W ramach kolejnego odcinka „Gotowanie Ann” serwujemy przepis na gazpacho, czyli wyśmienitą zupę wywodzącą się ze słonecznej Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu, przypraw oraz oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba…Sprawdźcie, jak zaleca ją przyrządzać nasz ekspert od hiszpańskiej kuchni Adrian Stojewski.
Gotowanie Ann: Gazpacho. Kim jest nasz kucharz?
¡Hola! , jestem Adrian Stojewski i od ponad 10 lat staram się aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni. Dlatego na co dzień działam w obszarze edukacji kulinarnej, starając się zarazić swoją pasją jak największe grono ludzi. Prowadzę warsztaty kulinarne i pokazy gotowania na żywo, podczas których dzielę się swoją wiedzą o regionalnych kuchniach Hiszpanii. Docieram wszędzie tam, gdzie czekają na mnie miłośnicy śródziemnomorskich smaków – dlatego proponuję też usługi cateringowe i live cooking w trakcie imprez okolicznościowych. Ponieważ wciąż jestem głodny wiedzy, uczestniczę w wydarzeniach branżowych, czasami w roli prelegenta. Tym samym od lat promuję w Polsce hiszpańską kulturę, zachęcając do zgłębiania wiedzy na temat tamtejszych zwyczajów kulinarnych.
Gotowanie Ann: Gazpacho. Jak przyrządzić?
W dzisiejszym odcinku skupiamy się na hiszpańskim chłodniku.
– Jednym z najpopularniejszych chłodników, nawet wśród turystów przyjeżdżających do Hiszpanii, jest gazpacho andaluzyjskie – mówi Strojwski.



O tym jaka jest historia zupy oraz jak ją odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Kolejne odcinki w każdą sobotę o godz. 12.00 tylko w aplikacji Ann.
Znajdź więcej ciekawych programów w aplikacji: