmażek. Niedozwolone są ziemniaki smażone i frytki. 
  • pikantne przyprawy, kawa i herbata zielona, przyspieszające metabolizm. 

Warto pamiętać, że dieta powinna być zbilansowana. Nie możemy wyeliminować wartościowych składników, takich jak: kwasy Omega-3, mikro i makro-elementy (białko, tłuszcz, węglowodany), bo możemy wyrządzić sobie więcej szkody i doprowadzić do niedoborów lub niedożywienia. Stąd też krótka strona do anemii. Pamiętajmy również o nawadnianiu naszego organizmu. W zależności od pory roku pijmy wodę, herbatę lub kawę w odpowiednich ilościach.  

Autorka: Karolina Bielawska, Ann Asystent Zdrowia 

Czytaj więcej w Ann Asystent Zdrowia:

Fot. Mikhail Azarov / Shutterstock
0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *